Locatietheater verrast bezoekers Festival ZwArt

Zwolle – Kunstenfestival ZwArt loopt naar het einde. Zondag is alweer de vijfde en laatste dag van het veelzijdige festival in Zwolle. De bekende Zwolse rapper Typhoon sluit zondagavond om 18.30 uur ZwArt af op het Grote Kerkplein, maar tot die tijd valt er nog veel te ontdekken.

img_8694_copy.jpg

ZwArt is niet alleen muziek, optredens of de verrassing van de kunstroutes. Op verschillende (buiten)locaties rondom het Grote Kerkplein spelen iedere dag meerdere malen voorstellingen voor verschillende leeftijdscategorieën gemaakt door jonge, avontuurlijke theatermakers, dansers, musici en beeldend kunstenaars. Sluier, Henry en Tango Thuis zijn daar voorbeelden van. Laat je verrassen!

img_8678_copy.jpg
Sluier

img_8541_copy.jpg
Tango Thuis

untitled-1_copy.jpg
Henry

 

img_8535_copy.jpg

img_8539_copy.jpg

img_8542_copy.jpg

img_8590_copy.jpg

img_8630_copy.jpg

img_8732_copy.jpg

img_8726_copy.jpg

Artikel delen:
Reacties 43
 1. ja, ik vind dir weer nergens over gaan. twee heren in dames ondergoed!! nou kun je dit nog zo goed uitleggen en vertellen dat dit kunstzinnig is, ik vind het ziekelijk en als ik dit zo zie vind ik het ook niet erg dat er gesneden wordt in subidies!!!


  ⚠️ Meld

 2. Annet heeft aan een paar foto’s voldoende om zich een gefundeerd oordeel te vormen. Je zult het wel betreuren dat Snip & Snap niet meer kunnen optreden of dat Op hoop van zegen nooit meer wordt uitgevoerd.:P


  ⚠️ Meld

 3. Geen subsidi meer voor deze “onzin” Tegenwoordig noemen ze alles maar kunst. Mijn oma in een luier doet volgende keer ook maar es mee !!


  ⚠️ Meld

 4. Ik zag in een Zwart journaal item op youtube de dames in mannenondergoed en een masker (?) rondlopen. En dan een klein ballonnetje op het ondergoed plakken, dan lijkt het net op een piemeltje. Hihihi.

  Kan het nog erger?

  Ja, wat dacht je van de bovenste twee foto’s? Ik dacht even dat de vrouw geen borsten had en moest twee keer kijken voordat ik zag dat het een man was, gewikkeld in een wit kleed of iets dergelijks.

  En dat is kunst? Moet ik daarvoor 7,50 euro voor betalen zodat ik in een tuin van een herenpand aan de Ter Pelkwijkpark de voorstelling kan zien?

  Nee, ik heb betere voorstellingen of kunstfestivals in Nederland gezien.

  Jammer ook dat je Niek van de Sprong hier niet meer ziet. Alleen ff reclame maken voordat het festival begint en dan is hij weer pleite.

  Zou wel eens willen weten wat hij van de dames in herenondergoed met een ballonnetje als piemeltje vindt en natuurlijk de 7,50 entree om een voorstelling te kunnen bijwonen. Begrijp dat voor artiesten in de Spiegel betaald moeten worden. Dat zijn naar mijn idee ook artiesten.

  Gr.


  ⚠️ Meld

 5. Tjonge, wat een negativiteit over dit festival met landelijke allures. Wacht maar….. zodra het festival afgelopen is, gaat iedereen massaal naar huis en wordt Weblog Zwolle overspoeld met lovende kritiek.
  Wacht maar!!!!! (ik houd zolang m’n adem niet in overigens 😛 )


  ⚠️ Meld

 6. @WFvN landelijke allures? 😉

  Is het al bij Hart van Nederland op SBS voorbij gekomen? Waarom zie ik foto’s van half gevulde stoelen bij voorstellingen?

  Heb even het youtube kanaal van Festival Zwart erbij gepakt en zie dat er niet meer dan 500 kijkers zijn geweest de afgelopen vier dagen. En de kijkers van de afgelopen jaren zijn ook niet echt boven de 1000 uitgekomen.

  Ik mag toch aannemen dat een liefhebber of geïnteresseerde toch het ZwArt journaal bekijkt op youtube?


  ⚠️ Meld

 7. @Bert038:
  Landelijke allures: niet mijn woorden! ZWART moet een landelijk festival worden…..

