Isala zet geavanceerde da Vinci-robot in

Zwolle – De Isala klinieken in Zwolle zetten als eerste ziekenhuis in noordoost Nederland de geavanceerde da Vinci-robot in voor urologie-, hart- en longpatiënten. De inzet van de robot bij hart- en longoperaties is zelfs nieuw in Nederland. Het gebruik van de robot heeft voordelen voor patiënten: minder letsel, sneller herstel en meer mogelijkheden tijdens complexe operaties.

06-07-2011_presentatie_da_vinci_operatie_robot_isala_wezenlanden_5.jpg

Het Zwolse ziekenhuis zet vanaf september de robot in bij prostaatverwijdering, verwijdering van kleinere tumoren in de longen en het plaatsen van een bypass. Isala wil in 2012 de robot ook gaan inzetten bij andere behandelingen zoals hartklepoperaties, het verwijderen van hele longkwabben en het verwijderen van een deel van de nier. Ook andere specialismen zoals gynaecologie kunnen op termijn de robot inzetten. Met hulp van Commissaris van de Koningin mevrouw Bijleveld is de robot vandaag op feestelijke wijze geïntroduceerd.

06-07-2011_presentatie_da_vinci_operatie_robot_isala_wezenlanden_1.jpg

06-07-2011_presentatie_da_vinci_operatie_robot_isala_wezenlanden_2.jpg

Voordelen voor patiënt
Minder kans op incontinentie en impotentie bij prostaatverwijdering, geen grote wonden meer bij hartoperaties, een sneller herstel bij longoperaties. Dat zijn enkele specifieke voordelen van het inzetten van de da Vinci robot bij grote operaties. Maar ook: minder kans op infecties, een kortere ligduur en snellere deelname aan de dagelijkse activiteiten. Isala had al ervaring met de klassieke endoscopische behandeling (kleine incisies met niet-buigzame instrumenten en standaard beeldkwaliteit) bij urologie- en longpatiënten. Maar de da Vinci-techniek levert een betere beeldkwaliteit en wendbaardere instrumenten in het lichaam, waardoor nog complexere handelingen met meer precisie kunnen worden verricht. De inzet van de robot bij hart- en longoperaties is nieuw in Nederland. Hartoperaties worden nu vooral uitgevoerd met de traditionele open chirurgie, waarbij een grote incisie (snede) wordt gemaakt.

06-07-2011_presentatie_da_vinci_operatie_robot_isala_wezenlanden_3.jpg

06-07-2011_presentatie_da_vinci_operatie_robot_isala_wezenlanden_4.jpg

Robotchirurgie
De da Vinci-robot is ontworpen om chirurgen te ondersteunen bij grote operaties. De robot kan niet zelfstandig handelen, maar wordt via een console met ‘joysticks’ aangestuurd door de chirurg. Door de beweeglijkheid van de instrumenten krijgt de arts meer bewegingsvrijheid (betere toegang) en kan de arts met nog meer precisie en controle (fijnere motoriek, trillingen van de arts worden gecorrigeerd) te werk gaan. Het da Vinci-systeem wordt wereldwijd steeds vaker ingezet voor complexe behandelingen.

Meer informatie is te vinden op www.isala.nl/urologie en www.isala.nl/thoraxchirurgie of klik HIER voor een filmpje over de nieuwe techniek

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer