Bijeenkomst ‘stresshantering bij kanker’

Zwolle – Op dinsdag 28 juni 2011 is er een informatieve bijeenkomst bij IntermeZZo voor mensen die willen deelnemen aan een cursus stresshantering. Confrontatie met kanker zorgt voor extra stress in je leven. Daardoor kun je stressklachten ontwikkelen en minder genieten van fijne dingen die er ook nog zijn.

De cursus is gericht op bewustwording, preventie en loslaten van spanning. Er is extra aandacht voor het omgaan met pijn en vermoeidheid als dat gewenst is door de deelnemers. Je leert je denken, je emoties en lichamelijke gewaarwordingen observeren. Daardoor word je je bewust van wat er binnen in je afspeelt en merk je dat de stroom van gedachten en emoties vaak de oorzaak zijn van extra stress. Ook word je je bewust van je automatische reacties en gedrag, die stress kunnen vermeerderen. Je ontdekt dat het niet alleen de omstandigheden zijn die de stress in je leven bepaalt, maar ook hoe jij met deze stress omgaat. Je oefent om dit positief te veranderen.

Voorbeelden van stressklachten zijn:

· pijnlijke spieren

· hoofdpijn· slaapproblemen

· hoge bloeddruk

· irritatie· huilbuien
|
· buikklachten

· hyperventilatie

· gevoelens van somberheid en leegte

In de cursus leer je contact met je lichaam te ontwikkelen en meer bewust te zijn van je grenzen en wat je nodig hebt. Het centrale thema in de cursus is met open aandacht aanwezig zijn in het huidige moment, zonder oordeel. Op het programma staan korte inleidingen, verschillende ontspanningsoefeningen, aandachtoefeningen, meditaties en eenvoudige zachte bewegingsoefeningen. Je krijgt oefenopdrachten mee voor thuis.

Doelgroep:

Mensen (en hun naasten) die met kanker geconfronteerd zijn.Doelen:· Bewust worden· Preventie· Spanning loslatenBrede benadering, gericht op zelf iets kunnen doen aan de stress(klachten), passend bij de persoon.

Oefeningen tijdens de training o.a. gebaseerd op de Mindfulness Training, uit yoga en cognitieve therapie.Deelnemers kiezen zelf aanvullende ondersteunende activiteiten of brengen veranderingen aan in hun leefstijl.Inhoud· Informatie/uitleg over stress en het ontstaan van stressklachten· Onderzoek naar eigen bronnen van stress en onderkennen van stressklachten· Onderzoeken waar de draagkracht vergroot kan worden: slapen, eten, bewegen, bewust afleiden, energie gevende activiteiten, ondersteunende sociale contacten· Bewustworden van gedachten die bijdrage aan het opbouwen van spanning· Bewustworden van automatische reacties en gewoonten bewustworden van signalen die grenzen aangeven· Contact met het lichaam ontwikkelen en/of herstellen· Leren gevoelens toe te laten, zonder overweldigd te worden· Leren ontspannen· Extra aandacht voor omgaan met pijn en vermoeidheid· Maken persoonlijk plan om stress (klachten) aan te pakken en te voorkomenWerkvormen tijdens de training· Korte inleidingen· Verschillende soorten ontspanningsoefeningen· Meditatie· Aandachtoefeningen· Eenvoudige bewegingsoefeningen uit Yoga en Tai Chi· Ervaringen uitwisselenDuur cursus7 bijeenkomsten: 6 achter elkaar en de 7e een maand later. 2½ uur per keer.

Start cursus 17 september, dinsdagochtend van 10 tot 12.30 uur

Kosten: Informatie bijeenkomst is gratis. Cursus €35,00 p.p. totale cursusWanneer informatieve bijeenkomst (dit is dus niet de cursus):Dinsdag 28 juni 2011 van 10.15 uur – 11.30 uur

Aanmelding:U kunt zich aanmelden per mail aan intermezzo@nazorgcentrum.nl onder vermelding van bijeenkomst stresshantering of telefonisch op nummer 038 – 424 60 88. Uiteraard kunt u ook even bij ons binnen lopen voor verdere informatie en aanmelding.

Waar:Dr. Spanjaardweg 29gebouw B te Zwolle

Telefoonnr.: 038-4246088

E-mail: intermezzo@nazorgcentrum.nl

Website: www.nazorgcentrum.nl

Twitter: http://twitter.com//nazorgcentrum

Artikel delen:

Reageer