ROVA Groentour groot succes

Zwolle – De ROVA Groentour, het educatieve programma waarin basisschoolleerlingen van alles leren over afval scheiden, is een groot succes. Sinds de start van het programma eind februari deden al 100 groepen leerlingen uit bijna alle ROVA-gemeenten mee aan het educatieve programma. In totaal betreft dit zo’n 3000 leerlingen. Op vrijdag 1 juli bezocht de 100e groep ROVA. Het is groep 7 van de Willibrordusschool uit Vroomshoop.

p1020581.jpg 

Het wordt scholen makkelijk gemaakt om aan het educatieve programma mee te doen. De ROVA Groenbus haalt de leerlingen op bij de school en brengt ze ook weer terug. Scholen hoeven daarom geen eigen vervoer via ouders van leerlingen te regelen. De Groenbus, die als brandstof groen gas gebruikt gemaakt uit gft-afval uit de regio, is voorzien van interactieve media apparatuur. Onderweg maken de leerlingen al kennis met de ROVA organisatie en het belang van afval scheiden.

Het educatieve programma op locatie bestaat uit onder andere uit een ‘Afvalscheidingspel’, een kennisquiz waarbij gebruikt gemaakt wordt van stemkastjes en een informatieve rondleiding over het bedrijfsterrein. Zo kunnen leerlingen met eigen ogen zien, hoe afvalscheiding in de praktijk werkt. De ROVA Groenbus wordt ook ingezet om andere doelgroepen te vervoeren (middelbare scholieren, wijkverenigingen e.d.). Maar fungeert ook als voorlichtingsbus op markten en bij evenementen. Naast deze aardgasbus heeft ROVA nog ruim 20 voertuigen die op aardgas rijden en dit aantal zal verder toenemen. Dit alles komt voort uit het project ‘Rijden op gft’.

De hele opzet van het educatieve programma is erop gericht om het meedoen zo eenvoudig mogelijk te maken. Het doel hiervan is het animo te vergroten. Het aanmelden voor het programma kan eenvoudig via www.rova.nl/leren-en-weten. Op deze website staat overigens ook allerlei interessante informatie over het scheiden van afval.

Onder het motto ‘Afval scheiden is goud!’ zetten ROVA en de aangesloten gemeenten zich de komende jaren verder in voor het verbeteren van de gescheiden afvalinzameling én het voorkomen dat afval ontstaat. Het doel is alle materialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn uit de grijze container te krijgen. Op deze wijze wordt alleen het echte afval verbrand. Al het andere is geen afval, maar is een nuttige grondstof voor nieuwe producten. Educatie en voorlichting spelen een grote rol bij het bereiken van dit doel. Door de leerlingen op een leuke manier kennis te laten maken met het onderwerp afval scheiden, hoopt ROVA te bereiken dat de boodschap dat afval scheiden nuttig en noodzakelijk is overkomt bij de kinderen.

Artikel delen:

Reageer