Subsidie voor restauratie Openluchtbad Zwolle

Zwolle – Gemeente Zwolle ontvangt van de provincie Overijssel 2,7 miljoen euro voor de restauratie van het Zwolse Openluchtbad. Dit maakte gedeputeerde Maij vandaag tijdens een bijeenkomst in het Openluchtbad bekend. Wethouder Piek en voorzitter van het bestuur de heer Van Noort, beide ook bij de bijeenkomst aanwezig, gaven aan zeer verheugd te zijn met de subsidie.

07-07-2011_subsidie_voor_het_openluchtbad_2.jpg

De gemeente investeert zelf, bovenop de provinciale subsidie, ook in de restauratie en renovatie van het Openluchtbad. Een deel van het benodigde bedrag is al gereserveerd. Maandag, bij de PPN, besluit de raad over de resterende 1,5 miljoen. “Het Openluchtbad is niet alleen architectonisch een bijzonder monument, het neemt ook een bijzondere plek in de Zwolse geschiedenis in”, aldus wethouder Piek. “Een groot deel van onze inwoners, jong en inmiddels al wat ouder, brengt hier jaarlijks menig uurtje door”.

07-07-2011_subsidie_voor_het_openluchtbad_1.jpg

07-07-2011_subsidie_voor_het_openluchtbad_5.jpg

07-07-2011_subsidie_voor_het_openluchtbad_4.jpg

De provincie investeert sinds vorig jaar extra in het restaureren van rijksmonumenten. In twee jaar tijd zijn bijna veertig rijksmonumenten grondig opgeknapt, waaronder de kerk van het Dominicanenklooster in Zwolle. Behalve dat de monumenten in oude luister worden hersteld zijn er meer voordelen. Gedeputeerde Hester Maij: “de reden dat wij juist nu investeren is dat veel bouwbedrijven door de economische crisis geen werk hebben. Doordat wij het energiebedrijf Essent hebben verkocht is extra geld beschikbaar dat wij graag investeren in de Overijsselse samenleving.”

07-07-2011_subsidie_voor_het_openluchtbad_3.jpg

De grote verbondenheid van de Zwolse inwoners met het bad bleek al in de jaren ’90 van de vorige eeuw toen het bad gesloopt dreigde te worden en wijk- en stadsbewoners in hartje winter het Openluchtbad bezetten. Ook uit de exploitatie, waarbij alle leden door het verrichten van vrijwilligerswerk meehelpen, blijkt de bijzondere positie van dit Zwolse bad. Volgens gedeputeerde Maij past deze aanpak goed bij de filosofie van de provincie. “Samen met de inwoners van Overijssel willen wij resultaten bereiken. De manier waarop dit zwembad wordt beheerd, is hiervan een prachtig voorbeeld”.

In het najaar van 2011 zullen de eerste werkzaamheden starten.

07-07-2011_subsidie_voor_het_openluchtbad_6.jpg

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Mooi dat dit Rijksmonument in oude glorie hersteld wordt. Wel vreemd dat het geld niet van Rijk, maar van provincie en gemeente moet komen.
  En nu maar wachten op de traditionele reacties over het verplichte lidmaatschap en klussendienst.;)


  ⚠️ Meld

 2. Een groot deel brengt menig uurtje door in het zwembad….tuurlijk daarom staan er maar 3 zwemmers op de foto,,,,druk bezocht bad ppppffff


  ⚠️ Meld

 3. Vind het toch raar dat de gemeente zwolle hier geld voor geeft. Openluchtbad is niet toegankelijk voor iedereen, teminste niet om alleen te zwemmen en is deze vereniging dus een van de weingen die subsidie krijgen. Vele vereningingen krijgen helemaal niks meer, zoals het ecodrome en sommige museums en cultuur verenigingen en de vele orkesten. En verder moeten vele chronisch zieken en gehandicapten diep in de buidel tasten om een beetje een menswaardig leven te krijgen en als laatste niet vergeten het verdwijnen van het pgb, maar gemeente heeft wel miljoenen voor dit verwaarloosde bad. Nou gemeente succes hiermee, 8)8)


  ⚠️ Meld

 4. Gemeente Zwolle wilde niets meer met het bad doen, het was bijna tegen de vlakte gegaan.

  Dit jaar waren ze niet volledig met het indienen van de subsidie van 2,7 miljoen en is afgewezen. In totaal is er 5,3 miljoen (!! ik herhaal 5,3 miljoen) nodig om het zwembad weer te restaureren en helemaal klaar te maken.

  Gaan we rekenen:
  2,7 miljoen
  1,5 miljoen van de raad (als het wordt goedgekeurd)
  —————————————————————-+
  4,2 miljoen.

  Waar is de overige acht ton?

  http://www.zwembadbranche.nl/artikelen/bezwaar-afwijzen-subsidie-bad

  En voor wethouder Piek(haar:. Telkens wanneer ik je op de foto zie staan, heb je de handen in je zak. Haal ze er eens uit verdomme, je bent aan het werk. Trek eens een mooi pak aan en kijk eens wat vaker in de spiegel van de kapper. Even wat vaker de helicopterview bij jezelf toepassen.


  ⚠️ Meld

 5. Acht ton schrijf ik? Ik bedoel natuurlijk de 1,1, miljoen (die dus niet in maatpakken of kappers van en voor wethouders worden besteedt).


  ⚠️ Meld

Reageer