Politie waarschuwt voor onveiligheid rond uittocht TT

Zwolle – Jaarlijks trekken op de laatste zaterdag van juni de huiswaartskerende bezoekers van de TT in Assen de aandacht van grote aantallen kijkers. Vooral langs het 9 kilometer lange traject van de A28 tussen het knooppunt Lankhorst en Zwolle verzamelen zich mensen in de bermen om de uittocht te kunnen bekijken.

 


Archieffoto Weblog Zwolle

 

Kijken is leuk, maar helaas niet altijd zonder gevaar. Daarom vragen de gemeenten Staphorst en Zwolle, de Politie IJsselland en Rijkswaterstaat extra aandacht voor de veiligheid tijdens de TT-terugtocht op 25 juni over de A28 voor zowel de weggebruikers als de toeschouwers. Door de gewijzigde situatie op de A28 tussen Staphorst en Zwolle kan de veiligheid van weggebruiker en toeschouwer in gevaar komen. In tegenstelling tot de voorgaande twee jaar is het weggedeelte tussen Staphorst en Zwolle vrij van verbredingswerkzaamheden en bestaat het nu uit drie rijstroken. Terwijl verleden jaar nog maar stapvoets gereden kon worden, verwacht Rijkswaterstaat dat met de nu beschikbare ruimte de snelheid van het passerende verkeer dit jaar hoger zal liggen.


Opperbeste stemming

Jaarlijks verzamelen zich honderden mensen in de bermen langs de A28 om de uittocht van de TT-bezoekers te kunnen bekijken. Iedereen is daarbij, gezien de taferelen, in opperbeste stemming. Omdat die uittocht toch al gauw enkele uren in beslag neemt, is het publiek goed voorzien van eten en drinken, tafeltjes en stoeltjes en zelfs karren vanwaar men een goed uitzicht heeft op de snelweg. Dat er een goede sfeer is, is ook na afloop te zien: er wordt opmerkelijk weinig afval achtergelaten.

Op het randje

Onder het publiek heerst dus meestal een uitgelaten stemming, waarbij men soms wel de grenzen van het toelaatbare opzoekt. Zo hebben politiemensen en weginspecteurs van Rijkswaterstaat geconstateerd dat men af en toe veel te dicht bij de weg kwam. Ook liet men wel eens kinderen spelen in de buurt van de vluchtstrook. In een enkel geval staken zelfs shovels en hoogwerkers tot boven het wegdek uit. Of werden er vuurtjes gestookt waarbij de rook zorgde voor onveilige situaties op de weg door afleiding en slecht zicht. Daarnaast was er soms zelfs sprake van interactie tussen het stilstaande verkeer en het publiek. Als dit jaar door de nieuwe situatie op de A28 het verkeer inderdaad een hogere snelheid heeft, kunnen genoemde acties verkeersonveilige toestanden veroorzaken. Juist daarvoor willen politie, gemeente Zwolle, gemeente Staphorst en Rijkswaterstaat weggebruikers en toeschouwers waarschuwen.

Tips voor het veilig(er) bekijken van de TT-uittocht:

– Blijf achter de sloot of vangrail kijken;

– Ga nooit op de vluchtstrook staan;

– Hang geen spandoeken op aan viaducten e.d., het losraken van een spandoek is levensgevaarlijk als deze op de weg valt;

– Stook geen vuurtjes, het leidt weggebruikers af en de rook kan het zicht ernstig belemmeren.

Op de dag zelf zullen toeschouwers via een flyer ook de tips krijgen aangereikt om de TT-uittocht zo veilig mogelijk te bekijken.

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Even in de agenda noteren. Wil niet weer zoals 2 jaar geleden tussen al die motoren rijden met de auto. Rijdt niet echt relaxed, zeker niet met wheelie trekkende motorrijders voor, achter en naast je en van die figuren die vervolgens ineens op de vluchtstrook gaan staan om even flink te showen door rook te produceren met hun achterwiel en vervolgens weer ineens de weg opstuiteren.

  En nee, dit is geen klaagzang. Just a reminder. Beter lekker langs de kant gaan koekeloeren want mooi is het wel 🙂


  Maak melding

 2. Altijd even kijken met de kids. Eigenlijk best wel een maffe traditie, maar toch heeft het wat om naar passerende motoren te kijken. Op zich is het van achter de vangrail niet zo spannend, al moet ik zeggen dat er vorig jaar door de werkzaamheden nog wel eens wat grind wegspatte.


  Maak melding

 3. Rond deze tijd hou ik me in ieder geval al helemaaaaal aan de snelheid als ik naar Groningen en terug rijd.
  Eigenlijk ben je sowieso niet aan het opletten als je om en rond de TT geflitst wordt op de A28! 😉


  Maak melding

Reageer