Hangjongeren terroriseren verzorgingshuis Werkeren

Zwolle – De Swollwacht fractie heeft naar aanleiding van ingekomen klachten van cliënten van verzorgingshuis Werkeren en omwonenden een aantal vragen waar zij van de gemeente Zwolle met spoed antwoord op willen hebben.

werkeren.jpg

Er wordt veel overlast van hangende jongeren naast het verzorgingstehuis Werkeren waargenomen. Het gedrag van de jongeren bestaat uit o.a. af-en aanrijden van scooters en fietsen naar de hangplek, het rondjes draaien met scooters en fietsen op het gazon, geluidsoverlast, het (moedwillig) overal deponeren van afval (blikjes, flesjes, chipszakken en nog vele andere soorten van afval), maar niet in de lege prullebak, afval waait het water in. Met andere woorden het woon- en (leef)milieu wordt aangetast. Verder wordt er geurineerd bij de hangplek, wordt de zijkant van het verzorginstehuis gebruikt als doel en wordt er in het openbaar bier gedronken. Swollwacht zegt dat begin dit jaar contact is geweest met o.a. jongerenwerk, Travers (Dinie Kijlstra en Bert Michel). De politie is op de hoogte. De burgemeester heeft een aantal brieven en e-mails gehad.

De afdeling woon- en leefomgeving van de gemeente is op de hoogte. Er zijn (diverse) voorstellen gedaan: o.a. het (bij)plaatsen van een prullenbak, een zogenaamde blikkenvanger, cameratoezicht, het in zijn geheel verwijderen van de zitplaatsen (dit laatste als resultaat van het gedrag van deze jongeren).

Er is overleg geweest. Swollwacht: "Het is dan ook heel triest dat het tot nu toe niets heeft opgeleverd. De omwonenden zijn het zat, heel erg zat. Ouderen voelen zich soms geintimideerd en onveilig."

Naar aanleiding van deze waarnemingen, heeft Swollwacht de volgende vragen:

1-Bent/was u op de hoogte van dit problematiek? Zo ja, wat heeft u gedaan om dit problematiek op te lossen?
2-Wat voor afspraken zijn er gemaakt met de betrokkenen hierin? (gemeente, poltie, jongerenwerk en omwonenden)
3-Bent u eens met mij dat de leefbaarheid en veilgheid in de wijken een hoge prioriteit moet hebben?
4-Vindt u dat er voldoende aandacht is gegeven naar de omwonenden toe?
5-Kunt u ook aangeven waarom er tot nu toe nog geen resultaat is geboekt? Aan de situatie is nog niets veranderd, alleen maar erger geworden.

Naar de mening van Swollwacht is er onvoldoende aandacht gegeven om deze problematiek op te lossen en ook naar de omwonenden toe niet/onvoldoende geluisterd. "De gemeente Zwolle heeft zijn handhaving/toezicht beleid, maar wij constateren dat er gebrek aan daadkracht, doorzettingsvermogen en creatieviteit is. Tevens ook vragen die niet /onvoldoende zijn beantwoord."

Swollwacht: "Als gemeente Zwolle moeten wij ervoor zorgen dat de burgers het vertrouwen niet kwijtraken in ons en dat zij veilig en plezierig kunnen wonen in Zwolle.
Wij vinden het dan ook dit onaceptabel en willen dat u daadwerkelijk alles aan gaat doen in samenspraak met de omwonenden om te komen tot goede oplossingen."

Cemal Yildirim
Raadslid Swollwacht fractie

Artikel delen:
Reacties 59
 1. Mooie puinzooi maakt die jeugd er weer van! >:( Ik kan me hier echt aan storen!

  2-Wat voor afspraken zijn er gemaakt met de betrokkenen hierin? (gemeente, poltie, jongerenwerk en omwonenden)

  Ik mis in het genoemde lijstje de jongeren zelf. Zij zijn toch ook betrokkenen?!?

  Ik denk dat de jongeren maar beter op kunnen letten dat niet een keer iemand het heft in eigen hand neemt en allemaal die scootertjes (en misschien de jongeren zelf) onder handen neemt!


