Zwollenaar Tonnema maakt houten bakfiets

Zwolle – Met een 10 voor zijn examenwerkstuk is de Zwollenaar Tamar Tonnema de afgelopen week geslaagd als Ambachtelijk meubelmaker aan het Hout- en Meubilerings college te Amsterdam. Hij maakte een in het oog springend object: een bakfiets. Van hout! Tenminste, voor 95% procent, ‘want de assen zijn van staal, om de fiets functioneel te houden.’

bakfiets.jpg

Het leven van de 20-jarige Tamar Tonnema zal niet ingrijpend veranderen nu hij is afgestudeerd. Want hij werkte voor de studie, tijdens de studie en nu ook na de studie eigenlijk altijd met hout. Tamar Tonnema: ‘Hout is het mooiste materiaal dat er is’. De laatste jaren heeft hij al veel projecten met succes afgerond. Inmiddels heeft Tamar zijn eigen bedrijf. Meubelmakerij Tonnema werkt op locatie en vanuit zijn eigen werkplaats in Zwolle. De 4-jarige opleiding heeft Tamar in Amsterdam en Zwolle gevolgd. De eindexamenwerkstukken worden 12 en 13 juli tentoongesteld in de hoofdstad. De perfect uitgevoerde, houten bakfiets (Amerikaans essen en Pallisander) zal er een speciale plek krijgen tussen de andere houten objecten van zijn medeleerlingen. Waarom een bakfiets? Tamar: ‘Dit heb ik gemaakt omdat het iets anders is dan een kast of een tafel. Ik zocht echt een uitdaging met iets wat nog niet gedaan was met hout. Ik geloof dat dat wel is gelukt.’

Met zijn bedrijf Meubelmakerij Tonnema, zal hij niet zo snel weer een houten fiets in elkaar zetten. ‘Het werk zal weer wat praktischer zijn, als ik voor mijn toekomstige klanten aan de slag ga,’ zegt de jonge ondernemer. Hij kan een idee of plan op een vakkundige wijze uitvoeren met oog voor detail en functionaliteit. Uiteraard kan er door Tamar worden meegedacht over het ontwerp en kan hij praktische oplossingen bieden. Er worden suggesties gegeven over houtkeuze en constructies. Over de uitwerking gaat Tonnema zelf en daarbij streeft hij naar perfectie.

Dat een meubel functioneel moet zijn en er goed moet uitzien, spreekt voor zich. Tonnema gaat echter verder onder het motto: ‘Een goede meubelmaker herken je aan de achterkant van het meubel.’ Dat leidt tot degelijke constructies en een mooie afwerking. Bij de bakfiets is dat inderdaad te zien. De krommingen in het in laagjes opgebouwde frame, verraden de ambachtelijke vakkundigheid. Er is goed over de fiets nagedacht en is perfect afgewerkt. En hij rijdt natuurlijk ook echt.

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Ik ben erg benieuwd hoe die er dan uit ziet, al lijken rubberen bandjes me wel wat comfortaler fietsen dan houten 😉

  Trouwens….

  De 4-jarige opleiding heeft Tamar in Amsterdam en Zwolle gevolgd. De eindexamenwerkstukken worden 12 en 13 juli tentoongesteld in de hoofdstad.

  Wordt hiermee de nationale (Amsterdam) of de provincie hoofdstad (Zwolle) bedoeld?


  ⚠️ Meld

 2. Ambachtelijk meubelmaker aan het Hout- en Meubilerings college te Amsterdam. De perfect uitgevoerde, houten bakfiets (Amerikaans essen en Pallisander) zal er een speciale plek krijgen tussen de andere houten objecten van zijn medeleerlingen. /quote]

  Dus in Amsterdam want daar volgde hij zijn opleiding.


  ⚠️ Meld

 3. Hoi Piet, er zitten luchtbanden op, dus daar was al in voorzien. Tamar, van harte gefeliciteerd met het mooie resultaat. Zou ‘m heel graag eens van dichtbij bekijken, als collega. Via de molenwereld zien we elkaar vast nog wel eens….

  Groet van Quesjer


  ⚠️ Meld

 4. @ Ingrid:

  Dank je!
  De zin

  De 4-jarige opleiding heeft Tamar in Amsterdam en Zwolle gevolgd.

  zorgde bij mij voor wat onduidelijkheid.


  ⚠️ Meld

 5. Tamar,
  Gefeliciteerd met dit prachtige examnestuk.
  Wat een supermooie bakfiets, ik zou hem zo willen hebben om in mijn kamer te zetten en er naar te kijken.
  Wens je veel succes en hoop nog vaker wat van je te zien.
  Waar is je werkplaats?

  hlb


  ⚠️ Meld

 6. Ik vindt het een lelijk ding,niet echt iets om dagelijks op te gaan rijden.
  Het lijkt wel een doodskist die bak voorop.
  Maar toch gefeliciteerd met het behaalde resultaat.


  ⚠️ Meld

 7. Wat fijn dat Janus er niet dagelijks op hoeft te rijden, en gewoon kan respecteren wat Tamar heeft gemaakt.

  Ik vind het een prachtige fiets, met een héél mooi eindresultaat qua cijfer!
  Tamar, heel veel succes met het opstarten van jouw eigen bedrijf!


  ⚠️ Meld

 8. Op de website te zien spat het vakmanschap er vanaf, en dat voor een 20-jarige! Knap hoor!
  Wanneer ik binnenkort een mooi meubel nodig heb voor de inrichting van mijn huis, weet ik je te vinden..


  ⚠️ Meld

 9. Beste Peter,

  We moeten constateren dat jij de oudere broer van Tamar bent en al eerder onder de naam Yoran gereageerd hebt.

  Redactie Weblog Zwolle


  ⚠️ Meld

 10. Als Yoran het niet 2 keer mag zeggen, dan doe ik het nog wel eens want hoe dan ook ben ik het met hem eens! 😉

  Op de website te zien spat het vakmanschap er vanaf, en dat voor een 20-jarige! Knap hoor! 😀


  ⚠️ Meld

 11. Yoran kan als Peter en weet ik wie nog meer het bedrijfje van zijn broertje zo wel schade aanrichten door te liegen en te manipuleren. Fijne jongen ben je dan.


  ⚠️ Meld

 12. Dat bedoel ik Linda er wordt erg overdreven gereageerd op dit onderwerp. Ik persoonlijk vindt het niks zit al jarenlang in de houtbewerking zo”n topontwerp is het niet . Wel vindt ik het belangrijk dat deze jongen op wat voor een nivo dan ook zijn papiertje haalt.


  ⚠️ Meld

 13. Heb je die plaat voor je kop zelfgemaakt, Janus? Die jongen is 20, heeft een 10 gehaald voor een fantastisch ontwerp en dat is volgens jou niet “zo’n topontwerp”. Kun je de zon niet in de zee zien schijnen?


  ⚠️ Meld

 14. Hear Hear,

  Ook ik zit al jaren “in het vak” en heb groot respect voor wat Tamar heeft gemaakt. Een apart voorwerp, doelbewust geen kast, tafel of stoel zoals de meesten dat wel doen, maar een compleet ander gebruiksvoorwerp waarbij je dus zelf moet uitvogelen hoe je dat met de kettingloop, draaicirkel, zitpositie, frameconstructie en tal van andere, onvoorziene problemen gaat oplossen. Ik mag dan wel jaren in het vak zitten, maar geloof niet dat ik het beter had kunnen doen dan deze knul. Terwijl er ook uit mijn handen al de nodige fraaie werkstukken zijn gekomen. Tuurlijk zou ik dingen anders doen, maar dat is de hand van de meester die elk werkstuk weer net een andere uitstraling bezorgt. En dat we het hier over een meesterstuk hebben getuigt wel de 10 die Tamar kreeg. Heb je dat grappige tafeltje van vele houtsoorten gezien? Gelikt ziet het er uit! Ach, het zal wel iets zijn van de beste stuurlui en wallen enzo…


  ⚠️ Meld

 15. Ja, heb ik gezien, Qeusjer, dankzij de reclame van zijn supertrotse broer. Is heel bijzonder. Van die jongen horen we vast in de toekomst nog meer.


  ⚠️ Meld

 16. Bericht door Dame, op 9 juli 2011 om 22:36
  Heb je die plaat voor je kop zelfgemaakt, Janus?

  Hahahaha…..


  ⚠️ Meld

Reageer