Toplocatie Voorsterpoort speelt in op marktvraag

Zwolle – Zwolle werkt volop verder aan de ontwikkeling van toplocatie Voorsterpoort. Flexibel inspelen op de wensen van marktpartijen is daarbij een leidend uitgangspunt. Het gebied pal langs snelweg A28 en in de buurt van de Zwolse binnenstad kan wat burgemeester en wethouders betreft ‘organisch’ groeien, vanuit een aantal bronpunten. Voor kantoren en leisure-ontwikkelingen zijn voorkeurszones aangewezen.

voorsterpoort_2.jpg

De zone meteen langs de A28 worden gereserveerd voor kantoren. Uitbreiding van het retailaanbod kan aansluiten bij de meubelboulevard in het gebied. Deze voorkeurszonering komt voort uit onder andere een consultatie van experts uit de markt. Ook zijn marktpartijen die nu al betrokken zijn bij Voorsterpoort betrokken bij de zonering. Zwolle zet voor Voorsterpoort in op een flexibele ontwikkeling. Het Zwolse college wil nadrukkelijk geen ‘klassiek’ stedenbouwkundig eindbeeld bepalen. Uitgangspunt is dat initiatieven van de markt zo goed mogelijk een plek kunnen vinden op de ontwikkellocatie.

Om in het gebied genoeg kritische massa in samenhang met elkaar te ontwikkelen wordt uitgegaan van een aantal ‘bronpunten’. Een voorbeeld daarvan is de koppeling van retail aan de bestaande meubelboulevard waardoor een hoogwaardig winkelmilieu wordt gerealiseerd. De kantoorontwikkeling kan aansluiten bij het al gerealiseerde deel op het Spooldereiland – waar de onder meer de IJsseltoren al staat. Zo kan een hoogwaardig zakenmilieu ontstaan met grootschalige kantoorontwikkeling.

De gemeenteraad buigt zich nog over het voorstel van burgemeester en wethouders. Dit najaar kan de voorkeurszonering dan de basis vormen voor een nieuw kader voor de ontwikkeling van Voorsterpoort.

Groei

Op de beste locatie die Zwolle te bieden heeft, wordt volop gewerkt aan een werk- en winkelzone die voorop loopt in Noordoost-Nederland. De Overijsselse hoofdstad – al jaren geroemd als economische motor van een wijde regio – heeft nog volop ruimte voor groei. In Voorsterpoort ontmoeten kantoren, winkels en leisure elkaar. Door de directe ligging aan de A28 is Voorsterpoort een aansprekende zichtlocatie en uitstekend bereikbaar per auto. Met de geplande tramhalte in 2013 is de locatie nóg sneller te bereiken vanaf het NS-station Zwolle. En dat allemaal op steenworp afstand van de historische gastvrije Zwolse binnenstad.

Artikel delen:

Reageer