Het weer: buien

Zwolle – Vrijdag breiden buien zich uit over het hele land. In de middag wordt het in het westen droog en breekt de zon door. In het oosten activeren de buien en is er ook kans op een klap onweer. Met 16 graden aan zee en 19 graden in het zuidoosten is het vrij fris. De wind komt uit het westen en neemt overdag toe naar matig tot vrij krachtig.

23-06-2011_weerfoto__zwolle-ijsselkanaal.jpg
Zwolle – IJsselkanaal

Zaterdag wordt het met gemiddeld 19 graden iets warmer, maar is het nog bewolkt en regenachtig. Een warmtefront trekt vanuit het zuidwesten over het land en veroorzaakt vooral in het zuiden van tijd tot tijd lichte regen of motregen. Ook elders valt af en toe wat regen, maar vooral in het oosten en noordoosten overheersen de droge perioden. Er staat een matige, aan zee vrij krachtige zuidwestelijke wind. Zondag heeft het warmtefront ons land verlaten en breekt de zon, onder invloed van een hogedrukgebied met de kern boven de Alpen, steeds vaker door. Met een zuidelijke stroming wordt ook warmere lucht aangevoerd. Het wordt 20 graden op de Wadden tot lokaal 27 graden in het zuidoosten van het land. Maandag is het zonnig en zet de temperatuurstijging door en wordt het op de meeste plaatsen zomers warm. In het zuidoosten wordt het met 30 of 31 graden zelfs tropisch warm.

Dinsdag lijken we nog in de warme lucht te blijven, al neemt de onzekerheid wel toe. Zoals het er nu naar uitziet wordt het ook dinsdag in grote delen van het land nog een vrij zonnige dag, met temperaturen die op meerder plaatsen de tropische 30 graden overschrijden. Mogelijk wordt het dan ook de eerste tropische dag van het jaar in De Bilt! De dagen erna pakken een stuk minder warm uit en valt er af en toe een bui. In de nacht van dinsdag op woensdag passeert namelijk een koufront, waardoor de temperatuur de dagen erna terugkeert naar 22 graden.

Artikel delen:
Reacties 5

Reageer