MidzomerJazz met Greetje Kauffeld

Zwolle – Het tweede seizoen van All that jazz is al enige tijd afgelopen: een succesvol seizoen met gastsolisten als Tim Kliphuis, Ruud Breuls en Ilse Huizinga, die werden begeleid door studenten van het conservatorium ArtEZ.

Corina Staal van Bibliotheek Zwolle en Jacco van Santen, de initiatiefnemers van deze jazzreeks, speelden al langer met idee van een toegift op het succesvolle seizoen. Met de komst van Greetje Kauffeld is daadwerkelijk te spreken van een ‘grande finale’ van een bijzonder seizoen. Toen ze haar veertigjarig jubileum als professioneel muzikant vierde, werd ze koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, en ontving ze op het North Sea Jazz festival de prestigieuze Bird-award. Muziek was in de jongste jaren van Greetje Kauffeld haar trouwste gezelschap. Hele dagen luisterde ze naar de radio of draaide platen van Doris Day en Frank Sinatra. "Zo heb ik zingen geleerd," zegt ze "Door met hen mee te zingen."

Sinatra en Day waren goede leermeesters. Van de laatste nam Kauffeld het vermogen over om de luisteraar heel dicht te benaderen, te vertederen of te ontroeren. Van The Voice leerde ze fraseren. "Elk liedje is voor mij een verhaal," zegt Greetje Kauffeld zelf.

"Ik beleef de tekst die ik zing, ik kruip er in zoals een acteur in zijn rol stapt." Deze krachtige identificatie met de teksten die ze vertolkt is karakteristiek voor haar werk. De daaruit voortkomende declamatie, de timing en frasering, scheppen een intieme band met de luisteraar en creëren een afwisselende sfeer van hevige emotie, meeslepende melancholie en relativerende vrolijkheid.

Greetje Kauffeld, voormalig docente aan het Zwolse conservatorium, is zowel nationaal als internationaal een zeer vermaarde jazz-zangeres. All that jazz in de bibliotheektuinAll that jazz is een uniek concept waarbij Zwolse studenten van conservatorium ArtEZ de kans krijgen maandelijks een gerenommeerde gastsolist in de Statenzaal te begeleiden. Voor deze speciale editie van All that jazz wordt uitgeweken naar de sfeervolle patio van de bibliotheek .

 Het programma van All that jazz wordt samengesteld door Bibliotheek Zwolle in samenwerking met Jacco van Santen. Jacco van Santen is een begenadigd saxofonist, die zelf regelmatig jazzgrootheden begeleidt.

‘Midzomerjazz’ met Greetje Kauffeld start vrijdag 24 juni om 20.30 uur in de patio van Bibliotheek Zwolle (ingang Statenzaal, Diezerstraat 80) en duurt tot ongeveer 22.30 uur. Entree: 6,50 (voorverkoop) en 7,50 (aan de zaal).

Reserveren is mogelijk via www.bibliotheekzwolle.nl.

Artikel delen:

Reageer