Bevrijding Zwolle herdacht door basisscholen

Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgen op vrijdag 13 april 2007 om 9.00 uur een korte herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. Burgemeester Meijer woont de plechtigheid bij namens de gemeente Zwolle. Leerlingen van basisschool De Octopus organiseren traditiegetrouw om 9.30 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid, in aanwezigheid van wijkwethouder Knol.

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Sommigen scholen koppelen de herdenkingsplechtigheid aan de nationale dodenherdenking. Andere geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering of het neerstorten van een vliegtuig).

De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid op 14 april bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren. Kinderen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Omdat 14 april dit jaar op een zaterdag valt, staan de kinderen op vrijdag 13 april bij de bevrijding van de stad stil.

Programma vrijdag 13 april 2007

·         Ter Pelkwijkpark: 9.00 – 9.30 uur

·         Pilotenlaan: 9.30 – 10.00 uur

Beide programma’s zijn inhoudelijk vergelijkbaar:

Welkomstwoord door schoolleiding en introductie van de bijdragen van de leerlingen:

–          musiceren en voordragen gedichten

–          spelen van ‘the Last Post’

–          1 minuut stilte

–          Wilhelmus

–          Vlag hijsen

–          bloemen leggen (gemeente Zwolle, leerlingen, schoolleiding en overige belangstellenden)

–          voordragen gedichten

Afsluitend woord door schoolleiding

Einde plechtigheid

Op basisschool de Octopus vindt rond 10.30 uur aansluitend een bijeenkomst plaats in de gemeenschapsruimte. Gastsprekers heren Van der Brug, Cornelissen en Schotman vertellen over de oorlog en beantwoorden vragen van leerlingen.

De monumenten

Het centrale oorlogsmonument van Zwolle werd in 1950 geplaatst ter nagedachtenis aan alle gevallenen in Zwolle en Zwollerkerspel en is in 1987 geadopteerd door de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool. Het monument is ontworpen door de beeldhouwer Titus Leeser en bestaat uit een muur en een mannenfiguur. Op de muur staat de spreuk: ‘Gedenk het leed, maar niet om stil te blijven staan. Gedenk de schande, maar om voort te gaan.’

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en ligt in Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn verongelukt. Het monument werd in 1992 geadopteerd door basisschool De Octopus. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Artikel delen:

Reageer