  De Swollenaer

  Want daar waar de evaluatie spreekt van de mogelijkheden die Zwart heeft om uit te groeien tot een festival van landelijke allure en een potentie tot het aantrekken van meer bezoekers,

  Van de site van de gemeente

  Beoogd effect
  Een aansprekend meerdaags cultureel festival:
  – met landelijke allure
  – met een duidelijke meerwaarde voor het cultureel klimaat in Zwolle
  – met een origineel en artistiek kwalitatief programma
  – met aansprekende activiteiten om het publieksbereik te vergroten

  Goed, niet helemaal begrepen maar het zou dus een festival met landelijke allures moeten worden…….. laat het eerst maar eens Zwolse alllures krijgen.


  ⚠️ Meld

 8. Ik ben vrijwilliger bij Festival ZwArt.. Samen met 100 andere vrijwilligers hebben we ook dit jaar weer voor een fantastisch festival gezorgd!

  De organisatie wil gewoon een gezellig en leuk festival neerzetten voor iedereen die geïnteresseerd is in theater/kunst en muziek!!


  ⚠️ Meld

 9. Hallo Maaike, fijn dat je het zo mooi vindt, maar dat geldt lang niet voor alle stadsgenoten. Heb je Henk uit de Indische Buurt gezien of Ingrid uit de Kamperpoort. Precies, ZwArt spreekt niet de taal van de straat en vraagt te hoge bedragen voor amateuristische theaterwerkjes. Dat is een gemiste kans vind ik zelf. De Zwollenaar wil ‘Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’. Wijktheater past in dat plaatje.


  ⚠️ Meld

 10. @WFvN: dacht echt dat landelijke allures jouw woorden waren. hahaha. Goed om het ff na te lezen.

  @Maaike. De organisatietop wil veel geld ontvangen van subsidies en toegangsprijzen, het moet zo weinig mogelijk kosten dus veel vrijwilligers inzetten die met hart en ziel proberen een leuk festival neer te zetten.

  Zodat de organisatietop aan het einde van het theaterseizoen lekker een paar weken in Thailand kunnen verblijven met een cocktailtje in de hand en een kladblokje in de andere hand, zodat er weer ‘creatieve’ ideeën bedacht kunnen worden voor een volgend festival.

  En natuurlijk narekenen hoeveel vrijwilligers er voor nodig zijn….  ⚠️ Meld

 11. Ik zoek nog een paar creatieve mannen die volgend jaar in een vleeskleurige onderbroek wil staan op een paar cowboy laarzen.

  En dan tekenen we grote tietjes op onze behaarde lijven en op de onderbroek tekenen we een vagina. hihihihi

  Gaan we heel verwijfd erbij lopen, doen we een jutte zak op onze kop met een pipo de clowns neus en slaan we leuke kreten uit.

  Voorafgaand doen we natuurlijk dat grappige dansje op het liedje “Van voor naar achter, van links naar rechts, van voor naar achter etc.” en kopen we wat maskers bij de feestneuzenwinkel en zetten we de maskers achter op onze hoofd. En als we dan zingen “van voor naar achter” moeten wij natuurlijk naar achteren en voren. hihihi.

  Echt grappig. Hier 7,50 euro entree deponeren graag voor entree.

  Babbel….


  ⚠️ Meld

 12. @Bert038:

  Wel een leuk plan maar houd het wel reëel. Jute zakken, cowboylaarzen, ondergoed, stiften, clownsneus…… en dan 7,50 per bezoeker vragen? Ik vraag me af of dat wel uit kan….. de kosten en baten moeten in verhouding wel goed zijn!
  Ohja, er wordt een leuk deel aan belastinggeld in gestoken….. vergeten…..
  Doen we er ook nog een paar zuurstokken met molentjes bij waarmee we kunnen rondzwaaien 😀

  (de azijn is bij mij nog lang niet op….. ik ben nog lang niet uitgepiest helaas)


  ⚠️ Meld

 13. @WFvN. 7,50 euro te veel? Tjah, dan houdt het al snel op met een festival natuurlijk.

  Dan doen wij het voor de helft. Voor 3,50 euro en krijgt ieder bij verlaten van de voorstelling een pepermuntje of een lolly.

  Belastinggeld voor wat molentjes? Ben je mal, wij doen het zonder subsidie. Die paar molentjes timmeren we wel zelf in elkaar op de zondagmiddag met een borrel erbij.