  Maak melding

 2. Snap best dat dit niet wenselijk is. Kan me alleen niet voorstellen dat er gemeenten zijn die dit probleem niet hebben. Ergens moet toch een “best-practise” voorhanden zijn?  Maak melding

 3. De best-practise zit gewoon tussen de oren. Wanneer je een scooter kunt besturen kun je ook gewoon de troep opruimen.
  Wanneer je wilt voetballen kun je ook naar het dichtbij gelegen geasfalteerde sportterrein lopen. Wanneer je wilt hangen kun je ook naar het iets verderop gelegen ‘jeugdhonk’ lopen.
  Kleine moeite groot resultaat, dan hoeven de hangjongeren-hakken ook niet het zand in.
  Een oudere in een verzorgingstehuis (sommigen in hun laatste levensfase) ben je niet tot last. Wanneer je een brommercertificaat kunt halen, dan kun je dat ook begrijpen.
  Ga anders een weekje handenklappen in Wit-Rusland.
  Snuif daar de beperkingen eens op en maak dan hier weer gebruik van je keuzemogelijkheden. Hoe zou dat voelen?


  Maak melding

 4. De jongeren uit Stadshagen willen niet in het jeugdhonk betutteld worden door de jongerenwerkers aldaar. Dat is het!
  Maar een alternatieve hangplek voor Werkeren? Ik zou het zo snel niet weten.


  Maak melding

 5. Wanneer je een brommercertificaat kunt halen, dan kun je dat ook begrijpen.

  Dat is wel een hele dappere aanname! 😉


  Maak melding

 6. Het probleem is niet het hangen. Het probleem is de overlast. Als ze hun troep opruimen, het lawaai binnen de perken houden, etc, dan is er niets aan de hand.


  Maak melding

 7. Keihard aanpakken die aso jongeren. Kan me ook kapot ergeren aan jongelui die afval zomaar van zich af flikkeren. Vinden ze heel normaal. Thuis hoeven ze zeker ook niets op te ruimen. Doet mama wel. Eerst maar eens de id’s achterhalen, ouders aanspreken en bij herhaling keihard aanpakken. Voorbeeld stellen.


  Maak melding

 8. Reactie op Marcello.
  Ik vraag me af of het probleem is de betutteling door de jongerenwerkers.
  Is het niet veel meer dat jongeren ?berhaupt niet “betutteld” willen worden, maar het heft in eigen handen willen houden zonder toezicht van wie dan ook!

  Zegt overigens ook wel wat van de kwaliteit (i.c. opleiding) van jongerenwerkers.
  In de gemeente Helmond in Brabant bijv. betalen de jongerenwerkers de boetes van hangjongeren, om zo de aandacht van de problemen af te leiden (uit het nieuws gegrepen).


  Maak melding

 9. Ja, hard aanpakken. Maar het zijn niet alleen jongeren die zomaar rotzooi van zich af gooien!

  Onlangs fietste ik langs het spoor over de Nieuwe Deventerweg (volgens mij heet dat daar nog zo)… Volwassen vrouw mikt iets van zich af de heg in en stapt in de auto! Dan denk ik: neem dat even mee in de auto en gooi het thuis in de prullenbak!
  Tijdje eerder: ik reed over de weg van Berkum binnendoor langs het ziekenhuis richting Ceintuurbaan….kom een BMW tegen…kijk in de spiegel en zie zo een flesje de auto uit zeilen! Zo iemand zou je toch verdorie eens “aanspreken” op zijn “voorbeeld gedrag”?!? >:(>:(


  Maak melding

 10. Pepe …alternatieve hangplek voor Werkeren? Ik zou het zo snel niet weten.

  Milligerplas (langs de Stadshagenallee)

  Pepe …Het probleem is niet het hangen. Het probleem is de overlast…

  Precies, mee eens.
  Die overlast hebben ze zelf in de hand.
  Blijkbaar is het stoer om geen gebruik te maken van de prullenbak en in het openbaar te zuipen en te pissen.
  Burgertje pesten, heet dat. Anders gezegd: het verstand niet tussen de oren, maar tussen de benen
  😀


  Maak melding

 11. Leer mij de jongerenwerkers van Travers kennen. Ze moeten voor de contacten maatjes blijven met die jeugd, dat begrijp ik wel, maar je kan ook duidelijk en hard zijn en het respect houden.
  De betutteling zit in de te softe benadering en het karakter van de huidige jongerenwerkers. Een ouderwetse aanpak en benadering werpt naar mijn oordeel meer vruchten af. Ook in relatie tot genoemd probleem bij Werkeren. Aanpakken dus!


