Greijdanus krijgt zangles van Ernst Daniël Smid

Zwolle – Ruim 200 derdejaars vmbo leerlingen van het Greijdanus in Zwolle beleefden dinsdagmiddag een bijzondere muzikale middag met Ernst Daniël Smid. Voor het vak CKV, culturele en kunstzinnige vorming, gaf hij een muziekworkshop waarbij de leerlingen die zelf mochten zingen advies kregen.

ernst20daniel20smid20-20pers204.jpg

Eén voor één en soms in groepjes komen de leerlingen naar voren om hun muzikale kwaliteiten ten gehore te brengen aan expert Ernst Daniël Smid én een overvolle aula met medescholieren en docenten. Van klassiek tot pop, maar vooral veel gospelnummers passeren de revue. Sommigen beginnen wat aarzelend, anderen vol overtuiging. Na en soms al tijdens het nummer krijgen de zingende leerlingen advies van Ernst Daniël Smid. Professioneel, maar vooral ook zonder nonsens, direct en met humor.

Naast de passie voor muziek, die hij door zijn persoon en manier van presenteren perfect weet over te brengen bij de leerlingen, leert hij dat zingen meer is dan techniek. “Je vertelt een verhaal en het gaat om het overbrengen van de beleving.” De aanwijzingen van Smid vertalen zich meteen in een verbeterde uitvoering als de leerlingen een gedeelte opnieuw moeten zingen. Zelf laat hij zien hoe je een verhaal vertelt met nummers als ‘Laat me’ van Ramses Shaffy en ‘You Raise me up’.

In samenwerking met de muziekdocenten en onder begeleiding van musicus en arrangeur van diverse grote musicalproducties Carlo van der Put, weet Ernst Daniël Smid van de workshop een waar muziekfeest te maken. De 14-jarige Bart Jansen zingt aarzelend maar met duidelijk veel muzikaal talent ‘Who Am I’ van Casting Crowns. Henrike Vonk die auditie gaat doen voor het conservatorium krijgt hiervoor tips van Smid. En Tireily Schmidt, met de artiestennaam Ti, blijkt publieksfavoriet met zijn zelfgeschreven christelijke rap, begeleid door beadboxer David Dam. Ernst Daniël Smid geniet zelf ook duidelijk van de muzikale middag. “Wat een talent hebben jullie op school zeg, heerlijk!”

De school is er trots op dat een grote naam als Ernst Daniël Smid, na veelvuldig aandringen van docent Wim Aardappel, een workshop wilde komen geven. Smid: “Ik vind het belangrijk om jongeren in contact te brengen met allerlei vormen van kunst, en daar hoort muziek bij. Maar ik wil hen ook wat meegeven voor wie ze als mens zijn, want zingen, of optreden in het algemeen, heeft te maken met wie je als persoon bent. Je geeft een kijkje in je ziel en je legt veel bloot. Ik vind het ontzettend knap dat die pubers die staan te zingen dat durven.”

Tussen de optredens door vertelt Smid de leerlingen over zijn eigen ervaringen. Dat de weg naar de top niet makkelijk is. Dat het moed vergt en doorzettingsvermogen. Dat je op zoek moet naar je zwakke en goede kanten en daar hard aan moet werken. En welke tegenslagen je ook tegen komt, dat het belangrijk is om je doel voor ogen te houden en altijd in jezelf moet blijven geloven.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer