Laatste editie Nederpopfestival Van Eigen Bodem

Zwolle – Van Eigen Bodem was een van de eerste festivals die serieus aandacht aan de Nederlandstalige hiphop schonk. Al in de eerste editie was er ruimte voor deze muziekstroming op het hoofdpodium, in de loop der jaren werd dit alleen maar meer. Speciaal voor de laatste editie van het festival, zaterdag op het Rodetorenplein in Zwolle, gaven de rappers van de Fakkelbrigade een show van 75 minuten waarin zij, op hun geheel eigen manier, een ode brachten aan Van Eigen Bodem.

veb11_25-1.jpg

Door de jaren heen hebben diverse rappers het podium van Van Eigen Bodem aangedaan. Def P (samen met Ben Cramer), Ali B, Opgezwolle, Blaxtar, Typhoon (met de New Cool Collective) en de Jeugd van Tegenwoordig (met Willeke Alberti) vertolkten hun muziek op de Van Eigen Bodem podia. In 2007 was er zelfs het podium “Rico en Blaxtar in alle (provinciale) staten” een dagvullend podium met rappers uit alle provinciën. Uiteraard konden de rappers van de Fakkelbrigade dus niet ontbreken op deze laatste editie van het al jaren populaire festival Van Eigen Bodem. De Zwolse DJ Hans Stroeve presenteerde het geheel.

 veb11_41-1.jpg

veb11_20-1.jpg

veb11_30-1.jpg
Wipneus en Pim sloten Van Eigen Bodem af…

Speciaal voor de laatste editie bracht de Fakkelbrigade hún “ode aan Van Eigen Bodem”. Na dit geweld sloot vanaf 22.30 het populaire duo Wipneus en Pim de laatste editie van Van Eigen Bodem af met de speciaal voor deze editie geschreven, deels interactieve, show “wij houden van Van Eigen Bodem”.

veb11_22-1.jpg

Vanaf ’s middag 14.00 uur tot begin van de avond stond het festival wederom in het teken van nieuw talent. De Nederpopprijs en de Nieuwe Herman Brood finalisten streden voor een professionele jury om de naam en de eer.

Rachid Mellah wel bekend als MellahBaawz. Geboren en getogen in Amsterdam met een ambitie voor HipHop Muziek is 2 jaar geleden in Zwolle gevestigd. Bijgestaan door de rappers Valentino, Sontje, ABS en Benjy

Van Eigen Bodem sloot acht populaire jaren af op de manier waarmee zij het ook begon, met aankomend talent, gevestigde namen en, zeker deze editie, veel eigen producties.

De rappers van MellahBaawz:

veb11_40-1.jpg 

Fakkelbrigade:

veb11_24-1.jpg

veb11_21-1.jpg

veb11_26-1.jpg

veb11_27-1.jpg

veb11_23-1.jpg

veb11_28-1.jpg

Artikel delen:
Reacties 25
 1. Veel onverstaanbaar zingzeg-geouwehoer van zich artiest noemende nono’s en trommelvlies scheurende beats op een half gevuld plein, meer was het niet. Blij dat dit “populaire” festival ter ziele is.


  ⚠️ Meld

 2. Opgezwolle. Leuk. Ook live waren ze echt goed.

  Fakkelbrigade. Wat een ramp. De beats zijn uitgekauwd slecht en live is het gewoon niet een feestje.

  En Typhoon krijgt goed te eten zo te zien.

  Misschien moeten de rappertjes eens een echte baan gaan zoeken in plaats van sinterklaasrijmpjes bedenken op een boem-pats vier kwarts maat beat.

  Kortom, sluit mij aan bij Klaas.


  ⚠️ Meld

 3. blablabla er is weer een muziek evenement en de klaagblaak is weer begonnen 8) verstoorde nachtrust? hoe vroeg duik je dan wel niet je bed in? en dat voor een weekend 🙁 lijkt er vaak op dat men het plezier van een ander niet meer gunnen..

