Brandweer voert campagne in Assendorp

Zwolle – Eind juni start de Zwolse brandweer met een campagne om de bereikbaarheid in Assendorp te verbeteren. Uit onderzoek is gebleken dat de brandweer niet overal in de wijk even makkelijk kan komen. Geparkeerde auto’s staan vaak hinderlijk in de weg met vertraging en schade als mogelijke gevolgen. Om de autobezitters hiervan bewust te maken rijdt de brandweer de komende maanden regelmatig door de wijk rijden en deelt flyers uit.

Dat de straten in Assendorp soms lastig te bereiken zijn, is algemeen bekend bij de brandweer. Om te kijken waar nu precies de knelpunten zitten en wat de oorzaken zijn is eerder dit jaar een onderzoek uitgevoerd. Daarbij is de brandweer op verschillende momenten door de wijk gereden. Van alle straten is zo inzichtelijk gemaakt hoe de bereikbaarheid is. Met hulp van een verkeersdeskundige van de gemeente is onderzocht wat de oorzaak kon zijn van de soms slechte bereikbaarheid. Hieruit kwam naar voren dat bijna alle straten in principe breed genoeg moeten zijn voor een vrije doorgang van een brandweerauto, ook wanneer er auto’s geparkeerd zouden staan.

De problemen ontstaan doordat niet iedereen volgens de regels parkeert. Auto’s staan bijvoorbeeld te dicht op de hoek waardoor de brandweerwagen de bocht niet kan maken en dus de straat niet in kan. Ook gebeurt het dat auto’s niet of niet helemaal in de vakken staan maar teveel op de rijbaan waardoor die te smal wordt voor de brede auto’s van de brandweer. Het gevolg hiervan is dat de brandweer later bij een brand of ander incident is. Met alle mogelijke gevolgen voor bijvoorbeeld een slachtoffer. Ook kan het zijn dat de brandweer onderweg (veel) schade rijdt aan geparkeerde auto’s om toch maar zo snel mogelijk ter plaatse te kunnen komen. Al is de brandweer daarvoor verzekerd, voorkomen is beter.

Tegelijkertijd is parkeren in Assendorp ook niet altijd even makkelijk. Het aantal parkeerplaatsen in de wijk is beperkt en bewoners zetten de auto toch het liefste voor de deur neer. Het is begrijpelijk dat er dan niet altijd even netjes geparkeerd wordt maar voor de brandweer is het niet minder hinderlijk. Om de autobezitters te wijzen op dit parkeergedrag is in overleg met de politie, parkeerbeheer en het wijkmanagement een flyer ontwikkeld. De brandweer zal de komende maanden regelmatig door de wijk rijden. Hinderlijk geparkeerde auto’s krijgen een flyer onder de ruitenwisser. Zo wil de brandweer de eigenaar wijzen op het parkeergedrag en de mogelijke gevolgen daarvan.

De resultaten van de campagne zullen bij het komende wijkplatform in november besproken worden. Tot die tijd hoopt de brandweer dat de campagne mensen aan het denken zet en dat zij daardoor bewuster parkeren. Want beter parkeren houdt Assendorp bereikbaar.

3 gedachten over “Brandweer voert campagne in Assendorp”

  1. Gewoon meer parkeerplaatsen maken in de wijk, liefst die gratis zijn.
    heb ma een auto ma ken mensen, gezinnen met ma liefst 3 auto’s en ja dan moet je de auto soms wel ergens anders neer zetten

Reacties zijn gesloten.