Opening expositie “Schatduiken in Haerst”

Zwolle – Bij de woorden water en schatten denken veel mensen aan schatrovende piraten en verre bestemmingen. Wat veel mensen echter niet weten is dat ook in Zwolle heuse schatten uit het water worden gevist. De tentoonstelling ‘Schatduiken in Haerst’ gaat over de zandwinning in buurtschap Haerst.

29-06-2011_opening_tetoonstelling_schatduiken_van_haerst_2.jpg

Naast zand en stenen worden hier echter ook regelmatig prachtige schatten opgedoken. Zo zijn bijvoorbeeld botten van mammoeten, neushoorns of reuzenherten uit de ijstijd boven water gekomen, maar ook versteende walnoten en sparrenkegels. Er komen soms zelfs fossielen boven die nog veel en veel ouder zijn, zoals versteende sponzen, koralen, zee-egels en ammonieten. De vondsten zijn heel divers: specialistische verzamelaars komen hier om te zoeken naar hun eigen stokpaardjes. Expeditie Ecodrome Zwolle heeft de mooiste vondsten uit deze privécollecties bij elkaar gebracht in een bijzondere tentoonstelling om zo te kunnen laten zien wat Zwolle op fossielengebied te bieden heeft.

29-06-2011_opening_tetoonstelling_schatduiken_van_haerst_1.jpg

29-06-2011_opening_tetoonstelling_schatduiken_van_haerst_4.jpg

29-06-2011_opening_tetoonstelling_schatduiken_van_haerst_6.jpg

Dat niet alleen volwassenen schatduiken, blijkt uit een andere nieuwe toevoeging aan het park. In een speciale vitrine kunnen vanaf nu ook kinderen hun schatten tentoonstellen. De eerste verzameling die binnen het project ‘Schatten van Kinderen’ te zien zal zijn, is van de regionaal bekende ‘jongste museumdirecteur’ Abel Koffeman uit Kampen.

De expositie “Schatduiken in Haerst” wordt woensdag 29 juni met een feestelijke lunch geopend, waarna ook de ‘Schatten van kinderen’ in het parkrestaurant worden gepresenteerd. U bent van harte welkom mee te lunchen en de opening van ‘Schatduiken in Haerst’ bij te wonen (vanaf 12.15 uur); om 13.30 uur is er een fotomoment om de ‘Schatten van Kinderen’ te presenteren.

De expositie ‘Schatduiken in Haerst’ is mede mogelijk gemaakt door zandbedrijven Dekker Van de Kamp & Dyckerhoff Basal en is tot en met 23 oktober 2011 in Expeditie Ecodrome Zwolle te zien.

29-06-2011_opening_tetoonstelling_schatduiken_van_haerst_5.jpg

29-06-2011_opening_tetoonstelling_schatduiken_van_haerst_haerst_3.jpg

Artikel delen:

Reageer