  Maak melding

 12. Duidelijkheid en aanpak dus. Mee eens dus!
  Overleg is nodig en noodzakelijk maar er zijn grenzen aan het overleg. Open communicatie mag en moet er zijn. Maar op een gegeven moment houdt dat op en mag er gesanctioneerd worden (ook harde sancties zijn soms op hun plaats).
  En juist hierin schieten gemeente, jongerenwerk en politie te kort.
  Hierboven wordt dat gebrek aan daadkracht genoemd.


  Maak melding

 13. Reactie op surprise.
  Lijkt erop (achterbiirt). Als je alleen maar kijkt naar het winkelcentrum: één grote bende; te vies om te zitten;onveilig voor voetgangers omdat je aan alle kanten wordt omver gereden door fietsers en bromfietsers (ook volwassenen met kinderen, fietsbakken etc.)
  Om over de enorme parkeeroverlast nog maar te zwijgen!


  Maak melding

 14. Schandalig dat bewoners van het verzorgingstehuis last hebben van hangjongeren. Is dat weer geitewollensokken taktiek pappen en nat houden. Aanpakken die lui die overlast veroorzaken.


  Maak melding

 15. helaas is dit beeld geen uitzondering. stadshagen mag nu genoemd worden maar zal nergens echt anders zijn. afgelopen zondag ging ik hengelen bij de plas nabij het winkelcentrum stadhagen, wat een chaos op de betonnen randen! glaswerk ten overvloede. twee minder valide dames in scootmodielen moesten door het glas rijden onder begeleiding van een hulphond om hun rondje te kunnen maken. zowel scootmobiel als hond zouden beschadigen als ik niet had gewaarschuwd. eigenlijk is het te triest dat dit kan gebeuren. ik ben van mening dat het veroorzaken van dit soort chaos een gebrek aan opvoeding is. ik ben jong geweest en niet heilig, maar kan je wel verzekeren dat ik niet de mentaliteit en het gedrag deel van huidige jeugd. er is geen respect voor omgeving en medemens of dier. jammer!!!!


  Maak melding

 16. Waardeloze gasten daar bij Werkeren. De mentaliteit van tegenwoordig is zeer bedenkelijk!! Wat zou deze hangjeugd aanspreken, zodat ze geen overlast veroorzaken?


  Maak melding

 17. Gewoon in de kladden pakken en wat nuttigs laten doen: zouden ze wel weten wat nuttig is?

  Weten de ouders hiervan? Kunnen er foto’s gemaakt worden?


  Maak melding

 18. Hangplek, alleen het woord al, zoek een baan, ga een sport beoefenen, lees een boek, Hangen doe je maar lekker thuis, en is dat het huis van je ouders en staat dat je niet aan dan ga je nog iets harder werken en ga je lekker op jezelf wonen! kun je daar lekker hangen!!!


  Maak melding

 19. Blijft een kwestie van handhaven van de wet…
  Maar laten wij nou net een kabinet hebben dat de dienders liever achter de dieren aan laat zitten dan achter deze honden….
  Ooooooooh dit is dus hun echte taak!!! Nou, laat ze hier morgen dan maar komen handhaven! Graag per direct effect graag en niet ellenlang eerst erover discussiëren wat nou handig is om te doen! Dit probleem is niet van de laatste tijd, maar vanaf de begintijd van Stadshagen al!


  Maak melding

 20. Kunnen ze ook meteen de honden- en kattenstront af laten nemen. Is gewoon te triest voor woorden dat mensen het nodig vinden alles van zich af te gooien!


  Maak melding

 21. Laten we ook eens naar de ouders kijken. Ik moest dat vroeger niet proberen, dan was het huis te klein. Ik denk dat deze jochies thuis de baas zijn, pa en ma maar wat graag hebben dat ze de deur uit gaan dan hebben ze een paar uurtjes rust.


