Typhoon sluit succesvol Festival ZwArt af

Zwolle – De Zwolse rapper Typhoon heeft zondagavond met een optreden op het Grote Kerkplein Kunstenfestival ZwArt afgeloten. Een afsluiting waarbij ook veel ballonnen een rol speelden. Het festival, dat mogelijk voor het laatst te zien was in Zwolle, was succesvol met 28.000 bezoekers tijdens de afgelopen 5 dagen. Dat was 1.000 meer dan de voorgaande editie.

hve-20110710-0270.jpg 

Maar liefst 48 deelnemers waren tijdens ZwArt te zien. De muzikanten, artiesten, poëten, acteurs en kunstenaars speelden met elkaar 250 voorstellingen. Een half jaar geleden besloot de gemeente Zwolle de subsidie van 130.000 euro voor de toekomst te stoppen. Omdat er voor deze vierde editie al de nodige voorbereidingen waren getroffen en contracten waren gesloten kreeg het kunstenfestival deze keer nog wel de financiële middelen om ZwArt tot uitvoer te brengen. En dat is meer dan gelukt! Een bezoekersrecord, uitverkochte voorstellingen op zondag, goed weer en tevreden bezoekers maakten het de meeste succesvolle ZwArt- editie tot nu toe.

hve-20110710-0149.jpg

hve-20110710-0056.jpg

hve-20110710-0173.jpg

hve-20110710-0238.jpg

hve-20110710-0018.jpg

hve-20110710-0055.jpg 

hve-20110710-0100.jpg

hve-20110710-0117.jpg

hve-20110710-0147.jpg

hve-20110710-0152.jpg

hve-20110710-0154.jpg

hve-20110710-0156.jpg

hve-20110710-0167.jpg

hve-20110710-0191.jpg

hve-20110710-0196.jpg

hve-20110710-0198.jpg

hve-20110710-0201.jpg

hve-20110710-0215.jpg

hve-20110710-0245.jpg

hve-20110710-0255.jpg

hve-20110710-0278.jpg

hve-20110710-0279.jpg

hve-20110710-0267.jpg

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

20 gedachten over “Typhoon sluit succesvol Festival ZwArt af”

  1. Mooie foto’s!! Memorabel dat dit weekend twee festivals niet meer terugkomen. Dat is jammer voor muziek-, theater- en kunstminnend Zwolle! Elk festival minder is er één >:(

  2. Dank je Linda! 🙂

    Wat me als fotograaf bij is gebleven, zijn de blije gezichten van de mensen op het festival. En ik vond het druk!

    Ik schrok eigenlijk een beetje, toen ik hier de kritische reacties las. Moeilijk, om deze kritiek in perspectief te plaatsen met de persoonlijk voor mij blije en drukke dag.
    Doet me denken aan wat zaterdagavond tijdens de show op het Grote Kerkplein werd gezegd: dat er steeds minder mensen zich open stellen voor eigen creativiteit en zelfontplooiing. Tegenwoordig moet ieder initiatief commercieel gezien op een goudschaaltje worden afgewogen of het wel “kan in de maatschappij” en “rendabel is”. Zonder dat men puur op gevoel durft af te gaan, de “jonge en vrije ik” weer binnen durft te laten en voor korte tijd de gedachten de vrije loop durft te laten.

    Ik begrijp, dat het vrije denken en openstellen voor eigen vrije creativiteit gebaren en handelingen zijn die niet via beeldmateriaal op niet-direct-betrokkenen zijn over te brengen: dit respecteer ik en begrijp ik. Maar door erbij te zijn geweest (en nee, ik heb geen verstand van kunst en behoor ook niet tot de “linkse kerk”) heb ik wel het gevoel en de boodschap meegekregen. En ik vond het echt leuk.

  3. Nou Hans, dat is dan ook meteen de eerste oprecht voelende positieve reactie die ik hier lees op dit weblog!
    Het is alleen wat vreemd om de voorstellingen via dit weblog te zien en dan te merken dat juist die voorstellingen veelal een wat alternatief karakter hebben en niet uitstralen dat het ook echt een vrolijk geheel is!
    Op een enkele voorstelling uit de serie opnames na, want ik vind bijvoorbeeld die met de tango op straat/in de huiskamer echt leuk gedaan!
    Misschien dat er nu inderdaad wat meer positieve reacties gaan komen?

