Zwolle gaat voor oplaadpunten elektrische auto’s

Zwolle – Zes palen met in totaal twaalf oplaadpunten voor elektrische auto’s in de stad Zwolle realiseren. Dat is de eerste stap die de gemeente zet om het gebruik van milieuvriendelijke auto’s in de stad te stimuleren. Op de e-laad plaatsen mag alleen met elektrische en hybride auto’s geparkeerd worden. Vooralsnog hoeft op deze plekken geen parkeergeld betaald te worden.

Als eerste mogelijke locaties voor de e-laad plaatsen, denkt Zwolle aan de Potgietersingel, waar één oplaadpunt komt en twee auto’s gelijktijdig kunnen worden opgeladen, en de Buitenkant. “De andere locaties moeten we nog vaststellen. We denken hierbij aan oplaadplaatsen langs doorgaande routes als bijvoorbeeld Voorsterpoort of bij de Woonboulevard”, geeft wethouder duurzaamheid Erik Dannenberg aan. Voor de aanleg van e-laad plaatsen moeten gewone parkeerplaatsen opgeofferd worden. “Het is dan ook zaak dat we hierin zorgvuldige overwegingen maken”, verklaart Erik Dannenberg. “Maar als we een vervolgstap in duurzaamheid willen maken, kunnen we niet om dit soort voorzieningen heen. We hebben immers een stad over te dragen aan volgende generaties, een stad waar we zuinig op moeten zijn”.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is met de Stichting e-laad in overleg om een modelovereenkomst te maken. Stichting e-laad plaatst publieke oplaadpunten voor elektrische auto’s door heel Nederland om elektrisch rijden mogelijk te maken. In eerste instantie onderzocht de gemeente of het mogelijk was het gebruik van milieuvriendelijke auto’s middels de parkeertarieven te stimuleren. Volgens de gemeentewet biedt dit middel hiervoor geen instrument.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Dat zou tijd worden, want deze regio loopt hopeloos achter op dat gebied. Wel is het belangrijk dat deze punten een hoge gebruiksvriendelijkheid kennen. Mijn ervaringen in Amersfoort – dat degene die de afgesloten paal kan openen na vijven niet meer aanwezig is en dat dan de paal niet meer gebruikt kan worden – waren wat dat betreft niet fantastisch.


    Maak melding

  2. toch vreemd om een oplaadpunt aan de Buitenkant te doen?

    Er is daar een eigenaar met een electrische auto maar die kan nu ook gewoon de auto aan de lading leggen.


    Maak melding

Reageer