Zwolse gemeenteraad gaat over op digitaal werken

Zwolle – Na de zomer gaat de Zwolse gemeenteraad over op digitaal werken. Dit betekent dat de raadsleden voortaan de raadsstukken alleen nog maar digitaal toegestuurd krijgen en dat er een nieuw raadsinformatiesysteem komt. Het streven is zelfs om vanaf 1 januari 2012 volledig papierloos te vergaderen.

cid__3__4ebbf257dfaedd4b8f9e8a93df9386zwolle.jpg

Dit voorjaar deden al 21 raads- en burgerleden mee met de pilot waarbij de raadsbundel digitaal verzonden werd en de raadsleden de stukken vanaf hun iPad of laptop konden bekijken. De meeste raadsleden die meededen met de pilot ervaren de iPad als meest gebruiksvriendelijk. Het presidium heeft daarom besloten om vanaf 1 september 2011 volledig over te gaan op digitaal werken. De raadsleden kunnen nog wel met één druk op de knop de stukken alsnog zelf printen.

Bij het digitaal werken hoort ook een nieuw raadsinformatiesysteem. Alle stukken worden in dit systeem in de agenda als pdf op www.gemeenteraadzwolle.nl gezet en er kan gemakkelijker worden gezocht naar raadsstukken. Daarnaast is alle informatie over moties, amendementen, toezeggingen online benaderbaar. Het nieuwe systeem is vanaf 1 september gevuld met alle stukken vanaf de raadsperiode 2010-2014. Oudere stukken blijven in het huidige systeem staan. Niet alleen de raadsleden hebben baat bij een nieuw systeem ook voor burgers is het systeem een stuk gebruikersvriendelijker dan het huidige raadsinformatiesysteem.

Digitaal werken biedt de gemeenteraad een goede kans om structureel te bezuinigen. Bezuinigd wordt vooral op drukkosten, papier en de kosten voor de bezorging van de stukken bij de raadsleden thuis. Het digitaal werken in combinatie met de reeds getroffen maatregelen levert een bezuiniging van meer dan € 70.000 op. De keuze voor het digitaal werken past dan ook goed bij de enorme bezuinigingsopdracht waar de gemeente Zwolle voor staat.

Vanuit de gemeente worden geen iPads aangeschaft. De raadsleden dienen hiervoor zelf zorg te dragen.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Vanuit de gemeente worden geen iPads aangeschaft. De raadsleden dienen hiervoor zelf zorg te dragen.

  Goede zaak! Zeker een iPad 1 is niet eens zo duur meer!

  Daarnaast zijn er ook prima Android tablets beschikbaar.

  Maar om serieus te kunnen werken kan ik nog steeds enkel een tablet met Windows 7 (en volgend jaar) Windows 8 aanraden!


  ⚠️ Meld

 2. De raadsleden kunnen nog wel met één druk op de knop de stukken alsnog zelf printen.

  De doodsteek voor een heel breed succes. Zodra je het oude alternatief aanbiedt, zal een bepaalde groep maar zeer moeizaam overgaan op de nieuwe variant.

  Verder vraag ik me wel eens af hoe de toenemende energiekosten zich verhouden met de uitgespaarde kosten. Aangezien je ook wint op energie voor de printer, vermoed ik dat de balans nog wel positief is, maar de schermpjes zullen ook niet op lucht draaien…


  ⚠️ Meld

 3. Toch valt dat mee Wilbert. De schermpjes zijn bijzonder energiezuinig! Helaas zijn de Windows apparaten nog niet zo zuinig als ik graag zou zien, maar daar komt wel verandering in.

  Daarnaast wordt er ook gewerkt aan touch screen apparaten met zonnecellen in het scherm. En touch screen apparaten die hun energie uit de aanraking van het scherm halen.


  ⚠️ Meld

 4. sorry mevrouw/meneer, we kunnen u op dit moment niet helpen want we hebben stroomstoring/etc…. we gaan steeds meer de verkeerde kant op!


  ⚠️ Meld

 5. Bericht door gansje, op 5 juli 2011 om 19:17
  sorry mevrouw/meneer, we kunnen u op dit moment niet helpen want we hebben stroomstoring/etc…. we gaan steeds meer de verkeerde kant op!

  Euh…. waar héb je het over?!?

  Dat soort tablets hebben allemaal een accu en kunnen dus prima even (en sommige veel langer) zonder stroom.
  Bovendien gaat het hier over de raadsleden…niet over de baliemedewerkers. Daarvoor is iets als een iPad sowieso zinloos.


  ⚠️ Meld

Reageer