Expositie Koeien aan de Koestraat

Zwolle – Zondagmiddag vond bij Galerie in Beeld aan de Koestraat de opening plaats van de expositie van Bart Somers en Janet Timmerije met live muziek van The happy notes society. Het thema van de expositie wordt snel duidelijk: koeien!

10-07-2011_opening_tentoonstelling_galerie_in_beeld_6.jpg

Sinds 2007 is Galerie in Beeld gevestigd in het hart van Zwolle, temidden van de oude Sassenpoort, theater Odeon en Museum de Fundatie. Het hoekpand aan de Koestraat 13, heeft ook een ingang in de Kromme Jak. Door velen het mooiste straatje van Zwolle genoemd. Galeriehoudster Cleo van Weeren (1979) is Galerie in Beeld gestart met het doel beginnende en minder bekende kunstenaars een podium te bieden. De nadruk ligt duidelijk op ruimtelijk werk. Dit is niet alleen omdat Galerie in Beeld zich daar het beste voor leent, maar ook omdat aan ruimtelijk werk meer aandacht moet worden besteed, aldus de galeriehoudster. U bent van harte welkom op zondag tussen 14.00 – 17.00 uur.

10-07-2011_opening_tentoonstelling_galerie_in_beeld_1.jpg

10-07-2011_opening_tentoonstelling_galerie_in_beeld_4.jpg

10-07-2011_opening_tentoonstelling_galerie_in_beeld_2.jpg

Bart Somers:

Als Bart aan het werk is, vliegen de vonken je om de oren. Doe daar de herrie bij die hij met zijn slijptollen maakt en het plaatje is compleet: Bart werkt met ijzer. Daar maakt hij de mooiste dingen van.

“Na twee jaar schilderen op de kunstacademie in het Belgische Arendonk, zei een docent tegen mij: ‘Bart, gij zijt n’un bruut!’.Hij had gelijk. Ik kon er mijn energie niet kwijt, ook al spatte de verf van het doek. Ik ben meteen gestopt met schilderen en begon met het vormgeven in ijzer.Het is een soort boetseren met een smeedhamer, of schilderen met een snijbrander. Na het verhitten, persen en smeden van een onderdeel, ‘valt’ het in zijn vorm en las ik het vast.Maar ik kan niet eindeloos smeden, passen, bijwerken en slijpen: het is geen model van klei of was. Een CTRL-Z toets ontbreekt. Het is een eerlijke manier van werken, beetje ouderwets zelfs. Deze puurheid, samen met een robuuste afwerking geeft de vorm kracht.Mooi om te zien hoe ijzer organische vormen kan aannemen. De zachtheid van een paardeneus kan hebben. En als je met je hand over de billen van mijn zebra gaat, voel je de rondingen van een stevige kont."

 10-07-2011_opening_tentoonstelling_galerie_in_beeld_5.jpg

Janet Timmerije:

Haar eigen talenten hadden eerder ontdekt kunnen worden, wanneer ze na haar middelbareschoolopleiding naar de kunstacademie was gegaan. Maar kennelijk was ze er nog niet rijp voor. Toch bleek haar drang tot schilderen niet te temmen. Wanneer we een blik op haar stijl slaan, kunnen we concluderen dat ze aan haar eigen stijl, haar kracht heeft ontleend. Er zit vaart in haar werk; bij de start is het vaak nog onduidelijk hoe het uiteindelijke resultaat eruit zal zien.

Dieren vormen een belangrijk onderdeel van haar werk, van katten tot koeien. En hun gemene deler: de ogen. Ogen zijn heel belangrijk. Als je naar haar schilderijen kijkt, herken je dit. In haar voorstellingen onderhouden de ogen contact met elkaar en met de mensen. Dit alles in volle en primaire kleurenpracht.

Ze volgde bij verschillende kunstenaars teken- en schilderlessen. In 2006 studeerde zij tijdelijk aan de Kunstacademie in Enschede. Haar werk is nog volop in ontwikkeling.

Na de voorzichtige herstart als kunstenares werd haar talent herkend en gewaardeerd: ze won kunstprijzen en haar werk wordt zowel nationaal als internationaal verkocht. Het is duidelijk: Janet is een vertolkster van originele, kleurrijke en blijmoedige kunst. Bewonderaars herkennen deze bijzondere trekjes: de maakster houdt van haar onderwerp. En van schilderen.

10-07-2011_opening_tentoonstelling_galerie_in_beeld_3.jpg

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer