Broers Mulder klaar voor medailles EK Inline-skaten

Zwolle – Drie weken voor de opening van het Europees kampioenschap Inline-skaten is de nationale selectie al op de Veluwe om zich voor te bereiden op de titelstrijd van 29 juli tot en met 6 augustus. Het team zal deze dagen elke vierkante centimeter van de baan in Heerde, en het weg- en marathonparcours in Zwolle verkennen. De vorig jaar zo succesvolle Nederlandse ploeg, die toen uit Italië terugkwam met twee gouden, zes zilveren en drie bronzen medailles, zal die score in eigen land graag willen overtreffen.

Michel Mulder, in 2010 tweede op de 500 meter op de weg – achter broer Ronald – vervolgt: “Ik ga voor mijn eerste titel. Als we in eenzelfde luxepositie komen als in Italië, samen in de finale, dan zullen we zeker proberen elkaar te helpen. We willen beiden winnen, maar er moet sowieso één van ons winnen.” De broers Mulder zijn in hun thuisplaats Zwolle hoe dan ook de publiekslievelingen. “We hebben het wegparcours bij het FC Zwolle stadion mede bepaald en dat is dus optimaal voor onze capaciteiten. Ik heb absoluut het idee dat we weer mee gaan doen om de eerste plek.

“Natuurlijk hoop ik er meer uit te halen dan vorig jaar”, aldus Mariska Huisman, in 2010 goed voor één maal zilver en twee maal brons op de baan. “Ik kijk er naar uit, maar heb wel nog een beetje voorbereiding nodig. Manon wil het liefst morgen al starten.” Huisman doelt daarmee op ploeggenote Manon Kamminga, die de KPN NK’s domineerde. Kamminga pakte acht van de tien mogelijke titels, maar verwacht niet dat ze nu automatisch de kopvrouw van het team wordt, voor wie op de langere afstanden gewerkt wordt. Meedoen om de medailles wil ze wel: “Vorig jaar was mijn eerste jaar als senior, ik had nog geen flauw idee wat er ging gebeuren, en toch boekte ik al goede resultaten. Dit jaar ben ik beter voorbereid, en gaat het zelfs nog weer iets beter. Ik hoop dat daar iets moois uit voortkomt.

Ook Elma de Vries hoopt op een verbetering ten opzichte van vorig seizoen, waar ze twee zilveren en een bronzen plak mee naar huis mocht nemen. Haar ambities spreken voor zich: “Met die score was ik op dat moment tevreden, want ik had dankzij een gebroken hielbotje geen optimale seizoensopbouw. Maar dit jaar wil ik gewoon weer een keer winnen.”Bianca Roosenboom completeert de selectie bij de dames. Als concurrenten ziet ze haar ploeggenoten niet: “Het is heel simpel; er wordt gereden voor de beste van dat moment. We gunnen het elkaar allemaal en hebben er geen problemen mee voor elkaar te werken.” Zelf hoopt ze op een individuele podiumplek, maar vooral ook op goud op de aflossingskoers, het teamonderdeel in het inline-skaten. “De afgelopen jaren hebben we steeds zilver en brons gehaald, het wordt nu tijd voor dat goud.”

Het blijkt dat inline-skaten meer een teamsport is dan verwacht. Ook de mannen benadrukken dat medailles halen het belangrijkst is, niet wíe dat doet. Nederlands kampioen marathon Crispijn Ariëns, die samen met titelverdediger én ploeggenoot Ingmar Berga kanshebber op dat onderdeel is: “Een EK in eigen land is een van de mooiste dingen die er zijn, en ik spreek denk ik voor iedereen als ik zeg dat we ervoor gaan voor eigen publiek een overwinning te behalen. Dan kun je wel denken ‘ik wil winnen’, maar je doet het samen. Dat moet je voor elkaar overhebben om concurrenten als Bart Swings en Fabio Francolini te verslaan.”

Het wedstrijdprogramma voor het EK inline-skaten ziet er als volgt uit:29 juli: OPENING EK in centrum Heerde30, 31 juli en 1 augustus: BAANwedstrijden in Heerde3, 4 en 5 augustus: WEGwedstrijden in Zwolle6 augustus: MARATHON in ZwolleAfstandenBAAN: 300m tijdrit, 500m series, 1000m series, 10.000m puntenkoers, 10.000m afvalkoers (dames junioren en senioren), 15.000m afvalkoers (heren junioren en senioren), 3000m aflossingWEG: 200m tijdrit, 500m series, 10.000m puntenkoers, 15.000m afvalkoers (junioren en senioren dames), 20.000m afvalkoers (junioren en senioren heren), 5.000m aflossing.MARATHON: 42.195m voor alle categorieën. Voor meer informatie zie schaatsen.nl

Artikel delen:

Reageer