SP wil schoolzwemmen en stadswachten behouden

Zwolle – De Zwolse fractie van de SP is er voorstander van om het schoolzwemmen en de stadswachten in Zwolle niet weg te bezuinigen. De SP wil niet bezuinigen op veiligheidsmaatregelen, maar zet liever in op minder externe inhuur, geen subsidie voor groen in het buitengebied en uitstel van projecten als investeren in de binnenstad.

Voor de SP staat bij bezuinigingen voorop dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Dan past het niet om te bezuinigen op de zwemveiligheid van kinderen, en ook niet op een project waarbij uitkeringsgerechtigden een baan en opleiding krijgen en daarbij nog bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid van onze stad. SP raadslid Frank Futselaar: ‘Voor ons zijn deze bezuinigingen oneerlijk en bovendien niet effectief: het wegvallen van de stadswachten kan uiteindelijk zelfs geld kosten’. Volgens de SP kan er veel meer geld worden bezuinigd op externe inhuur dan het college van plan is. Daarnaast wil de SP af van de 400.000 euro die beschikbaar is gesteld voor subsidie van landschapsonderhoud voor particulieren, de zogenaamde groene diensten. Ook de geplande investeringen in de binnenstad kunnen worden uitgesteld, waardoor nieuwe middelen vrijvallen.

Futselaar: ‘In crisistijd moet je keuzes maken. Maar het schoolzwemmen en de stadswachten horen wat ons betreft tot de basis van de sociale structuur van de stad. Die moet je behouden. Luxezaken als subsidies voor houtwallen of dure externe bureaus zijn niet strikt noodzakelijk en daarom een betere bezuinigingmaatregel’.

Artikel delen:
Reacties 28
 1. Slechte zaak om de subsidie op het schoolzwemmen te stoppen , maar het is goed om die stadwachters gewoon naar het uitzendbureau te sturen , dan met subsidie door de stad te laten rijden en wandelen , meestal gaat het om langdurige werkzoekende die eigenlijk niet willen werken !!!


  Maak melding

 2. Stadswachten daar heb ik niet zoveel mee. Ieder moet een kans hebben maar, als ik zou worden aangehouden door…zou ik daar niet zo blij mee zijn.


  Maak melding

 3. ik ben het met assendorper volledig eens wat de stadswachten betreft het is een pratend duogroepje wat door de straten wandel en weinig aan hun taken doet.Hier in zwolle zuid lopen ze ook op woensdag marktdag maar zie ze geregeld koffie leuten bij het wijkcentrum DE POL .Wat assendorper ook zegt het zijn werklozen die er niks geen moeite voor willen doen en vind ook deze subsidie weg gegooit geld.Of er moet er eentje op toezien dat wel degelijk voor hun taken er staan .Er fietsen hier volwssen door het centrum wat ook hun taak is op te letten maar laten die gaan en houden kinderen aan .En dat noemt men gezag uitoefenen zet maar op elke politieagent een stadswacht als hulp en dan dagelijks in de wijk surveileren op de fiets


  Maak melding

 4. Ik ben blij dat ze er zijn. Vooral donderdag, tijdens de bradere in Assendorp mocht er geen verkeer de assendorperstraat in. Alles ging via het
  groot wezenland. Mega druk dus. Er was zoveel verkeer en regen een vrouw voor obs viel keihard op de grond ze werden direct geholpen door de aanwezige stadswachten. Hulde ervoor hoor. Voor mij part blijven ze gewoon


  Maak melding

 5. @ renz , anders had jij toch die vrouw geholpen ?? , heb je toch geen stadswachter voor nodig , het is niet alleen op groot wezenland druk de hele stad zit altijd vast op de donderdag vooral als het regent .


  Maak melding

 6. allemaal een dagje meelopen met de stadswacht, ga je snel anders praten.dit is gewoon zien wat je wilt zien en als er echt iets gezien moet worden zijn ze niet thuis, commentaar op afstand altijd makkelijk.:D:D:D


  Maak melding

 7. Lekker kort door de bocht weer mensen. De stadswachten hebben heel veel verschillende taken en worden op veel plekken ingezet. Het gaat vaak om werklozen die via de stadswacht weer meedoen in het arbeidsproces en vanuit de Stadswacht doorgroeien naar een andere baan.

  Helaas weet ik ook dat er niet te praten valt tegen bevooroordeelden zonder enige kennis. Trieste reacties weer!! Zegt weer genoeg over jullie!!  Maak melding

 8. Goed gezegt ze weten helemaal niet waar ze over praten.Laten ze maar eens een week mee lopen dan piepen ze wel anders. Of durven jullie niet.
  Ik werk er al 11 jaar. 11 jaar plezier.