  4. Ben ik het niet mee eens. Van waaruit wordt het geconcludeert dat er minder gekeken wordt naar eigen creativiteit en zelfontplooiing? Eigen creativiteit moet niet van centen afhangen. Dat het afgewogen moet worden is toch niet vreemd aangezien er overal bezuinigd moet worden? Kunst en creativiteit moeten hier ook hun weg in vinden en een echte kunstenaar vindt die ook. Eigen ontplooiing begint bij jezelf…

  5. john, er wordt overal bezuinigd (op de zorg na), maar cultuur en de natuur zijn relatief gezien wel heel zwaar de sjaak (40% en 60% respectievelijk). Dat terwijl de kosten in verhouding miniem zijn, dus er is ook nog eens nauwelijks wat te halen. Cultuur 500 miljoen en natuur 600 miljoen. Tegenover zorg, HRA en defensie, allen goed voor 10+ miljard.

  6. Goede zaak dat kunstenaars zelf de broek op moeten houden, die gekkigheid heeft al veel te lang geduurd, als ze het financieel niet kunnen redden moeten ze maar een baantje aan de lopende band nemen.(niks ten kwade van deze mensen want die worden ook niet gesubsidieerd)Maar vaak heeft dat soort volk er geen zin aan en zit liever met een pot bier in de hand andermans kunst te bewonderen wat ook vaak totaal geen kunst is.Dus intrekken die subsidies en aan de slag succes.:D

  7. Hele mooie foto’s Hans! En wat een betoog; dat mag landelijk in de krant! Jammer dat Janus een bevooroordeelde kijk heeft, wat kunst en cultuur betreft. Deze uitspraken hoor ik net iets te vaak en raken kant noch wal. Ik werk zelf samen met mensen in deze sector en zij werken ook hard voor hun centen.

  8. Typhoon wordt al weken aangekondigd als de afsluitact. En dan? Dan staat het Grote Kerkplein op een zonnige zondagavond nog niet eens half vol.

    Dan kan er nog een half orkest bij op de planken staan om het meer ZwArt te maken, het Kerkplein staat niet vol met deze Zwolse rapper die al vanaf 2005 aan de weg timmert.

    Conclusie: de afsluitact was toch niet zo succesvol. Net zoals al die jaren van festival ZwArt. En nee, het is nog geen grote schoolvakantie dus heel wat jeugd had hier van mee kunnen genieten van deze gratis afsluitact.

    En ‘de jeugd’ is voornamelijk toch de doelgroep van Typhoon.

    En kritiek moet kunnen. Zeker als het ergens op is gebaseerd.

    Creativiteit en zelf-ontplooiing moet je bij jezelf zoeken en investeren.

    Een auto monteur ben je of niet. Die krijgt ook geen subsidie. Een kok ben je of niet. Als je het niet redt of de keuken is slecht, gaat de toko ook dicht.

    Zo ook voor een artiest of festival ZwArt. Je bent je eigen B.V. of niet. Kun je het niet redden, gooi je de toko dicht en bedenk je een nieuw plan en ga je dus niet teren op subsidies van burgers.

    Festival ZwArt dacht dat het goed eten kon bereiden met de paar bekende koks uit Nederland, helaas kwamen er geen gasten de laatste jaren, want de menukaart sprak de gasten helaas niet aan om de toko vol te krijgen.

    Dan kan de subsidie beter besteedt worden. Misschien nu drie toiletrollen in plaats van twee in week voor de ouderen in de Kievitsbloem. Hoeven ze de krant ook niet te gebruiken bij te kort.

    Gr.

  9. Vind een aantal reacties ook wel wat uit het lood geslagen gezien dat de gemiddelde wijkfeest/festival hun begroting zo goed als dicht krijgen met subsidies en voetbal waar het zelfde aan aantallen bezoekers van profiteert / gebruikmaakt dit jaar meer gaat ontvangen van de overheid.

    Nu wil ik niet zeggen dat we moeten stoppen met voetbal, maar de verhouding moet wel uit te leggen zijn.

    Ander ding is het stoppen van subsidies voor bijvoorbeeld dit festival betekend dat meerdere clubs zoals de vrijwilligers die de Eerste Hulp verlenen van de KNV EHBO elders gelden vandaan moeten halen, wellicht word het voor de voetbal een kosten verhoging…

  10. Hallo @bert,

    Ik ben het volkomen met je eens, maar voorafgaande van Zwart had je Stad als Theater deze heeft onze wethouder Witbraad de nek om gedraaid in de korte periode dat ze in Zwolle wethouder is geweest.
    Zwart kwam als alternatief en heeft een ook niet z??n lange levensduur gehad.
    Toch ben ik nog steeds van mening dat als Stad al Theater de kans had gehad het er nu wel eens heel anders uit had kunnen zien.
    Wanneer we kijken naar het meest succesvolle festival van Zwolle het bevrijdingsfestival en we kijken de geschiedenis in dan meen ik me te herinneren dat de eerste jaren van het bevrijdingsfestival er ook geen ?? 100.000,- bezoekers per jaar naar Zwolle trok.

