Cibap ontvangt kunstwerk cadeau tijdens opening

Zwolle – Bij de opening van het vernieuwde gebouw van Cibap vakschool op donderdag 16 juni onthulde Ralph Keuning, directeur Museum De Fundatie, een kunstwerk van Ronald A. Westerhuis. Het zes meter hoge kunstwerk verbeeldt een Boom van Creatie, gemaakt van roestvrij staal. Dit beeldend werk is nog niet eerder getoond, en is speciaal ontworpen en gerealiseerd voor de vakschool waar creativiteit en vakmanschap hand in hand gaan.

img_4706.jpg

Ralph Keuning ging in zijn openingsspeech in op de geschiedenis van het kunstnijverheidsonderwijs en de verbinding tussen opdrachtgever en kunstenaar-vakman. Door de creativiteit van de vakman werd het idee van de opdrachtgever eeuwenlang vertaald in vorm en beeld. Dit geldt ook voor het werk van Ronald A. Westerhuis. Deze Zwolse kunstenaar die over de hele wereld exposeert met zijn werk, creëerde voor het Cibap een boom. ‘De stam staat voor alles wat een mens meekrijgt aan zekerheden, traditie en vermogens. De takken geven de mogelijkheden weer om vanuit die basis in de wereld te staan. De takken verbinden de basis met de omgeving, en daarmee de mogelijkheden die ieder mens heeft’, lichtte Westerhuis tijdens de opening toe. Keuning sprak de hoop uit, dat van zijn drie kinderen toch zeker twee op het Cibap terecht zouden komen. Westerhuis haakte hierop in toen hij aan zijn assistent vroeg of die er voor donderdag nog een tak aan kon lassen. Ralph Keuning stelde dan de stam voor van oude eik, en de drie takken zijn kinderen.

img_4782.jpg

img_4754.jpg

img_4751.jpg

Juist het werk van Westerhuis kenmerkt zich door vakmanschap, ambitie en een vooruitstrevende visie. Iets wat ook bij het Cibap terugkomt in de manier van werken met de studenten: vakmanschap komt terug in de opleidingen Hout & Meubel, Restauren & Decoreren, maar ook bij de opleidingen voor Ruimtelijke Presentatie. Bij Reclame & Media werken studenten vanuit creativiteit aan concepten voor opdrachtgevers die zichzelf willen presenteren met behulp van diverse media.

img_4775.jpg

Westerhuis biedt zelf al langer jonge mensen de gelegenheid het vak te leren, vanuit het 1000 Jongeren Plan: de verbinding met het beroepsonderwijs van het Cibap spreekt hem daarom bijzonder aan. Ronald exposeert tijdelijk voor het Cibap met de Boom van Creatie. Het kunstwerk heeft een prominente plek gekregen voor de geheel vernieuwde gevel van het gebouw aan de Zwartewaterallee in Zwolle.

Artikel delen:
Reacties 2
  1. Dan zou je op zijn minst een foto verwachten van het beeld maar nee hoor, slechts een handvol vage plaatjes….
    bijzonder.. rij er morgen zelf wel ff langs…


    Maak melding

Reageer