  Maak melding

 9. Via een uitzendbureau kan je ook prima werk ervaring op doen , beter dan met zijn drieën door het park rijden op de scooter, en mensen lastig vallen die na een dag werken rustig de hond nog willen uitlaten , met een schepje  Maak melding

 10. Als jullie eerst kijken op de website van de stadswacht en dan pas reageren.
  Voor burgers en bedrijven kan de stadswacht ook één van de onderstaande taken uitvoeren.
  Het gaat bijvoorbeeld om de volgende diensten:

  · Uitvaartservice

  · Incidenteel toezicht

  · Toegangscontrole

  · Verkeersregelaar

  · OV toezicht (Openbaar Vervoer)

  · Conciërgetaken

  · Gastvrouw- of gastheerschap

  · Cameratoezicht

  · Arrestantenbewaking

  · Buitengewoon opsporings ambtenaar (Toezicht & Handhaving)

  · Winkeltoezicht

  · Vakantie afwezigheidproject  Maak melding

 11. ”Het gaat vaak om werklozen die via de stadswacht weer meedoen in het arbeidsproces en vanuit de Stadswacht doorgroeien naar een andere baan.”

  Waarom als stadswacht?

  Uitvaartservice bij een ‘staatsbegrafenis”?
  En dan omkleden op de begraafplaats?  Maak melding

 12. kom je vast kijken of ze het misschien weer niet volgens jou normen doen ,heb je weer wat te klagen
  zie je wel weer zeuren zonder wten:D


  Maak melding

 13. Ach mensen ze weten niet beter.Ze weten niet eens wat we doen kwa werkzaamheden. De mensen die eerst een grote mond hadden zijn nu in eens stil. Dat is pas zielig.Laat die mensen eens zelf mee lopen dan piepen ze wel anders.


  Maak melding

 14. Schoolzwemmen afschaffen? Aan de ene kant erg jammer, er zou meer aan sporten gedaan moeten worden op school.
  Aan de andere kant, gelukkig dat schoolzwemmen stopt. Ik was laatst als oudervrijwilliger mee met schoolzwemmen en mn mond viel open van verbazing. Voor mn gevoel ging ik met mn gedachten terug in de tijd, de begin jaren 80. Ik herinner me als de dag van gisteren nog het beeld van de zwemmeester/juf met een veel te luide stem, strak gelaat en met een Sinterklaasstaf als zwemhaak je aan de zijlijn van het zwembad volgen.
  Dit keer werd de zwemles gegeven door een zwemmeester en een zwemjuf. Korte opdrachten werden met luide stem aangegeven en kinderen gehoorzaamden. Op het moment dat ik zag dat één van de kinderen met een angstige blik in het gelaat het water niet indufde werd er door de badmeester vanaf de waterkant dwingend verzocht om ook in het water te springen. Het meisje sprong hevig in tranen het water in, en de badmeester gaf vervolgens geen aandacht aan het doodsbange meisje. De badjuf was van het type: ik sta hier wel maar vind er niks aan. De hele les had smakte de zwemjuf op een stuk kauwgum en was ze bij instructies moeizaam verstaanbaar.
  Je kunt je voorstellen dat kinderen op een gegeven ogenblik met buikpijngevoelens of ander onprettig gevoel naar het wekelijkse schoolzwemmen gaan.
  Wanneer je dit met andere mensen bespreekt blijkt dat deze objectieve waarneming die ik in het zwembad had ervaren niet op zichzelf staat. Het blijkt dat meerdere basisscholen een klacht hebben ingediend bij de leiding van het zwembad. (onder het mom van pedagogisch onverantwoord) en zijn in Zwolle-Zuid zelfs enkele scholen die al in een eerder stadium om bovenstaande reden zelf al hebben besloten om het schoolzwemmen te stoppen.
  Schoolzwemmen zou een fijne bezigheid voor kinderen moeten zijn maar niet op de manier zoals ik hierboven beschrijf.
  Doet mij denken aan de tijd dat mijn dochter zwemles kreeg bij
  (reclame) Akwaak. Zij gaan uit van het volgende:
  Kindvriendelijkheid centraal
  Bij de lessen staat kindvriendelijkheid voorop. ⤽Inleven in het kind⤝ en ⤽het benaderen op niveau⤝ zijn hierbij sleutelwoorden. De nadruk ligt vooral op het geven van vertrouwen aan de kinderen. Prestaties zijn in eerste instantie van ondergeschikt belang.
  Wat je met het behalen van je a en b diploma hebt opgebouwd wordt met het schoolzwemmen spreekwoordelijk in één keer afgebroken!

  Eén geluk voor het badpersoneel van het Hanzebad: tot je 65 doorwerken in het zwembad zit er ws niet in, als het doorgaat met de afschaffing van het schoolzwemmen, wordt je baan ws opgeheven.
  Met die ‘kwaliteit’ als badmeester/juf zal je de toekomst niet bij een andere zwemschool worden aangenomen.
  De jeugd heeft de toekomst, maar zeker niet bij het schoolzwemmen!


  Maak melding

Reageer