  Maak melding

 22. Ik vind het een beetje ‘open-deuren-intrappen’ – vragen van Swollwacht. Door een beetje maatschappelijk oplettende burger zijn ze vlot beantwoord. Kan de raadsvergadering zich weer richten op andere zaken, in plaats van er ééntje helemaal uit te lichten.

  Voor de goede orde de antwoorden:
  1 – Ja of nee. Bij ja zal de politie zijn ingelicht.
  2 – Als de politie is ingelicht, zal er afgesproken zijn dat de politie handhavend optreed; het jongerenwerk zal wellicht proberen met de jongeren in contact en in gesprek te komen, al dan niet op aangeven van gemeente en/of politie; de omwonenden zal geadviseerd zijn de overlast bij de politie te melden op het moment dat zij ook echt plaats vindt, want alleen dan kan zij echt aangepakt worden
  3 – Dat zal iedereen met Swollwacht eens zijn. Het zou dom zijn te zeggen dat het niet zo is. Dit is vragen naar de bekende weg.
  4 – Dat vind je wel of dat vind je niet. Vraag zal uit suggestief oogpunt gesteld zijn omdat Swollwacht vindt van niet. Bewoners vinden, over het algemeen, in dit soort situaties altijd van niet…
  5 – Suggestief en ongetwijfeld de reden voor alle andere vragen. Sterker: Swollwacht vraagt eerst 4 keer wat en heeft al het voorgaande al in vraag 5 beantwoordt en/of verwerkt! Mooi staaltje politieke omweg-gezeur. 😉

  Over dit soort problemen moet je helemaal niet (willen) debatteren!

  Mijn aanpak:
  Hangen OK, maar rotzooi trappen? NEE!! Hier zijn heel effectief bekeuringen voor te schrijven. Effe strak er in gaan zitten en de lieve jeugd kiest eieren voor zijn geld. Of beter: houdt zijn geld liever in eigen zak!!

  Verder: Groep in beeld brengen, raddraaiers eruit plukken en samen met hun ouders flink de broek opbinden. Met de rest in gesprek gaan en blijven, maar ook je spierballen durven laten zien als ze er een potje van maken.

  Duidelijke grenzen (durven) trekken werkt (ook) bij jongeren heeeeeel goed! Pappen en nathouden verlies je van jongeren. Daar weten ze feilloos (mis)gebruik van te maken. En heel terecht komen jongeren dan met het argument dat het hun niet duidelijk is wat wel en niet mag (en van wie…)  Maak melding

 23. De jongeren zeggen thuis dat ze naar een vriend(in) gaan en gaan dan lekker stiekem hangen.
  De ouders denken, mijn kind doet dat toch niet.
  Dus ouders confronteren met de waarheid.
  Het begin van hangjongeren begint naar mijn idee bij het thuisfront.


  Maak melding

 24. gewoon met z’n allen lekker blijven tweeverdienen omdat dat zo moet, oja we hebben ook nog kinderen.dat is het probleem. gewoon back too de fifties.
  ;););)


  Maak melding

 25. mijn god je zou toch in stadshagen wonen…………
  en ze moeten wel twee-verdienen anders gaan de schuldeisers zeuren……….:D:D:D  Maak melding

 26. ADMIN: Bericht door admin., op 8 juli 2011 om 19:28
  Foto’s met personen zijn bij de media bekend maar worden hier i.v.m. de privacy niet geplaatst.

  Ik bedoel ook niet hier op de site hoor.  Maak melding

 27. Nog een aardig detail.
  In de Vinexpress van (ik dacht afgelopen april) stond een artikeltje van het jongerenwerk stadshagen, waarin één van de hangjongeren (in dit artikel werd hij Timo genoemd) werd geïnterviewed.
  Hij verteld dat zij als hangjongeren het zat waren dat de politie af en toe kwam om hen te controleren. De weinige controles van de politie destijds hebben niets opgeleverd; pappen en nathouden. Hij zei in het artikel: “ik heb een zeer goede opvoeding van mijn ouders meegekregen”.
  Je vraagt je dan af, waaruit dan die zeer goede opvoeding bestond/bestaat gezien het resultaat –> de troep die achterblijft na het bezoek van de hangjongeren aan het park.
  Overigens: vrijdagochtend 8 juli is de hangplaats schoongemaakt. Na het bezoek van vrijdagavond 8 juli is de plek weer een chaos van rotsooi!