  Het mooie is dat je deze ‘werkervaring’ wel kan bijschrijven op je curriculum. En als je in de kroeg komt en ze vragen wat voor werk je doet: artiest.

  (beetje kritisch zijn met wat humor moet toch kunnen? Anders ben ik ook nog lang niet uitgepiest ;))


  ⚠️ Meld

 14. Ow, trouwens dat buitenlandse koppel wat zo goed kan stijldansen, was echt leuk om te zien.

  Daar heb ik van genoten. Een hele kunst om zo te dansen.

  En dit meen ik!


  ⚠️ Meld

 15. @Bert038
  Nee, mijn angst is dat we niet genoeg geld binnen krijgen om al het aangeschafte materiaal ‘eruit’ te halen.
  Voor 7,50 krijg je niet veel, zeker niet een stel cowboylaarzen, laat staan meerdere!
  Als je nou een enorme toeloop van mensen had, okee….. maar daar zou dus wel eens het probleem kunnen zitten.

  Maar zoals ik al zei: subsidie 😀


  ⚠️ Meld

 16. En sorry, 2e bericht over het hoofd gezien. Het is dus niet allemaal onbegrijpelijk gedoe maar ook dingen dus wel in de smaak vallen.


  ⚠️ Meld

 17. @WFvN: gewoon een paar oude laarzen van zolder halen. De jaren 80 had ze, eind jaren 90 was het voor de man nog mode. Dus ik zal ze vast nog wel ergens hebben.

  Spuiten we ze over in rood. En als je ze niet hebt, dan koop je er toch een paar voor een appel en een ei? Maken we reclame voor de feestneuzenwinkel door een poster op te hangen of de naam te noemen, dus dat kost je de kop ook niet.

  En we doen het als liefhebberij h?? Volwassen kerels die zichzelf eens even ongegeneerd voor lul wil zetten. Onder de noemer kunst natuurlijk.

  We hoeven er niets aan te verdienen. Starten we een bedrijf op: KMVT B.V. (Kerels met Vagina’s en Tetten).

  Kunnen we de cowboylaarzen ook nog eens afschrijven als materiaal en 19% BTW terug vorderen van de belastingdienst. En subsidie krijgen én entreegeld.

  Mjah wat je zegt, wie is dan zo gek om naar ons te komen kijken en ervoor te betalen?

  🙂


  ⚠️ Meld

 18. Ik denk dat ik voorlopig maar gewoon voor lul blijf rijden in m’n dildo op wielen en het uiterlijk van een clownvis. Kost de kijker niets en is het hele jaar door gratis te zien op straat in plaats van in een tuin van een herenhuis.


  ⚠️ Meld

 19. Ik bezeik me hier van de mooie reakties, heb inmiddels al een liter azijn op, en ben er nog niet over uitgezeikt….;);)
  Echt triest om dit te organiseren.


  ⚠️ Meld

 20. Hahaha, dat ding heb ik wel eens zien rijden. Toch niets mis mee? Beter dan die saaie grijze normale fietsen of die afgrijselijke fietstaxi’s.

  Je krijgt natuurlijk geen subsidie als je de fiets zo nakend door de stad laat rijden. Minimaal een vleeskleurige onderbroek met een ballontje eraan.

  Dan lijkt het net alsof Nemo een piemeltje heeft. Hihihi. Zorg je wel voor een rode of een oranje? Een blauwe is natuurlijk geen gezicht.

  Of zet er de letters VIS op je ligfiets, beetje schots en scheef. En zeg dat het een echte Herman Brood is. Kun je misschien én subsidie ontvangen en zit je over 15 jaar in een TV item over de 25-jarige dood van Herman.  ⚠️ Meld

 21. Wooooowwwww….. diepzinnig allemaal. VIS op m’n fiets zetten. Dat zal mensen aan het denken zetten ja :D:D:D
  En die andere ideeën……. Zeker goed genoeg voor ZWART 😀


  ⚠️ Meld

 22. Festival ZwArt in Zwolle heeft dit jaar 28-duizend bezoekers getrokken. Dat zijn er duizend meer dan vorig jaar.
  De organisatie spreekt van een geslaagd festival. In totaal speelden 48 gezelschappen mee in 250 voorstellingen.

