Zwolle maakt islamitische begraafplaats op Kranenburg

Zwolle – Op begraafplaats Kranenburg is een nieuw gedeelte voor islamitische graven gerealiseerd. Op Kranenburg was islamitisch begraven al mogelijk, maar de beschikbare ruimte was niet voldoende. Er is in de regio veel behoefte aan deze vorm van begraven, daarom is voor moslims nu een nieuw, apart gedeelte aangelegd.

islamitische_begraafplaats_kranenburg.jpg

In Zwolle is al sinds begin jaren negentig een islamitisch gedeelte op begraafplaats Kranenburg aanwezig. Om de behoefte aan islamitisch begraven te peilen, heeft de gemeente Zwolle eind 2009 onderzoek verricht in Zwolle en een aantal regiogemeenten. Daaruit blijkt dat één op de drie ondervraagde Zwolse moslims op de islamitische begraafplaats in Zwolle begraven wil worden. Ook in de regiogemeenten is belangstelling om in Zwolle te worden begraven. Het realiseren van een nieuwe islamitische begraafplaats bleek daarom noodzakelijk.

Met verschillende islamitische organisaties is overlegd hoe de begraafplaats eruit moet komen te zien. De begraafplaats maakt onderdeel uit van begraafplaats Kranenburg, maar is een apart gedeelte, omheind door een haag. Het gedeelte heeft ruimte voor 300 graven. Er is een centrale open ruimte, met daarbij een kraan. De eeuwige grafrust is mogelijk en er is ruimte voor alle gebruikelijke rituelen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid tot omranding om het graf. Uiteraard liggen de graven richting Mekka.

De begraafplaats heeft een regionale functie. Zowel moslims die in Zwolle wonen, als moslims die niet in Zwolle wonen, mogen hier begraven worden. De begraafplaats is bedoeld voor alle islamitische stromingen. In het najaar van 2011 wordt de laatste aanplant op de begraafplaats gereedgemaakt. De officiële ingebruikname vindt daarom volgend voorjaar plaats.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

16 gedachten over “Zwolle maakt islamitische begraafplaats op Kranenburg”

  1. Wie kan mij uitleggen wat het verschil is tussen een islamitische graf(of de regels voor het begraven van iemand die islamitische is) en de manier waarop europese mensen hun overledenen begraven

  2. Volgens mij heeft het iets met de richting van begraven te maken (Mekka). verder zal er misschien een inzegening plaatsvinden?

  3. Bij niet moslims maakt het niet uit in welke richting je begraven ligt. Daarbij worden ‘normale’ graven na 10/20/30/xx jaar geruimd, dat is niet de bedoeling bij sommige geloven (waaronder de Islam).

  4. met alle respect voor mensen die begraven willen worden hoor .Maar voor mij hoeft een graf niet gewoon crematie en de as buiten verstrooien vind ik meer als genoeg.de begraafplaatsen raken overvol en men komt steeds vaker in de problemen om ruimte voor uitbreiding.
    Als je op een begrafenis komt op het kerkhof liggen er enorm veel graven onverzorgd bij omdat vele mensen na jaren er niks meer aan doen.

  5. Pieters zolang mensen ervoor blijven betalen blijft een graf bestaan.

    Bij de Islamitische begraafplaats vraag ik mij af of er ook drie in een graf kunnen/gaan/mogen net als bij ons. Ruimte je weet wel.

  6. Dat dacht ik al Natascha. Maar de grond is schaars wordt ons vaak voorgehouden daarom kiezen veel mensen voor crematie. Vandaar mijn vraag.

Reacties zijn gesloten.