  Maak melding

 28. volgensmij is dit fenomeen al tig jaren oud. elke generatie heeft moeite met hangjongeren.
  Het kat en muis spelletje met de politie maakt het alleen maar nog spannender. Jongeren hangen nu eenmaal. Idee;Misschien kunnen ze een vast aanspreekpunt hebben in het verzorgingstehuis waar ze eens binnen kunnen komen om te kijken hoe het er daar aan toe gaat. Wellicht maak je ze zo onderdeel van de oplossing?


  Maak melding

 29. @John
  Het probleem is ook niet dat de jongeren hangen.
  Bij elkaar zittende jongeren, die gezellig kletsen: prima, leuk!
  Echter: Het probleem is het gedrag van de jongeren.
  Expres de boel vervuilen en de boel verzieken. Staat immers stoer !?
  Het voorstel om de jongeren bij Werkeren te betrekken: dat voorstel
  ligt al (meer dan) een jaar op de plank of nog in de la…
  Tja, dan moeten ze zin maken …..


  Maak melding

 30. haantjes gedrag naar mijn idee. Door strengere aanpak wordt het wij tegen jullie verhaal alleen maar erger en ageren jongeren daar toch weer met hun middelen tegen. En jongeren hebben nu eenmaal een scala aan mogelijkheden om andere mensen het lastig te maken. Mobieltjes,scooters, stoer zijn om opgepakt te worden etc. Zinloze strijd dus…
  De zomervakantie begint dus ik hoop dat de jongeren er met de ouderen uit kunnen komen.


  Maak melding

 31. Wat een afwachtende houding,de jongeren direct aanspreken op hun gedrag en dat ze hun rotzooi netjes op ruimen anders wordt het opgeruimd op hun kosten en dan kunnen tijdig de ouders worden ingelicht zodat bij geen verbetering dat het daar verboden terrein is.


  Maak melding

 32. ja, dat is em, Gerrit. Ik zou zeggen ; go for it. Hou jij een groepje jongeren de hele avond in de gaten en als ze ook maar ergens over de scheef gaan ga jij je ze gelijk ‘aanspreken’ op hun gedrag. Opruimen en anders betalen. Ik heb trouwens geen idee hoe je dat wettelijk denkt te doen en dat zullen de jongeren ook doorhebben.
  Mochten ze een telefoontje hebben zal je vast een hit op joetoep of GS worden.


  Maak melding

 33. Misschien dat ze bij jou voor de keet zo”n zooitje mogen maken Jon maar bij mij in ieder geval niet.Ik weet in ieder geval wel wat ik er mee aan moet wettelijk of niet.


  Maak melding

 34. Goedzo janus, misschien dat jij die ouderen dan ook even zou kunnen helpen met jouw geweldige aanpak. of is dat dan weer te veel moeite?


  Maak melding

 35. Vooral veel blijven overleggen over hoe we het voor deze werkschuwe, zich vervelende, asociale jongeren wat leuker kunnen maken! Want als ze het wat leuker hebben gaan ze ineens geen rotzooi meer achterlaten en zullen ze zich netjes gedragen. Flink blijven overleggen en praten.

  Ondertussen zal er vast wel iemand zijn die een keer het recht in eigen hand neemt en die kleine ettertjes op hun gedrag “aanspreekt”.

  John kaart terecht aan, dat je het risico loopt op Youtube of Geen Stijl de hit van de week te worden. Daarom is het belangrijk te zorgen, dat je er gewoon met een groepje heen gaat. Eerst aanspreken op gedrag. En als dat niet werkt moet je ze pakken waar je ze het hardste kunt raken: scooter meenemen en ergens in de plomp laten verdwijnen, ieder mobieltje met een welgemikte trap op de grond vernielen en vervolgens de vuilnisbak in mikken.

  Vroeg of laat gaat zoiets wel gebeuren.