  Ik vind het jammer dat ze ermee stoppen, hopelijk komt er een dance podia voor terug! met flinke knallende beats!! :D:(


  ⚠️ Meld

 4. Bert Bert Bert..

  Je doet een beetje minderwaardig over deze ‘rappertjes’. Hoeveel deze mannen zich inzetten voor de maatschappij is ongekend. En sinterklaasrijmpjes? Tip: koop tussen licht en lucht van Typhoon..


  ⚠️ Meld

 5. @Evert. Half Zwolle heeft mee kunnen genieten van het festival. Terwijl de geluidscontroleurs volgens zeggen alle horeca gelegenheden streng aan het controleren waren. Zijn ze vergeten het festival te controleren.

  @Upendi
  inzetten voor de maatschappij? Bedoel je nu de verrijking van de Nederlandse cultuur met hun woordenschat en diepzinnige teksten? Of een seminar rappen op scholen? Of een reisje naar Afrika zodat je twee weken kan zien hoe erg het daar is?

  Rap is naar mijn weten oorspronkelijk een treurlied of zang uit de hood. Mensen die het echt slecht hebben of mensen die een centje bij willen verdienen naast het fabriekswerk.

  Niet een paar opgeschoten jochies opgegroeid in één van de rijkste landen van de wereld, Nederland die rappen over zichzelf en hoe slecht ze het hebben.

  Public Enemy, NWA, Naughty by Nature etc. dat is rap en eckte rappers.


  ⚠️ Meld

 6. SJONGEJONGE wat een stelletje zeikerds bij elkaar hiero, Bert, klaas en zusenzo als jullie nu is lekker optyfen richting de andere kant van de wereld ofzo kunne jullie daar lekker genieten van jullie rust, lekker met ze 3 potje bridgen ofzo, gvd wat kan ik me boos maken over jullie bah zeikvolk jullie gunnen niemand wat, en ik ben het voor 100000 % eens met Evert, ik hoop oook dat er een hardcore feest voor trug komt een heel weekend stampen,

  sorry mensen voor me taalgebruik, maar ik kan me zo fucking boos maken om mensen, die een ander niks gunnen, elk feestje gelijk klagen over het geluid omdat ze dan niet om 9 uur kunnen slapen op zaterdagavond. Er is nooit wat te doen in Zwolle, en dan is er weer een x wat (overigens voor de laatste keer) en dan krijg je gelijk dit zeikvolk weer gadverdamme,

  en ik wil het jullie ook wel in het echt uitleggen hoor, vraag maar voor info, ik woon gewoon in zwolle


  ⚠️ Meld

 7. Haha Mensen moeten ook altijd wat te zeiken hebben..
  stel je aub niet zo aan,,en rot op uit zwolle ga lekker in de rimbo wonen!
  Het was een top feestje!! bedankt FTG!!


  ⚠️ Meld

 8. @Bert038: …en Grunge mag je alleen spelen als je uit Seattle komt…en blues uit New Orleans…. en de wals spelen mag alleen in Wenen…..
  Tsonge jonge….


  ⚠️ Meld

 9. Daar hebben we d’r weer één, MD038 uit Zwolle. Zonder slag of stoot (lees inlevingsvermogen) stort deze figuur zich in het eigen hermetisch afgebakende gelijk! Immers, zij die klagen moeten maar emigreren. Dat gaan we ook doen -en wel massaal. Tja, wie en wat blijven er dan over? Juist ja!  ⚠️ Meld

 10. Blij dat dit feest nooit meer terugkomt wat en bak herrie. Niks mis mee met een feestje maar deze amateurrappers leek helemaal nergens op .
  Een schande voor de rapmuziek.


