D66 Zwolle zet LED-lamp aan

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft duurzaamheid hoog op de agenda. Er wordt veel gedaan om energie te besparen. Zwolle is echter nog niet overgestapt op LED verlichting. En dat terwijl zestig procent van het lokale energiegebruik naar verlichting gaat, zegt D66 burgerraadslid Geoffrey Bergman.

29-04-2010_wethouder_filip_van_as_stelt_fontein_in_werking_3.jpg
De fontein in de Stadsgracht kreeg het afgelopen jaar gekleurde LED-verlichting…

De overstap naar LED zou het energieverbruik voor verlichting met veertig procent terugbrengen. Reden voor D66 om een voorstel in te dienen dat een overstap op LED verlichting beoogt. Bergman heeft een initiatiefvoorstel gemaakt dat de gemeente de opdracht geeft om over te gaan tot een brede invoering van LED-verlichting in de gemeente Zwolle als primaire verlichtingsbron in de openbare ruimte. “Andere gemeenten hebben sterk ingezet op LED verlichting en zo hebben zij niet alleen hun groene imago versterkt, maar op termijn een behoorlijke besparing kunnen realiseren“, aldus Bergman. Hij vraagt het college met een implementatieplan voor de overgang naar LED-verlichting te komen en de gemeenteraad hierover in 2012 bij de PPN 2013-2016 te informeren.

De kosten die de overstap op korte termijn met zich meebrengen kunnen wat D66 betreft betaald worden uit de optimalisatie binnen het beheer van de openbare ruimte. Op de lange termijn levert de overgang naar LED alleen maar geld op.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer