Eenderde woningzoekenden nog niet ingeschreven

Zwolle – De Zwolse en Kamper woningcorporaties deltaWonen, SWZ, Openbaar Belang en Beter Wonen IJsselmuiden hebben een nieuw woonruimteverdeelsysteem voor sociale huurwoningen ontwikkeld (www.dewoningzoeker.nl).

Op dinsdag 24 mei ging de nieuwe website de lucht in. Alle 31.000 woningzoekenden ontvingen hierover schriftelijk bericht. Tot nu toe heeft ongeveer tweederde zich ingeschreven. Alle woningzoekenden dit zich nog niet hebben ingeschreven, ontvangen een dezer dagen een schriftelijke oproep om alsnog hun inschrijving te bevestigen. De uiterlijke inschrijfdatum is met een maand verlengd tot 25 juli. Woningzoekenden die zich niet voor deze datum hebben ingeschreven, verliezen hun opgebouwde rechten.


Twee manieren van een woning zoeken
Er is gekozen voor een systematiek waarin woningzoekenden zelf kiezen uit de door de corporaties aangeboden woningen. Het systeem biedt twee manieren om een woning te vinden. Woningzoekenden die een woonwens hebben kunnen terecht in de wensmodule. De woningzoekende die reageert en die de langste inschrijfduur heeft, krijgt de woning aangeboden. De meeste woningen komen via de wensmodule bij een nieuwe huurder terecht. Voor woningzoekenden die haast hebben om te verhuizen, duurt het opbouwen van inschrijfduur vaak te lang. Voor hen is de spoedmodule beschikbaar. De aangeboden woningen worden verloot. Iedereen die reageert op een woning maakt evenveel kans. Ondertussen bouwt men inschrijfduur op zodat men ook meer kans maakt in de wensmodule.

Overgangsregeling
Voor de huidige woningzoekenden wordt bij de overgang naar het nieuwe systeem een regeling getroffen. De woningzoekenden hebben in Kampen en Zwolle op verschillende manieren hun voorrangspositie opgebouwd. In Kampen op basis van inschrijfduur en in Zwolle op basis van inschrijfduur en aantal reacties. De overgangsregeling wordt zo opgesteld dat woningzoekenden uit beide gebieden een gelijke uitgangspositie hebben.

Zwolle en Kampen één systeem
De gemeenten Zwolle en Kampen vormen samen een zogenoemde netwerkstad. Doelstelling voor deze samenwerking is om ontwikkelingen te stimuleren ten aanzien van gebiedsgerichte thema’s. Zo ook op het gebied van wonen. Op de website vindt de woningzoekende straks de woningen die vrijkomen in Zwolle, Kampen, IJsselmuiden en kleine kernen in de buurt van IJsselmuiden; Wilsum, Grafhorst, Zalk, ’s-Heerenbroek en Kamperveen. Zo kan men zonder extra moeite te doen overal tegelijk zoeken. Dat kon daarvoor ook, maar dan moest de woningzoekende zich inschrijven bij twee verschillende systemen (Zwolle en Kampen).

Zoeken en reageren via internet
In Zwolle reageert 96% van de woningzoekenden nu al uitsluitend via internet. Aan mensen die geen gebruik maken van internet of niet in het bezit zijn van een computer bieden de corporaties gerichte ondersteuning op maat. Ook woningzoekenden die moeite hebben met het invullen van het inschrijfformulier op de website kunnen terecht bij de corporaties.

Voor meer informatie zie www.dewoningzoeker.nl

Artikel delen:
Reacties 5
 1. Vind ik ook niet zo gek. Vooral dat je tegenwoordig ervoor moet betalen wat nooit zo is geweest. Mag dan wel éénmaal 15?? zijn en 9?? per jaar maar toch vind ik het niet kloppen en vooral omdat het voor gaande jaren gratis was.


  Maak melding

 2. Ik heb nog steeds geen rekening ontvangen voor die negen euro. Weet iemand of het verwerkt wordt in de huur? Anders denk ik dat mijn gegevens niet kloppen, graag duidelijkheid hierover.


  Maak melding

 3. Ik heb nog steeds geen rekening ontvangen voor die negen euro. Weet iemand of het verwerkt wordt in de huur? Anders denk ik dat mijn gegevens niet kloppen, graag duidelijkheid hierover.


  Maak melding

 4. En nog steeds 33.000 max per gezin verdienen, anders ga je maar twee keer zoveel betalen in de vrije sector. Heerlijk… maar niet echt.


  Maak melding

Reageer