Het weer: zware buien

Zwolle – Zondagochtend vroeg trekken er al buien over het land. Tijdens zware buien kan het flink hozen en lokaal kan er een klap onweer voorkomen. Vanuit het noordwesten trekt er ook een gebied met buiige regen het land binnen. Het raakt hierdoor overal zwaar bewolkt en aan het einde van de ochtend kan het vooral ten noorden van de grote rivieren van tijd tot tijd kan het flink doorplenzen. Er staat een stevige westen- zuidwestenwind. Boven land is de wind matig tot vrij krachtig, windkracht 4 tot 5. Aan zee is de wind krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7. In het noorden zijn er ook windstoten mogelijk tot 70 km/uur. Elders zijn windstoten mogelijk tot 60 km/uur.

18-06-2011_weerfoto_st_joseph_plein.jpg
St. Joseph Plein

Aan het begin van de middag is het nog steeds bewolkt en vooral in de oostelijke helft van het land regent het nog goed door. Hierbij is er nog steeds kans op een klap onweer. In het westen wordt het wat droger, maar een enkele bui blijft mogelijk. Het blijft nog altijd stevig doorwaaien, met in het Waddengebied windkracht 7. Met maxima van slechts 16 graden is het herfstplaatje compleet. Vanavond beperkt de neerslag zich geleidelijk tot de zuidelijke helft van het land. In het noorden klaart het dan wat op. Pas vannacht zijn de buien overal verdwenen en zijn er ook in het zuiden opklaringen. Later in de nacht kan er vlak aan zee een klein buitje vallen. De wind neemt vanavond flink in kracht af en wordt uiteindelijk zwak tot matig uit zuidwestelijke richtingen. Het koelt af naar 11 graden aan zee en 9 in het binnenland.

Maandag begint met zonnige perioden, alleen in de kustprovincies kan een buitje vallen. In de loop van de ochtend verplaatsen de buien zich naar het noordoosten van het land. In de middag volgt vanuit het zuiden een neerslagfront. Hierdoor raakt het in het zuiden bewolkt en valt er af en toe een beetje regen of motregen. Met een matige zuiden- tot zuidwestenwind wordt warmere lucht aangevoerd, waardoor het kwik weer weet op te lopen tot 19 graden. In de avond breidt de buiige regen zich uit vanuit het zuiden uit over de rest van het land.

Dinsdag trekt het gebied met buiige regen naar het noordoosten weg. Daarachter ontstaan er vooral landinwaarts nog een paar lossen buien. De kustregio’s komen er dit keer het beste van af, met slechts een kleine kans op een bui en brede opklaringen. Er staat een stevige zuidwestenwind en het wordt 18 tot 23 graden. Woensdag is er veel bewolking en verspreid over het land komen er buien voor. Tussen de buien door laat de zon zich nog wel af en toe zien, maar een hoofdrol zit er niet in. Er staat opnieuw een forse zuidwestenwind en het wordt ongeveer 20 graden Ook de rest van de werkweek is de kans op buien groot. In de loop van het weekend zorgt een hogedrukgebied mogelijk voor een (tijdelijke) afname van de wisselvalligheid.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer