Record aantal sloepen bij Zwolse Grachtenrace

Zwolle – Het wordt het komend weekend druk op de Zwolse stadsgracht. Niet eerder verdrongen zo veel roeisloepen zich in het centrum. Een recordaantal van 21 roeisloepen doen mee aan de Zwolse Grachtenrace op zaterdag 25 juni. Het wordt een bijzondere krachtmeting over 16 kilometer op de gracht en het Zwarte Water. De wedstrijd start om 12.30 uur bij het Kerkbrugje. 

hve-20090829-0140.jpg

Rond het centrum van Zwolle ligt de mooiste gracht van Nederland: nergens bepalen de oude bolwerken zo mooi het stadsbeeld als in deze oude Hanzestad. Langs de singels en kades liggen nu groene parken, drukke pleinen en statige herenhuizen. “Een unieke plek voor een zomerse sloepenrace”, zegt Jelmer Krom namens de organisatie. Dat zijn roeiers uit heel Nederland met hem eens: maar liefst 21 sloepen komen van heinde en ver naar Zwolle. “Zelfs vanuit Zeeland en Delfzijl.”


Kracht en souplesse

Start en finish zijn bij het Kerkbrugje, bij het Ter Pelkwijkpark. Om 12.30 uur klinkt het startschot, naar verwachting finisht de laatste sloep drie uur later. Het parcours voert de sloepen over de grachten in de binnenstad en over het Zwarte Water, tussen de wijken Holtenbroek en Stadshagen. Keerpunt is de Mastenbroekenbrug.

“Langs de route kan het publiek genieten van zowel pure kracht als souplesse”, voorspelt Krom. “De roeiers kunnen op het Zwarte Water tempo maken, maar in de binnenstad wemelt het van de bruggen en bochten. Een spektakel dat je niet wilt missen.” Na afloop van de wedstrijd kunnen de roeiers genieten van een stevige maaltijd.

Nominatie Nederlands kampioenschap

Het aantal deelnemers is een ruime verdubbeling ten opzichte van voorgaande jaren. De sloepenrace wordt voor de derde keer georganiseerd, nu voor het eerst door de Stichting Zwolse Grachtenrace, in samenwerking met sloeproeivereniging Hattem Roeit. De wedstrijd is genomineerd om vanaf 2012 mee te tellen in het Nederlands Kampioenschap van de Federatie Sloeproeien Nederland.

Artikel delen:
Reacties 4

Reageer