  Maak melding

 36. jep denk ook dat dit het gevolg gaat worden. Past wel in deze tijd.
  Met een groepje heengaan lijkt mij ook een goede oplossing, maar dan wel met regelmaat en niet een keertje toespreken en afwachten of het zin heeft gehad. Zodra jongeren de nabijheid en toezicht ervaren zal naar mijn idee er meer succes geboekt worden dan pamperen aan de ene kant en geweld aan de andere kant. Een tussenweg vinden door een groepje burgers/bewoners die zich hiervoor wilt inzetten zou het mooiste zijn. Met een jongerenwerker voorop en een janus achterop.;)


  Maak melding

 37. Nou nou plantje wat een opgekropte frustratie, zelf ook veel gepest ofzo.
  “werkschuwe, zich vervelende, asociale jongeren”

  scooter meenemen en ergens in de plomp laten verdwijnen, ieder mobieltje met een welgemikte trap op de grond vernielen en vervolgens de vuilnisbak in mikken”

  Waarom nou weer een scooter in het water en kapotte mobieltjes op de grond en jij hebt het over asociaal.

  Ik erger me er ook stierlijk aan en volgens mij moet de wijkagent of politie gebeld worden als het weer voorvalt. want neem maar van mij aan dat jij zo’n grote groep niet aan kan plantje.  Maak melding

 38. Nou nou Kire, wat een reactie. Laat de politie het maar opknappen of de wijkagent. Want daar zijn ze voor en wij betalen daar toch belasting voor?

  Nee, blijkbaar ben jij op een punt gekomen dat je de jongeren niet durft aan te spreken.

  En als je goed zijn reactie hebt gelezen, moet je het doen met een groepje. Niet in je eentje.

  Ik zeg aanpakken dat tuig. Ouders erop aanspreken en een werkstraf van twee maanden lang iedere zaterdag middag in een geel herkenbaar vestje papier prikken en rotzooi opruimen in en om de binnenstad. Daar is het mooi druk en zal de ‘prikker’ zich mooi lullig voelen.

  En als dat niet werkt, dan de scooter in de plomp met jonk en al.  Maak melding

 39. Bertje, ik woon zelf naast een pleintje waar af en toe ook jonger hangen. Ik spreek ze zelf aan hoor, ook s’nachts en over het algemeen luisteren ze wel. En als ze rommel achter laten spreek ik ze de volgende keer wel op aan. En hoe wil je de ouders aanspreken als ze het adres niet geven.
  En een taakstraf zal toch echt eerst de politie moeten komen.


  Maak melding

 40. @Kire. Wat leuk dat je me Bertje noemt.

  Heel goed dat je ze aanspreekt. Ook een grote groep of kan je dat net zoals Plantje dat niet aan?

  H? wat flauw. Even serieus: volgens mij kan bureau Halt een prima straf bedenken voor dit tuig. Aangezien de daders bij de media bekent is, ga ik er vanuit dat de namen bekend zijn bij de wijkagent. Die op zijn beurt de ouders op kan aanspreken.

  Inderdaad blijft het lastig om als bewoner zelf de ouders erop aan te spreken, want meestal weet je niet waar zij wonen.


  Maak melding

 41. Elke keer is het argument (als het al een argument is) van de jongeren dat ze best aangesproken mogen worden en dat er met hun best wat te beginnen is.
  Wel, dat is de wereld op haar kop.
  Immers: De jongeren veroorzaken zelf de overlast: afval, herrie, overtreden de regels.
  Wanneer ze hun gedrag bijsturen, dan hoeven er ook geen vragen en verzoeken richting de jongeren te gaan.

  Scheelt tijd en energie:
  A. Jongere pakt blikje
  B. loopt naar de prullenbak (1-4 meter afstand)
  C. Gooit blikje in prullenbak
  D.Omgeving blijft schoon
  E. Jongeren tevreden
  D. Omgeving blij.

  Zo simpel is het. Laat die jongere het probleem op eigen bordje houden, steeds afschuiven staat niet stoer en getuigt al helemaal niet van volwassen gedrag.
  Na meer dan een jaar hebben de jongeren hun krediet wel verspeeld.
  Stel de jongeren nu maar voor de keuze: niks mis mee.
  Sanctioneren van bepaald gedrag: ook niks mis mee.

