Nieuwe brug Vreugderijkerwaard favoriet

Zwolle – In het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier wordt de dijk bij Westenholte landinwaarts verplaatst. Om het buitendijkse gebied ook na uitvoering van deze werkzaamheden bereikbaar te houden, komen er twee bruggen. Voor deze bruggen zijn door drie architecten schetsontwerpen gemaakt. De beoordelingscommissie heeft uiteindelijk het ontwerp van bureau IPV Delft voor een overstroombare (vaste) brug uitgekozen.

brug-ipv_delft-kl.jpg

Dit was ook één van de twee favorieten van de bewoners van Westenholte. Zij konden in een bewonerspeiling hun stem uitbrengen op de twee ontwerpen die hen het meest aanspraken.

In de Vreugderijkerwaard kan de bezoeker prachtig vogels kijken of lekker uitwaaien. Als de dijk bij Westenholte is verplaatst, komt er een nieuwe geul in de uiterwaard, die aansluit op de geul die al in de Vreugderijkerwaard ligt. Om dit mooie gebied, waar drie woningen blijven staan, ook na uitvoering van de werkzaamheden bereikbaar te houden, is een tweetal bruggen noodzakelijk.

Vanuit het landelijke programma Ruimte voor de Rivier is aangegeven dat de bruggen moeten passen in het landschap en dat ze mooi, maar sober van vormgeving moeten zijn. Vanwege de ligging in de uiterwaard zal de tweehonderd meter lange brug zo nu en dan overstromen.

Met die criteria in het achterhoofd hebben drie architecten een aantal schetsen ontworpen. Bij de keuze voor het ontwerp voor de bruggen zijn ook de bewoners van Westenholte betrokken. Zij zijn uitgenodigd voor een bewonerspeiling in de Stinskerk op 8 maart jl. Zestig wijkbewoners hebben hun voorkeur uitgesproken voor twee van de vijf schetsontwerpen. Op deze avond waren er veel enthousiaste reacties te horen en was er ook veel belangstelling voor het project in bredere zin. De uitslag van de peiling was een gedeelde eerste plaats voor de beide ontwerpen van IPV Delft. Deze uitslag werd meegegeven aan de beoordelingscommissie, die het ontwerp van IPV Delft uitkoos als winnende ontwerp. Dit architectenbureau zal dit verder uitwerken tot een definitief ontwerp voor beide bruggen. De brug die op de eerste plaats kwam in de bewonerspeiling zal nu dus ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden.

 De dijkverlegging Westenholte is een van de meer dan dertig maatregelen uit het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. In 2015 moeten alle projecten gereed zijn.

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Mijn eerste – zeer primitieve – reactie is: Alweer een brug? We gaan nog eens de stad van de vele bruggen worden.
  Eerste de brug naar de Spiegel, zeer onnodig en extreem duur, daar kan ik veel over zeggen, maar ik wil niet zeurderig overkomen…
  Dan de brug van en naar de Kamperpoort, is die wel zo nodig??
  Nu weer twee bruggen erbij in het Westenholte gebied..
  Als je als gemeente/provincie geld overhebt moet je zeker zeer veel bruggen bouwen, maar er zijn – denk ik – nog wel wat andere zaken in en om Zwolle die aandacht (en meer nog geld) verdienen!!
  Ik ben van geen enkele politieke partij, maar je zou toch werkelijk een zeer extreme partij opzoeken, om dit soort grappen tegen te gaan…
  En dan denk ik eerder aan de CP dan aan de PVV, jammer – jammer – jammer!  Maak melding

 2. Die brug bij de Spiegel dient enkel voor de bezoekers van de Spiegel die hun auto achter het winkelcentrum parkeren zodat ze, lieve inwonertjes van Zwolle, maarliefst TWEEHONDERDVIJFTIG METER minder hoeven te lopen.


  Maak melding

 3. Dit bureau heeft ook die grote lampen op de grote markt en…… de brug van de spiegel ontworpen… Overigens beiden goed gelukt als ik op de plaatjes af ga.


  Maak melding

Reageer