Zwolle vol kunst na start Kunstenfestival ZwArt

Zwolle – Dinsdagavond vond in theater Odeon aan de Blijmarkt de start plaats van Kunstenfestival ZwArt met de voorpremière van de video-opera Si Wang. Woensdag 6 juli vindt tijd de wereldpremière de bijzondere opera plaats.

img_7138.jpg

De nieuwe compositie van JacobTV over de Chinese aardbeving van 2008, is speciaal voor vier ‘tijdloze’ bronzen kloksculpturen van beeldend kunstenaar Harmen Brethouwer geschreven. Brethouwer is op het hoogste museale niveau in Nederland actief (o.a. grote solo- expositie in Museum Boijmans van Beuningen in 2008). Harpiste Lavinia Meijer (winnares van de Nederlandse Muziekprijs) is de soliste in Si Wang, naast de slagwerkers Arend Niks en Christiaan Saris.

zw2.jpg

img_7245.jpg

zw1.jpg
Op Weblog Zwolle was de live stream van de video-opera en de start van ZwArt te zien…

Tijdens het festival vindt iedere avond een concert plaats met werk van JacobTV. Naast de video-opera Cities Change the Song of Birds door de JacobTV Band en concerten door minimal music pianist Jeroen van Veen, het accordeonduo Toeac en het Syrène Saxofoonkwartet, vormt de preview van de reality opera The News door het Clazz Ensemble met video’s van Boiten & Kerstens een hoogtepunt. Deze ‘never ending’ opera The News gaat in 2012 in Pittsburgh (VS) in wereldpremière.

In Museum de Fundatie en het Stedelijk Museum zijn 5 installaties van JacobTV te bezichtigen, die in samenwerking met Studio Vierkant zijn ingericht: Heartbreakers, Mountain Top, The News en Paradiso, alsmede Les Soupirs de Rameau. Claveciniste Goska Isphording speelt op zondag 10 juli Les Soupirs live, mede als hommage aan de afgelopen jaar overleden claveciniste Annelie de Man. De installaties zijn tijdens de openingstijden van de musea te bezichtigen.

Meer info: www.festivalzwart.nl

img_7210.jpg

img_7218.jpg

img_7250.jpg

img_7285.jpg

 img_7215.jpg

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Kunst is mooi en genieten. Jammer dat kunst uitgebuit moet worden en je ??7,50 betaald voor een voorstelling aan bijv. Ter Pelkwijkpark.

  Nee, dan kijk ik wel wat er te doen is op het Grote Kerkplein met muziek. Of moet men daar ook voor betalen?

  Ik begrijp dat er voor ‘bepaalde kunsten’ betaald dient te worden. Helaas is dat iets van deze tijd en was voorheen nooit zo in Zwolle in mijn beleving.

  Jammer. Vind het daarom niet zo erg dat het hele ZwArt festival geen subsidie meer krijgt volgend jaar.  ⚠️ Meld

 2. Dat je er voor moet betalen lijkt me niet meer dan logisch, die mensen zijn toch ook allemaal aan het werk?

  Si Wang was fantastisch mooi, ik raad iedereen aan om een kijkje te gaan nemen.


  ⚠️ Meld

Reageer