Klarinetorkest viert jubileum

Zwolle – Het Zwolse klarinetorkest Mpingo Ya Kwanza Clarinet Choir beleeft dit jaar zijn vijfjarig jubileum. Om dit te vieren en ter ontwikkeling van het klarinetorkest, willen de leden een concert bijwonen van het Nederlands Blazers Ensemble. Ook is het de bedoeling dat zij de musici van dit gezelschap ontmoeten. Om deze wens te realiseren, heeft De Gasthuizen het orkest 1.000 euro toegekend.

ya_kwanza_mpingo_clarinet_choir.jpg

Met giften maakt het Zwolse fonds De Gasthuizen activiteiten, uitstapjes en andere initiatieven voor senioren mogelijk. De Gasthuizen ging op de aanvraag van het orkest in, vanwege een combinatie van redenen. “Allereerst spelen bij Ya Kwanza uitsluitend vijftigplussers. Bovendien spelen zij geregeld gratis voor bewoners van verzorgingstehuizen”, zegt Albert Oosterveld, voorzitter van De Gasthuizen. “Daardoor leveren de optredens niet alleen plezier op voor de senioren die in het orkest spelen, maar ook voor de senioren voor wie ze optreden.”

Het Nederlands Blazers Ensemble staat bekend om zijn experimentele aanpak en grensoverschrijdende optredens. De achttien leden van Ya Kwanza nemen daaraan graag een voorbeeld. “Wij proberen ook vindingrijk te zijn”, zegt Wil Bartels, lid van het eerste uur. “Natuurlijk zijn wij geen professionals en niet meer de jongsten, maar wij blijven experimenteren.” Niet alleen in het spel is Ya Kwanza vooruitstrevend, ook in de manier waarop het orkest omgaat met zijn leden. “Bij ons is niemand te oud. We willen iedereen de ruimte geven om muziek te maken. Ons oudste lid is 78 jaar”, zegt Bartels. Naar verwachting gaan de leden van Ya Kwanza na de zomer naar een concert van het Nederlands Blazers Ensemble. Bartels: “namens de hele groep kan ik zeggen dat we er enorm naar uitzien.”

Andere organisaties die ook gebruik willen maken van de financieringsmogelijkheden van De Gasthuizen, downloaden het aanvraagformulier op www.degasthuizen.nl.

Artikel delen:

Reageer