Gemeente akkoord met Ruimte voor Rivier in ‘voortuin’

Zwolle – Een stap in de goede richting voor het Ruimte voor de Rivierproject Uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden bij Zwolle-Zuid: de gemeenteraad van Zwolle heeft het bestemmingsplan vastgesteld. Dit betekent dat de daadwerkelijke start van de werkzaamheden dichterbij komt. Waterschap Groot Salland is uitvoerder van dit rivierverruimende project en werkt hiervoor nauw samen met de gemeente.

image1.jpga.jpg
 artist impression van de oude (boven) en nieuwe (onder) situatie

Het bestemmingsplan gaat nu naar de ‘beroepsfase’ en wordt daarmee voor de tweede en laatste keer ter inzage gelegd. De indieners van een zienswijze kunnen desgewenst in beroep gaan bij de Raad van State. Naar verwachting gaat vervolgens begin 2012 de eerste schop de grond in. Het project moet in 2015 zijn afgerond. De Uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden is onderdeel van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier.

Om de IJssel meer ruimte te geven en Zwolle en achterland veilig en droog te houden gaat het waterschap aan de slag in ‘de voortuin van Zwolle’. In de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden, ten zuidwesten van de stad, wordt de uiterwaard vergraven en komt er een nieuwe watergeul tussen Oldeneel en de plassen van het Engelse werk. Dankzij de uiterwaardvergraving daalt het niveau van de IJssel bij Zwolle in situaties van hoogwater. Naast waterveiligheid schenkt Ruimte voor de Rivier ook aandacht aan het versterken van de ruimtelijke kwaliteit. Zo wordt een gedeelte ingericht als natuurgebied en komt er de mogelijkheid om een rondje te wandelen via laarzenpaden.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Zie ik daar mogelijkheden voor één van de prioriteiten van Zwolle, leisure?
  Ik weet de naam ook al. Avontureneiland Zwolle.


  Maak melding

 2. Als ze op deze manier ook de weteringen in Zwolle-Zuid van wat IJsselwater en stroming kunnen voorzien hebben ze mij helemaal blij! 😀


  Maak melding

 3. vernielen of verbeteren? Als je dat vierkante zwembad middenboven bedoelt dan heb ik niet het idee dat het doodzonde is.


  Maak melding

 4. Een kolk waar bevers in leven,2 soorten ijsvogels en diverse andere vogels noem ik geen zwembad dus eerst de doppen los en dan reageren


  Maak melding

Reageer