Nieuw plan voor Kraanbolwerk

Zwolle – Gemeente Zwolle en ontwikkelaar AM hebben op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over wat er op het Kraanbolwerk op het Noordereiland gerealiseerd wordt. De plannen spreken van ongeveer 111 appartementen en 43 stadswoningen. De woningen komen op een hoogwaardige A-locatie in de binnenstad.

kraanbolwerk.jpg

Doordat Kraanbolwerk aan drie zijden door water wordt omgeven, biedt het fraaie uitzichten. De locatie is ook direct in het oog springend vanaf een aantal grote invalswegen. Het Kraanbolwerk verdient daarom uiterste zorgvuldigheid in het ontwerp en inpassing in de omgeving. De plannen voor het Kraanbolwerk zijn te bekijken op www.zwolle.nl/ kraanbolwerk. Naast vele impressies is hier een filmpje te bekijken waarin u in vogelvlucht over het Kraanbolwerk gaat en vanuit alle windrichtingen een beeld krijgt. Ook kunt u in een enquête aangeven wat u van de ideeën vindt. Dus laat weten wat u er van vindt!

De ideeën voor het stedenbouwkundig plan bestaan uit vijf elementen:

• Een half verdiepte parkeergarage onder vrijwel het hele bebouwde gebied

• Aan de Thorbeckegracht stadswoningen die in lijn liggen met de bestaande woningen.

• Uitgangspunten voor de toekomstige bebouwing aan de Friesewal zijn: een verspringende rooilijn, kloeke gebouwen met verschillen in hoogtes en handhaven van de (voorgevel van de) Volharding

• Centraal punt in de plannen voor het Kraanbolwerk is een plein (met voorlopige naam ‘Hof van Volharding’) gesitueerd achter de gevel van het gebouw Volharding.

• Voor de hoekpunten van het gebied wordt gedacht aan markante woonappartementsgebouwen van zes á negen verdiepingen, de ‘specials’. De hoogte van de gebouwen varieert tussen de twintig en maximaal dertig meter (goothoogte).

Ook is het belangrijk hoe de inpassing in de huidige bebouwing in de binnenstad is: hoe reageert de toekomstige bebouwing op de historische stad? En welke ruimtelijke relatie is er met de andere ontwikkelingen aan de stadsgracht en de nieuwbouwprojecten rond het zogenoemde waterplein, het Katwolderplein, Roelenweg-Oost en het Rodetorenplein?

Artikel delen:
Reacties 19
 1. Uit bovenstaande blijkt maar weer dat de gemeente lak heeft aan de klankbordgroep.
  Binnen de klankbordgroep bestaan grote bezwaren tegen dit massale ontwerp.
  De klankbordgroep moet nog met een visie komen maar de gemeente heeft al een overeenkomst gesloten.
  De klankbordgroep zit er dus weer als bladvulling bij.  Maak melding

 2. Wonen in de binnenstad, leuk en aardig, maar volgens mij moet je dat als gemeente helemaal niet willen. Vooral niet in zo’n klein stadscentrum als dat van Zwolle. Het is een historisch stadscentrum, omsloten door grachten, nauwe straatjes e.d., en dan ook nog appartementen bouwen in dit kleine gebied? Lijkt me geen verstandige keuze. Gemeenteambtenaren, waarom proberen jullie niet meer ondernemers naar het stadscentrum te trekken ipv nieuwe woningen?


  Maak melding

 3. @ikke

  Als er binnen de klankbord groep grote bezwaren zijn tegen dit ontwerp, dan ligt dat mijn inziens meer aan de klankbord groep dan aan de gemeente.

  Ps. Dit plan uitvoeren?

  Ik zeg doen! 😛


  Maak melding

 4. de gemeente wilde de binnenstad autoluw maken binnen de grachten .
  Waar moeten straks de bewoners van deze appartementen dan met hun auto,s om bij hun huis te komen buiten de grachten plaatsen .Er zijn al mensen die zeggen dat het veel te krap is de binnenstad .Dan is er straks nog het plan om het parkeerdek noordereilanden te sluiten .Dan zullen daar ook nog wel appartementen komen het slibt steeds meer dicht . Dan als straks alles lekker volgebouwd is in het centrum dan komen de problemen een paar grote branden net als op de melkmarkt en er staan weer een boel mensen met de handen in de haren.Want ook voor de hulpinstanties wordt de stad steeds moelijker bereikbaar.Maar dan zijn de heren die het nu beslissen al lang verdwenen


  Maak melding

 5. alles is beter dan die rotzooi die er nu staat, maar mis alleen nog een fiets/voetgangersbruggetje naar de thorbeckegracht c.q. rodetorenplein.


  Maak melding

 6. Pff Pieters. Lezen is lastig he, commentaar geven des te makkelijker. Er staat toch duidelijk dat bijna de gehele bebouwing bovenop een parkeergarage komt, dus…..

  Goede verstedelijking en prima plan!!;)


  Maak melding

 7. Mooi plan met centraal plein met veel groen… Veel hoogbouw mag best wel eens!! Moeten we altijd het braafste jongetje van de klas zijn? Mooie Eyecatcher vanaf de snelweg!
  De Thorbeckegracht is lang dus aansluiting op de huidige bebouwing niet nodig. “”Genieten” van de gracht kan ook verderop.


  Maak melding

 8. Zoals zo vaak is de gemeenteraad overstag gegaan voor de mooie plannen en de gladde praatjes van de projectontwikkelaars, die niets liever willen dan groots uitpakken. Met de bouwfraude in het achterhoofd denk ik er het mijne van. Ook is de “klankbordgroep” geen enkele bron van inspiratie gebleken.  Maak melding

 9. Ook ik vind het er niet gek uit zien. Tikje industrieel, dus in overeenkomst met de huidige bestemming. Wat hoogbouw, en waarom ook niet. Doet mij een beetje denken aan Java-eiland en dat soort projecten. Nu maar hopen dat dit project niet gaat lijden onder de huidige crisis op de woningmarkt.


  Maak melding

Reageer