Lenze Bouwers is de nieuwe Stadsdichter van Zwolle

Lenze Bouwers is woensdagmiddag, voor een periode van twee jaar (april 2007 – april 2009), benoemd tot nieuwe Stadsdichter van Zwolle. De kersverse stadsdichter kreeg uit handen van wethouder Peter Pot, en in het bijzijn van oud-Stadsdichter Paul Gellings, een bos bloemen overhandigd.

De jury zei, in een goed gevulde zaal van het stadhuis in Zwolle, dat de keuze uit de 17 kandidaten een moeilijke was. Bouwers, die landelijk als dichter bekendheid geniet, is het onder andere geworden omdat hij met passie zijn gedichten schrijft. Tevens werd deze middag afscheid genomen van Paul Gellings als Stadsdichter van de afgelopen periode. Hij produceerde in die tijd 33 gedichten voor de gemeente Zwolle.


Het omkrijgen van de sjerp was zo eenvoudig nog niet…

 Voor de functie Stadsdichter van Zwolle hadden zich zeventien kandidaten aangemeld. Hieruit heeft de jury Lenze L. Bouwers aangewezen als nieuwe Stadsdichter. Daarbij hebben de juryleden gelet op kwaliteit en oorspronkelijkheid van het ingezonden Stadsgedicht (met af en toe een blik op ander werk van de dichter), de betrokkenheid bij de stad Zwolle en haar bewoners en de persoonlijkheid van de dichter.

Tineke van Ham, juryvoorzitter, gaf de volgende toelichting op de jurykeuze: ‘Dat Lenze net als zijn voorganger al veel landelijk heeft gepubliceerd en daardoor een zekere bekendheid geniet speelde natuurlijk een rol, maar ook én vooral waren wij onder de indruk van de passie waarmee hij zijn gedichten, zijn plannen en zichzelf presenteerde. In zijn gedichten laat hij een veelzijdige creativiteit zien, een beheersing van veel verschillende versvormen. Dat hij productief is lijdt verder geen twijfel, wat ook tot uiting komt in de initiatieven die hij als Stadsdichter zal gaan ontplooien. Verder is zijn persoonlijkheid op z’n zachtst gezegd en in positieve zin heel uitgesproken en krachtig, en die eigenschappen zijn hard nodig voor het overeind houden en continueren van het Stadsdichterschap.’

Afscheid Paul Gellings
Naast de bekendmaking van de nieuwe Stadsdichter is op gepaste wijze afscheid genomen van Zwolle’s eerste Stadsdichter. De afgelopen twee jaar heeft Paul Gellings als eerste Stadsdichter van Zwolle zijn eigen kleur gegeven aan het Stadsdichterschap. Hij schreef maar liefst 33 gedichten, waaronder dertien Stadsgedichten (gedichten geschreven in opdracht van de Gemeente) en achttien overige gedichten over de stad Zwolle. Al deze gedichten zijn samengevoegd in een gedichtenbundel. Uit handen van wethouder Peter Pot ontving Paul Gellings het eerste exemplaar van deze gedichtenbundel die de naam draagt ‘Voorbij de eerste Stad’. De bundel is in beperkte oplage voor geïnteresseerden verkrijgbaar bij de gemeente (zolang de voorraad strekt). Dit kan door een mail te sturen naar: l.koetsier@zwolle.nl of bel naar (038) 498 2817.

Lenze L. Bouwers
Lenze L. Bouwers (1940) is geboren in Breezand, in de kop van Noord-Holland, maar is sinds 1968 woonachtig in Overijssel. Van 1968 tot 1972 woonde hij in Zwolle. In 1974 is hij verhuisd naar Dalfsen, waar hij nog steeds woont, maar de banden met Zwolle blijven bestaan. Niet alleen is Zwolle voor de nieuwe Stadsdichter het centrum voor cultuur, zorg en handel, maar dit blijkt ook uit zijn werk. De focus van Bouwers lag, voordat hij besloot te reageren op de vacature van Stadsdichter, al op Zwolle. Hij was van plan een gedichtenbundel over Rhijnvis Feith te maken. Tevens heeft Bouwers diverse gedichten over Zwolle op zijn naam staan, waaronder ‘Weidevogels krijgen meer plek in Stadshagen’ en ‘Pauw terug op zijn nest in Zwolle’. Het motto van Lenze L. Bouwers luidt: Zwolle, HOOFDstad, met HART voor de samenleving.

Na de basisschool, middelbaar onderwijs en de oude kweekschool (nu PABO) werd Lenze L. Bouwers meester in Delfzijl bij het basisonderwijs. In Groningen studeerde hij in de avonduren voor de akte Nederlands. Die studie werd bekroond en in Zwolle gaf hij vanaf 1968 les in vooral dat vak aan het Greijdanus College. Dit bleef hij doen tot 1992. Hierna heeft hij de beslissing genomen enkel nog te schrijven. Voor de stad Zwolle heeft Bouwers inmiddels twee gedichten geschreven: ‘Luciferdoosje’, het gedicht waarmee hij door de jury is gekozen, en ‘Wisseling van de Woordenwacht’, zijn eerste officiële Stadsgedicht voor Zwolle. Bouwers heeft al eerder Stadsgedichten geschreven voor Bedum (verzetsmonument), (kamp) Amersfoort en Dalfsen. Diverse gedichtenbundels staan inmiddels op zijn naam, zoals ‘Groeiringen’ (2002) en ‘Lief model’ (1996). Daarnaast schrijft Lenze L. Bouwers kinder- en jeugdboeken. Enkele romans die onder zijn naam zijn verschenen zijn: ‘De pyromaan’ (1996) en ‘Shettie, lieverd’ (2001).

Artikel delen:
Reactie 1
  1. De Stadsdichter blijkt â⤨¬ 5.000,- bruto per jaar te verdienen. Gellings, de vorige Stadsdichter, produceerde 15 offici?«le gedichten in de twee jaar dat een Stadsdichter aangesteld wordt. Dat is dan â⤨¬ 666,67 per gedicht.


    Maak melding

Reageer