Koopzondag Tweede Pinksterdag centrum Zwolle faalt

Zwolle – Dit jaar is het voor het eerst dat tijdens bepaalde feestdagen in het centrum van Zwolle koopzondagen gepland waren. Deze opzet lijkt te falen, aangezien er op Tweede Pinksterdag maar enkele winkels in de binnenstad van Zwolle geopend waren.

Op basis van wensen en verzoeken van ondernemers- en winkeliersverenigingen was er een nieuwe winkelzondagenkalender voor 2011 opgesteld. Nieuw was, dat tijdens Tweede Paasdag, Hemelsvaartdag, Tweede Pinksterdag en Tweede Kerstdag de winkels open mogen zijn. Sinds mei van dit jaar is het voor winkeliers mogelijk een ontheffing aan te vragen voor openstelling op feestdagen die niet op een zondag of op Nieuwjaarsdag vallen. Tijdens Tweede Pinksterdag waren er maar een handjevol winkels geopend, en dat is vast niet datgene wat de beleidsmakers voor ogen hadden. De woonboulevard en tuincentra in Zwolle kregen wel voldoende klandizie.

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Tja, je kan je geld toch maar één keer uitgeven. Wat mij betreft kan dat al vele jaren prima op koopavond of op zaterdag. Ik heb daar nog helemaal nooit een koopzondag of tweede Paas/Pinksterdag voor nodig gehad. Neem toch lekker vrij met z’n allen!


  Maak melding

 2. Dit verhaal klopt gedeeltelijk. Aan de kooplustige klanten lag het in iedergeval niet. Er waren genot klanten in de stad. Bij de MediaMarkt leek het wel December. Gigantisch druk. Helaas waren er maar een handje vol winkels open.
  Dus het klopt dat de KOO zondag faalt, maar dan door toedoen van de winkels die gesloten bleven.
  De winkels die open waren moeten super goede zaken hebben gedaan. De MediaMarkt in ieder geval zeker.


  Maak melding

 3. Ja, gek he, half Zwolle zat in Raalte bij RIBS en Blues op de markt in het hartje van dit mooie dorp. En hiier maar klagen over geluidsniveaus~!


  Maak melding

 4. Wij waren vandaag in Arnhem, daar was het gezellig druk. Maar helass was ook hier een kwart van de winkels dicht. Er was nog genoeg ander vertier zoals optreden van diverse bands. Dus we hebben ons prima vermaakt.


  Maak melding

 5. Het was in het centrum best wel druk met mensen, maar er waren inderdaad maar weinig winkels open. Een gemiste kans voor de ondernemers want daar viel best wel geld te halen. Ze willen waarschijnlijk niet meer verdienen, want dat bleek ook al bij het debacle van het Ondernemersfonds vorige week.


  Maak melding

 6. Morgen vroeg kun je met een bulldozer door het centrum, er is dan geen kip op straat.
  Wil je wat kopen dan heb je dan alle ruimte en krijg je de nodige aandacht.


  Maak melding

 7. Als ondernemer moet je steeds creatiever worden. De kans van ruimere openingstijden moet je fa ook pakken vind ik. Open van 9 tot 18 uur is niet meer voldoende. Steek je als ondernemer je kop in het zand dan zal internet zegevieren. De consument wil wel geld uitgeven. Is een fysieke winkel niet geopend? Dan wordt het wel internet.


  Maak melding

 8. internet heeft het allang gewonnen van het traditionele winkelen, gewoon gemakkelijker en in alle rust je producten thuis uitzoeken en aan de deur laten afleveren. geen gesjouw meer met tassen en geen moeilijke en dure parkeerplaatsen meer zoeken. er is in de nabije toekomst in de binnenstad alleen nog plaats voor vertier en horeca en misschien enkele zeer unieke speciaalzaken. bij elk warenhuis (bijenkorf, v&d etc.) kun je alles vanuit je eigen stoel 24 uur per dag, zeven dagen in de week aanschaffen.


  Maak melding

 9. Open op Hemelvaartsdag , open op 2e Pinksterdag, open op 2e kerstdag. Wordt ook gedacht aan het personeel die allemaal moeten opdraven? En waarvoor? Omzet is er niet of nauwelijks. Uitgezonderd dan natuurlijk de echte funshopwinkels.
  Laten we het gewoon houden op de 1 zondag van de maand. Dan weet iedereen waar ie aan toe is.


  Maak melding

 10. Je kan maar een keer je geld uitgeven. Op is op.
  Daar helpen zelfs geen 52 zondagen aan.
  Ook ontneem je mensen plannen iets anders met hun tijd te gaan. Saaiheid troef.


  Maak melding

 11. ach ja, mensen weten uit verveling niet meer wat ze met en in hun vrije tijd moeten doen: dus slenteren ze door de stad. Gelukkig kunnen we daar een duur begrip aan verbinden: funshoppen…..8)


  Maak melding

 12. Het lijkt mij dat de gemeenteraad hier wel wat mee moet. Je hoeft je niet te schamen, dat verruiming van de koopzondagen niet werkt. Gewoon weer schrappen dus 😉


  Maak melding

 13. Het zou ook helpen als de gemeente de juiste data op de borden zet. Bij de brug richting het ING-gebouw stond wekenlang “koopzondag in zwolle op 5 juni”. Het is niet de eerste keer dat er verkeerde data op die borden staat. En ook al was er gister sprake van een zondagsopening, het was toch echt maandag. Beetje lui dat dat niet aangepast wordt.


  Maak melding

 14. het is allemaal wat genuanceerder:
  eerst zou iedereen open, maar naarmate de datum, dichterbij kwam besloten de grootwinkelbedrijven toch dicht te blijven. Gevolg daarvan is weer dat de kleinere besluiten ook dicht te gaan bij vrees voor jan lul hun vrije middag in te moeten ruilen.
  Conclusie: de grote jongens wilde eerst maar helpen daarna deze extra mogelijkheid naar de knoppen.
  Wel genoten van mijn vrije dag maar liever open geweest. Duis niets te maken met kansen, geld op, niet creatief. Gewoon kiezen, vrij of bijna geen ruk verdienen terwijl de kosten wel doorgaan.
  Mensen, en ga dan niet direct conclusies trekken die nergens o slaan.


  Maak melding

 15. @Huub ; wat zou volgens jou de oplossing zijn? Moeten dit soort zaken geregeld worden op nationaal-/regionaal- of gemeentelijk niveau?


  Maak melding

 16. @Huub,
  Er was zeker 1 groot winkelbedrijf open. En daar was het super, met rijen aan de kassa’s. Er was dus zeker wat te verdienen.


  Maak melding

Reageer