  ⚠️ Meld

 11. Mijn muziek is het niet, maar ik kan wel genieten van die foto’s met een stampvol plein met mensen die het zo te zien erg naar hun zin hebben. Moet dan alles wat in Zwolle georganiseerd wordt, de smaak van de klagers hierboven zijn? Misgunnen jullie mensen met een andere muzieksmaak hun genoegens? Er kan geen venement worden georganiseerd of er staan negatieve reacties onder van mensen die er niet zijn geweest maar die aan foto’s of flarden muziek voldoende hebben om hun gram te spuien. Leven en laten leven, is een heel gezond motto voor een stadbewoner.:)


  ⚠️ Meld

 12. Oke mensen, kom is met een voorstel voor muziekstijl die jullie graag zouden horen! Dan kunnen eventuele organisatoren er eens over nadenken om eens wat voor jullie te organiseren. Wel is de voorwaarde dat jullie allemaal komen!

  En nu niet meer boos doen tegen elkaar, er is al genoeg ellende in de maatschappij!!!!

  Dus schroom niet en kon eens met ideeën???


  ⚠️ Meld

 13. Mannes? Wie?

  Ik sluit mij aan bij de zeikerds op zeikerds. We wonen in een stad met 120.000 inwoners. Daar is het niet altijd rustig. Dat kun je ook weten. Dus doe niet zo verontwaardigt en boos over een festival of 10 per jaar. Het is goed voor de stad. In een dorp met 1000 inwoners heb je maar 1x per jaar een groot feest, misschien is dat meer naar jullie goesting? Je kunt iig niet verwachten, zelfs niet hopen dat een 100k+ stad het hele jaar door rustig is. Want dan is die 100k+ stad binnen no time geen 100k+ stad meer.


  ⚠️ Meld

 14. Daar hebben we d’r weer één, MD038 uit Zwolle. Zonder slag of stoot (lees inlevingsvermogen) stort deze figuur zich in het eigen hermetisch afgebakende gelijk! Immers, zij die klagen moeten maar emigreren. Dat gaan we ook doen -en wel massaal. Tja, wie en wat blijven er dan over? Juist ja!

  Hmmm inlevingsvermogen? Waar is het inlevingsvermogen van de andere kant, beste Jan Rap?

  Leven en laten leven, is een heel gezond motto voor een stadbewoner.

  Amen!


  ⚠️ Meld

 15. Ja, blues mag je maken als je een neger bent en de slaventijd hebt meegemaakt en grunge maak je in je houthakkersblouse terwijl je net een slaapje hebt gedaan onder de brug.

  Je kan natuurlijk ook doen alsof je onder de brug slaapt en heel zielig bent. Dat zijn voor mij de rappers van tegenwoordig. Doen alsof je zielig bent, vooral jezelf verheerlijken en gaat vooral om de doekoe.

  Want echt werken, daar zijn de meesten te lui voor.

  @natascha: ik neem jou wel serieus in deze virtuele wereld. Kijk maar uit.  ⚠️ Meld

 16. Nergens voor Natascha. Berichten of reacties zijn meningen van anderen. Kun je heel serieus nemen en op jezelf toepassen.

  Moet je niet doen. Nergens voor nodig.

  Gr.


  ⚠️ Meld

 17. Beste Bert,

  Je mag best mening hebben, maar dit zijn stuk voor stuk azijnzeikers die altijd wat anders willen dan wat er georganiseerd wordt, laten die dan eens een keer opstaan en wat gaan verzinnen, kijken of wij dat leuk vinden!
  Daarbij heeft Jasper een punt, dat je in een vrij grote stad woont, waar voor ieder wat wils wat voor word georganiseerd, anders moet je in een hutje op de hei gaan wonen.
  Op 5 mei wordt er ook altijd gezeken, terwijl dat een NATIONALE FEESTDAG is.
  Laten we eens kappen met dat gezeik en iedereen z’n pleziertje gunnen;)
  Of niet dan nicht?;)


  ⚠️ Meld

Reageer