Hanzeboog volledig in dienst

Zwolle – Reizigers tussen Zwolle en Amersfoort reizen vanaf dinsdag 14 juni uitsluitend over de nieuwe brug over de IJssel, de Hanzeboog bij Zwolle. Afgelopen pinksterweekeinde werd de treinverbinding van Zwolle naar Amersfoort op de brug aangesloten. De brug maakt onderdeel uit van de Hanzelijn.

hanzelijn08.jpg

Prorail bouwt op dit moment een nieuwe spoorlijn tussen Zwolle en Lelystad. In 2012 hebben reizigers een betere verbinding tussen de randstad en het noorden van het land. Dat biedt mogelijkheden voor onder andere bedrijven en forensen. Een nieuwe brug over de IJssel was nodig om meer treinverkeer in de toekomst via de Hanzelijn mogelijk te maken en het scheepvaartverkeer vrije doorgang te geven. Sinds Pasen reed het treinverkeer vanuit Amersfoort al over de Hanzeboog. Nu alle treinen tussen Zwolle en Amersfoort over de Hanzeboog gaan, is de oude IJsselspoorbrug niet meer nodig en buitendienst gesteld. Aangezien de brug geen functie meer heeft en de rivier en het scheepvaartverkeer hindert, wordt deze binnenkort gesloopt. Vanwege de historische waarde van de brug voor zowel omgeving als spoorwereld, werd er afgelopen vrijdag met een stoomtrein symbolisch afscheid van genomen.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Het fietspad wordt vrijdag om 15.00 uur officieel geopend. Maar hoe loopt het fietspad nu eigenlijk in Hattem ? Bij de spoorwegovergang op de Gelderse dijk heb ik nog niet gezien hoe je daar naar de brug kunt


  Maak melding

 2. Het fietspad wordt a.s. vrijdag om 15.30u met een openingshandeling officieel in gebruik genomen.

  Aan de Hattemse zijde van de IJssel loopt het fietspad door tot aan de Gapersweg, waarna het afbuigt richting Hattem. Zie foto: http://hanzelijn-hattem.nl/fotomap/2011-05-21/20110521-200032_SV4305.jpg

  En nu het tweede spoor ook in gebruik is, kan een video natuurlijk niet ontbreken. Dus bij deze:

  http://www.youtube.com/watch?v=jBk3VcKFx_4&hd=1


  Maak melding

 3. Volledig in dienst bleek vandaag dus niet toen ik met mijn fietsje aan de zwolse kant stond. Na de pinksteren zou alles in dienst zijn maar helaas, vrijdag een nieuwe poging om te fietsen maar of het weer dan net zo meezit als vandaag.


  Maak melding

 4. Vandaag (= maandag 20 juni) nog niet vanuit Hattem. Fietspad t/m 25 juni gesloten !!!!!
  Prorail moet maar eens goeie planners zoeken!!!!


  Maak melding

Reageer