Proef met beheer openbare ruimte door bewoners

Zwolle – In een vijftal buurten in Zwolle start de gemeente Zwolle een proef om het beheer van de openbare ruimte (deels) door bewoners te laten doen. Hiermee geeft het college uitvoering aan de aangenomen motie van ChristenUnie. In een aantal buurten zijn de bewoners al aan de slag, in andere zijn de gesprekken nog gaande over de invulling van de proef.

“Geen enkele buurt in Zwolle is gelijk, daar houden we in de uitvoering rekening mee door samen met de bewoners te bepalen wat zij doen en welke taken door de gemeente worden uitgevoerd”, aldus wethouder Filip van As. Bij de selectie van de proefgebieden is aangesloten bij al bestaande initiatieven of signalen van bewoners.

Een van de proefgebieden is het park Schellerdriehoek. De omwonenden hebben een grote rol gespeeld in het ontwerp voor de inrichting van het park. De aanleg van de eerste fase is zo goed als afgerond. Een samenwerkingsovereenkomst voor het beheer van Park Schellerdriehoek is in de maak. De belangenvereniging zou bijvoorbeeld het knotten van wilgen, het onderhoud van de fruitbomen en hagen, papier ruimen en het onderhoud van het sloottalud kunnen doen.

De binnentuin van het Aldo van Eyck complex is opnieuw ingericht met en door bewoners. Sindsdien wordt de tuin door de bewoners goed onderhouden. Een hoveniersbedrijf verzorgt het groot onderhoud, de bewoners het klein onderhoud. Voor de herinrichting was het een onopvallende hofje, nu heeft de tuin een hoge kwaliteit.

Naast deze twee lopende projecten is er ook een drietal initiatieven dat de komende periode wordt uitgewerkt: Diezerpoort, Adelbuurt in Zwolle-Zuid en Westenholte.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Ik las de tweet van John van Boven al.

    Klinkt als een goed initiatief! Een woonomgeving is niet iets wat maar door een ander onderhouden moet worden en waar je zelf alleen “gebruik” van maakt.


    Maak melding

Reageer