  Voor degenen die ‘het overleg’ hoog in het vaandel hebben en blijven houden: na de zomer komt ook de herfst, de zon houdt ook op een keer te schijnen.
  Wanneer je na twee jaar nog aan het overleggen bent, dan getuigt dat niet alleen van onkunde, gebrek aan inzicht maar vooral van een conlusie dat je nog geen reet opgeschoten bent.
  Dan wordt het tijd voor wat anders: ook niks mis mee.


  Maak melding

 42. WOW wat een gore bendje. Willen de pubers dit als de wiedeweerga opruimen. Als ze dit thuis ook zo zouden doen….

  Laat ze anders de openbare toiletten als straf maar eens schoonmaken. Maken ze zich nog nuttig voor de maastschappij. Ze zullen zich wel verveeld hebben, dus een tip!

  Doe iets zinnings in je vrije tijd, staat later goed op je CV.


  Maak melding

 43. @Bert038, sorry dat ik je Bertje noemde, collega noemen we zo omdat hij klein is, niets persoonlijks.
  Maar het is een man/vrouw van 10 personen met en zonder scooter. Ik accepteer wel veel maar vaak ligt er glas en scherpe dingen en daar baal ik van. Of ik moet er door heen fietsen of mijn kinderen lopen spontaan naar buiten op blote voeten. En die jongeren bij Werkeren gelijk een taakstraf, het hele winkelcentrum waar ze hangen elke dag schoonmaken.


  Maak melding

 44. @Kire. Hahaha. Ach, regelmatig hoor ik de naam Bertje. Mijn vrouw zegt het dan, in bed. ;D

  Tuurlijk baal je ervan. Net zoals de meesten hier. Serieus, valt mij nog mee dat je er wat van zegt. Meestal krijg je een grote bek terug of iets met je moeder.

  En niet het winkelcentrum schoon laten maken, publiekelijk aan de schandpaal. Wat Willem Broodje (neef van Herman?) zegt, toiletten schoonmaken etc zodat anderen het goed kan zien.

  Laten we eerst ergens beginnen en ben benieuwd wat de reactie van de Raad is op de vragen. Hopelijk lezen we ook de antwoorden hier.

  🙂


  Maak melding

 45. Kire…eerst lezen…dan blaten

  Nou nou plantje wat een opgekropte frustratie, zelf ook veel gepest ofzo.
  “werkschuwe, zich vervelende, asociale jongeren”

  Hoezo óók veel gepest? Hier is van pesten toch geen sprake?
  Verder heb ik geen frustratie en is deze al helemaal niet opgekropt.

  scooter meenemen en ergens in de plomp laten verdwijnen, ieder mobieltje met een welgemikte trap op de grond vernielen en vervolgens de vuilnisbak in mikken”

  Waarom nou weer een scooter in het water en kapotte mobieltjes op de grond en jij hebt het over asociaal.
  [/quote]
  Dit laatste wilde ik inderdaad weghalen, maar daar was ik te laat voor. Maar je haalt er nu iets uit, trekt het in een andere context en gooit het zo weer op mijn bordje.
  Ik geef aan: eerst aanspreken! En pas als dat niet werkt moet je ze aanpakken waar je ze raakt!
  Verder geef ik aan, dat het verstandig is na het kapottrappen van een mobieltje om het dan wel netjes in de vuilnisbak te gooien. Je moet immers wel een goed voorbeeld geven! 😉
  Verder zeg ik ook niet, dat ik dat van plan ben te doen. Ik geef enkel aan dat als “men” lang genoeg doorgaat met praten over het probleem er vanzelf een keer iemand komt die wel het heft in eigen hand neemt. En dan zijn de jongeren denk ik nog veel meer de sjaak!

  Tenslotte moet je het vernielen van spullen van die jongeren met een korreltje zou nemen. Maar de kern is wel: raak ze waar het pijn doet! Als je niet met een scooter kunt omgaan zou die (tijdelijk) in beslag genomen kunnen worden. Als je het nodig vindt om speakers mee te nemen om muziek op je hangplek te hebben kan eerst aangegeven worden het zachter te zetten. Vervolgens kunnen de speakers in beslag genomen worden. Dat bedoel ik.