  Dus een kwart van de Zwolse bevolking heeft genoten van dit festival. Is het niet de moeite waard dat er voor elk wat wils wordt georganiseerd in Zwolle? Er zal toch ook weleens íets voor jullie bij zijn? Of is er in het geheel niets dat jullie kan bekoren, behalve elke keer je gal bij WLZ spuwen?


  ⚠️ Meld

 23. Nou Dame, je gelooft toch zelf niet dat 1 op de 4 Zwollenaren naar Zwart zijn geweest. Wel in de realteit blijven graag!


  ⚠️ Meld

 24. Ik geloof daar werkelijk ook geen bal van.

  28.000 bezoekers…. 28.000 identieke bezoekers? Lijkt me eerder een som van de mensen op de 5 dagen waarbij heel veel ‘kunst’minnende mensen 5 dagen gaa nen je misschien op 6000 mensen uit komt. Maar zelfs dat voelt voor mij nog schromelijk overdreven veel.


  ⚠️ Meld

 25. Ik heb te weinig van festival ZwArt 2011 ervaren om een genuanceerd oordeel te geven over deze laatste editie.
  Ik steun wel de ruimdenkendheid van de alle kunstenmakers!!!

  Dag ZwArt


  ⚠️ Meld

 26. Genoten van ZwArt, dat de ene voorstelling beter is dan de andere houd je toch, het kan ook niet allemaal in de smaak vallen, wat ik minder vond, vond een ander juist super. Sommige voorstellingen zouden niet misstaan op Oerol.
  Al met al een erg geslaagd festival. Muziek op het plein trok veel mensen en gezelligheid. Een ongedwongen sfeer.

  @Bert038
  Hoe kom je erbij dat Niek van der Sprong zich niet meer liet zien? Zijn medewerkers zag ik keihard werken, en ook Niek liep van hot naar her om alles in goede banen te leiden. Als je iets zegt, zorg dan wel dat het klopt. Zijn bureau is nu nog bezig met alles op te ruimen.


  ⚠️ Meld

 27. Bert038 valt niet serieus tenemen. Er waren er al wel eens meer hier op WZ die onzin uitkramen. Deze Bert is ook weer zo’n persoon. Gewoon negeren, of een mailtje naar de redactie.


  ⚠️ Meld

 28. @Vera. Le-zen. Ik had het over hier laten zien. Niet op het festival. Dus als je iets zegt, zorg wel dat het klopt.

  Ik zag de gele linten van festival Zwart nog hangen op de Melkmarkt. Dus ik neem aan dat ze nog bezig zijn met opruimen en ook deze reclamezooi meenemen.

  @Cultus. Nee, deze Bert heeft kritiek op het festival. Erg h??


  ⚠️ Meld

 29. Ik zeg ook dat hij het nu nog druk heeft met alles op te ruimen. Bovendien, wellicht ziet hij dit niet, stuur hem een mail zou ik zeggen.


  ⚠️ Meld

 30. Hi Vera,

  Nee, ik wil een reactie plaatsen en met mede Zwollenaren over het festival hebben. Ik gaf in één van de eerste reacties aan dat ik Niek nog wel verwacht had, hier.

  Ik neem aan dat jij dit bedoelt met ‘dit’. Of bedoel je nu dat ik hem zou moeten mailen over de gele linten die vanmiddag nog hingen op de Melkmarkt/ Grote Markt?

  Nee, toch zeker?  ⚠️ Meld

 31. Ik heb het niet over de gele linten. Als jij Niek hier mist, dan zou je hem daarvoor kunnen uitnodigen, dat is wat ik bedoel.


  ⚠️ Meld

 32. Nee, ik wil een reactie plaatsen en met mede Zwollenaren over het festival hebben.

  helaas op een kleinsteedse manier. Zwolle is dat gelukkig ontgroeid. Hoewel ‘was’ misschien beter uitgedrukt is, want het ene na het andere culturele evenement of activiteit gaat ter ziele. Back to the nineties.:(


  ⚠️ Meld

 33. Tjonge wat zielig ben jij cultus een mail naar de redactie goh ben jij er zo”n 1?Blijf lekker weg van hier als iemand kritiek heeft die jou niet past bah>:(


  ⚠️ Meld

 34. @Bert038:
  Ik had ook gelezen dat je bedoelde dat je Niek niet op het festival gezien had… Ligt dus niet helemaal alleen aan Vera 😉
  Maar ik begrijp nu wat je bedoelde, dus het helpt wel:D


  ⚠️ Meld

Reageer