Praten over kunst in The Talk of The Town

Zwolle – Festival Zwart last op vrijdagmiddag 8 juli tussen 16.30 uur – 17.30 uur in het Wijnhuis aan het Grote Kerkplein een moment van reflectie in. Het zal niemand zijn ontgaan, er is de afgelopen maanden veel gesproken over de voorgenomen ingrepen op kunst en cultuurbudgetten door landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden.

Wat langzaam duidelijk wordt is dat een aantal excellente topinstituten blijft gehandhaafd, maar dat het middenveld verdwijnt, productiehuizen verdwijnen, ondersteuninginstellingen verdwijnen, festivals verdwijnen en fondsen slinken. In Talk of the Town spreken we met een aantal kunstenaars over hoe het nu verder moet. Hoe kijkt componist Jacob ter Veldhuis, als internationaal kunstenaar, naar de mondiale ontwikkeling binnen de kunst. Zijn er verschillen per continent? En wat verwacht hij van zijn toekomst?

Jeroen Kriek kreeg landelijke bekendheid met Growing up in Public. Het collectief produceerde meer dan 15 jaar spraakmakende voorstellingen. Hij streek 3 jaar geleden neer in Zwolle met een droom; een broedplaats voor jongeren The Young Ones. Welke stappen moet/kan hij de komende jaren nog zetten?

Sjoeke-Marije Wallendal studeerde 5 jaar geleden af aan de docent drama opleiding van Artez. Zij heeft haar eigen stichting NIJT waarmee ze (locatie)theater maakt vanuit het gegeven kruisbestuiving. Daarnaast werkt ze veel als freelancer in het theaterveld en werkt zo aan haar ontwikkeling als maker. Wat vindt zij van de kunstenaar als ondernemer. En hoe ontwikkelt zich dat voor haar de komende jaren.

Douwe Dijkstra vormt samen met Jules van Hulst en Coen Huisman het collectief 33 1/3. Zij zijn bezig met een doorbraak. De opera Blauwbaard, die zij maakten voor VOI-Z, werd door het publiek hoog gewaardeerd. En niet alleen door publiek, ook programmeurs waren enthousiast. Blauwbaard gaat op reis door Nederland. Hoe ziet Douwe de toekomst voor hemzelf en het collectief.

Kom en maak het mee, entree gratis.
Gespreksleider: Willem Gunneman.

Vrijdag 8 juli, Wijnhuis op het Grote Kerkplein van 16.30 uur tot 17.30 uur.

Festival ZwArtNaast het programma rond de gastmeester JacobTV bestaat deze vierde editie van Festival ZwArt traditiegetrouw uit kunstroutes langs bijzondere locaties in de binnenstad van Zwolle, locatietheatervoorstellingen in leegstaande (winkel)panden en een gratis muziektheatervoorstelling van Firma Weijand. Iedere dag wordt afgesloten met een gratis concert op het Grote Kerkplein, het festivalhart. Kijk voor meer informatie over Festival Zwart en JacobTV op www.festivalzwart.nl

Artikel delen:

Reageer