  Ik erger me er ook stierlijk aan en volgens mij moet de wijkagent of politie gebeld worden als het weer voorvalt. want neem maar van mij aan dat jij zo’n grote groep niet aan kan plantje.

  Daar zijn we het denk ik voor een groot deel wel eens. Ik vrees alleen voor die jongeren, dat ze een nog veel groter probleem hebben als de politie of wijkagent niets doet! Dan komen ze een keer een andere groep tegen.

  Bericht door kire, op 10 juli 2011 om 13:06
  Bertje, ik woon zelf naast een pleintje waar af en toe ook jonger hangen. Ik spreek ze zelf aan hoor, ook s’nachts en over het algemeen luisteren ze wel. En als ze rommel achter laten spreek ik ze de volgende keer wel op aan.

  Netjes van je, dat je de jongeren er ook op aanspreekt! En mooi, dat er ook een beetje mee te overleggen valt. Maar vaak zul je zien, dat de jongeren niet luisteren…sterker nog: mensen worden in hun gezicht uitgelachen onder de toevoeging:”Wat wil je er aan doen dan?!?” Maar verder: volledig eens! Zolang aanspreken werkt moet je dat doen!

  Bericht door kire, op 10 juli 2011 om 14:21
  Maar het is een man/vrouw van 10 personen met en zonder scooter. Ik accepteer wel veel maar vaak ligt er glas en scherpe dingen en daar baal ik van. Of ik moet er door heen fietsen of mijn kinderen lopen spontaan naar buiten op blote voeten.

  Maar ok…je baalt er van…zegt er wat van. Gelukkig reageren de jongeren daar positief op. Maar dat is toch eenmalig? Je hoopt toch ook, dat de jongeren het vanaf nu enigszins fatsoenlijk houden? En het zou toch mooi zijn, dat wanneer er een nieuwe bij komt die iets van zich af gooit hij/zij aangesproken wordt op dat gedrag?

  Maar ach….misschien ga ik wel veel te veel uit van rationele pubers 🙂


  Maak melding

 46. Die hele keiharde aanpak werkt toch averechts. Nu zijn het de jongeren,maar dan komen daar de ouders ook weer van in aktie en kan er op afspraak met elkaar gemat worden bij het bejaardentehuis.

  Dialoog lijkt mij de enige rationele oplossing, maar het dialoog is ook een container begrip. Ben wel benieuwd naar wat jongerenwerkers hierin doen. Zij zijn er immers om deze problemen aan te pakken? Indien hun dit niet lukt dan houdt het toch niet op? Het probleem is er namlijk nog steeds.
  Gezien de problematiek rondom deze jongeren vind ik het nog wel mee vallen. ik lees (gelukkig)bv geen harde kern jongeren die berovingen/mishandelingen plegen oid.
  Ik lees alleen dat er contact is geweest met het jongerenwerk. Dat mag best wat meer transparant worden. Wat hebben ze gedaan? Hoe hebben ze het gedaan en welke conclusie kan hier uit getrokken worden?
  Zijn de jongerenwerkers wel competent aangezien dit toch problematiek is waar ze voor gestudeerd hebben?
  In het artikel hier boven merk ik niet op dat de jongerenwerkers de noodklok luiden omdat ze het niet aankunnen.
  Het komt nu op de schouders van de gemeente of de burgers of begrijp ik dit nu verkeerd?


  Maak melding

 47. Gezien de problematiek rondom deze jongeren vind ik het nog wel mee vallen

  Nodig deze groep jongeren bij u thuis uit, in uw straat of in uw eigen tuin. De volgende dag is het aan u om de troep op te ruimen, ook de glasscherven.
  Dit op regelmatige basis, u doet dit met plezier en klagen mag al helemaal niet…;)

  Dat het jongerenwerk braaf de mond dicht houdt, zal waarschijnlijk met hun visie op ‘de jongeren’ te maken hebben en anders is het hun incompetentie.

  Wat er moet gebeuren is een concreet plan van aanpak maken: doorzetten heet dat … en bij het maken van het plan van aanpak is het ‘ja-maren’ verboden.  Maak melding

Reageer