Paradiso, een bijzondere kunstroute in Festival ZwArt

Zwolle – Tijdens het Festival ZwArt in Zwolle is van donderdag 7 tot en met zondag 10 juli Paradiso te zien; een show van 26 beeldende installaties en 7 theatrale performances rondom het deel Paradiso uit Dantes La Divina Commedia. De installaties zijn gemaakt door studenten van de Academie voor Art & Design van ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Paradiso werd donderdagmiddag bij het Celecentrum aan de Praubstraat door Dingeman Kuilman, voorzitter CvB van ArtEZ, geopend. 

img_8045_copy.jpg

De studenten van de Academie voor Theater van ArtEZ hebben ook speciale routes met verschillende performances gemaakt voor kinderen en jongeren. Paradiso maakt deel uit van de geprogrammeerde kunstroutes van Festival ZwArt, maar is ook op eigen gelegenheid te bezoeken. De reis door het Paradijs is onderverdeeld in 10 hemelse sferen: de hemel van de maan, de hemel van Mercurius, de hemel van Venus, de hemel van de Zon, de hemel van Mars, de hemel van Jupiter, de hemel van Saturnus, de hemel van de Vaste Sterren, het Primum Mobile en het Empyreum. Paradiso gaat niet alleen over de harmonie der sferen , maar legt ook bloot wat er schuurt en onrustbarend is aan de hemelse sferen.

img_8077_copy.jpg

img_8069_copy.jpg

img_8073_copy.jpg

Het boek La Divina Commedia werd geschreven in de veertiende eeuw. De Commedia verhaalt over de reis van een levend mens door de drie rijken van het hiernamaals Hel, Louteringsberg en Paradijs met als overkoepelend thema: de ‘status animarum post mortem’ (de toestand van de zielen na de dood). Door wat Dante ervaart op zijn reis en leert van zijn gidsen – Vergilius en zijn geliefde Beatrice – vindt er een innerlijke verandering in hem plaats. Gaandeweg wordt hij bevrijd van zijn zonden en zal hij geheel gezuiverd God mogen aanschouwen.

Openingstijden van de 10 hemelse sferen in 26 installaties (alle leeftijden):

Vrij 8 juli 16:00 – 20:00 uur

Zat 9 juli 12:00 – 17:00 uur

Zon 10 juli 12:00 – 17:00 uur

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.festivalzwart.nl .

img_8063_copy.jpg

img_8075_copy.jpg

Artikel delen:

Reageer