    Een nieuw cultuurplan zoals het festival Zwart of van Eigen Bodem gaat steeds minder kans van Slagen hebben en dit doet in mijn ogen wel afbreuk aan de aantrekkelijkheid van de stad.
    De vraag is wat de prijs gaat worden die deze bezuinigingen op kunst en kultuur met zich meebreng, en hoe gaat de wereld eruit zien als kunst en cultuur alleen nog maar commercieel gevoed gaan worden.
    Kijk gewoon is naar de TV en de commerciële zenders, de kinderfilmpjes zijn geen maja de bij of wikkie de vinking meer, maar tekenfilm die gevoed worden door speelgoed magnaten die door de tekenfilm hun handel aan de man brengen. Zoals de tranformers en mega mindy.
    Wanneer we op zaterdag avond een leuke film willen kijken dan is van de tijd 40% film en 60% met reclame gevuld.
    In programma??s zoals spelletjes en realitie soaps worden we structureel geïndoctrineerd door commercie die proberen onze voorkeuren en meningen richting te geven.
    Ik denk dat het hedendaagse populisme in de politiek hier vandaag komt.
    Straks krijgen we voor de voorstelling in het theater de Spiegel eerste een reclameblok van een half uur en wordt Hedon volgehangen met reclames.

    Ik denk dat we voorzichtig moeten zijn met de puurheid van kunst die niet bevlekt wordt door commercie en waarin de mens zijn eigen draai of mening kan geven zonder dat hij beïnvloed wordt.
    Wat mij betreft mag hier best een stukje subsidie naar toe daar betaal ik graag belasting voor.

  11. @Jeffrey.

    De Stad als Theater was naar mijn idee van minder commercieel karakter. Meer voorstellingen die vrij toegankelijk waren. Dan ga je geen 7,50 betalen voor iets in een achtertuin zoals ZwArt. Ik kan mij een dergelijk hoog bedragen die ZwArt hanteert niet heugen.

    De Stad als Theater had als reclame een driehoeks kartonnen bord om een lantaarnpaal heen. Een flyer hier en daar. Net zoals ZwArt het deed. ZwArt heeft ook nog half Zwolle versierd met gele linten om bomen heen. Deze manier van reclame maken vind ik agressief en buiten proporties.

    De Stad als Theater is gestopt, omdat de gemeente heeft vergeten subsidie aan te vragen en had de laatste editie 30.000 bezoekers.

    Bevrijdingsfestival in den begin dagen. Leuk en gezellig op het Grote Kerkplein. Wel jammer dat er na enkele edities het plein al zo vol was, dat het terrein al gauw werd afgesloten als je te laat was voor een act.

    Nu is het festival zo groot geworden en draait het vooral op vrijwilligers. Zodat de artiesten wel hun gage kunnen ontvangen. En geloof me, Ilse de Lange komt echt niet voor 20.000 euro opdraven. Ook niet op een Bevrijdingsfestival om de vrijheid te vieren.

    Goed, dat is dan ook een Bevrijdingsfestival. En niet een kunstenfestival als ZwArt.

    Dan in je tweede alinea:
    Transformers bestaat al meer dan 25 jaar. In tijde van Wiki de Viking en Transformers had je etuis, schriften, pennen etc. Genoeg commerciële rotzooi toendertijd. De markt is nu alleen breder, meer keuze, meer overkill.

    Indoctrinatie van commerciële pulp TV is net hoe je er zelf mee omgaat. Gelukkig zit er een knop op de TV: aan/ uit.

    Bedoel je de politieke populisme? Populisme zou ik het niet noemen. Die is er altijd al geweest en nu waait de wind anders daar in Den Haag.

    Bij de Spiegel heb je buiten aan de gevel reclame van Zwolse bedrijven. Wat een beeld vervuiling. En als je in de Spiegel bent, die LCD display’s met reclame. Sta je te pissen, kijk je tegen reclame aan. Denk je dat het 20 jaar geleden zo was? Neen.

    Kunst is wat mij betreft allang commercieel vervuild en niet puur meer door graaiers die eigen bedrijven opstarten ten name van kunst of festivals zodat naast de inkomsten ook nog een graantje subsidie mee kunnen pikken.

    Of denk je dat een Dahli, Rembrand of een Jimi Hendrix eerst naar de Hogeschool voor de Kunsten zijn gegaan om dan aan het ‘werk’ te gaan? Nee, alle drie hadden ze een passie in verschillende hoeken die ze door hun gedrevenheid groot hebben gebracht. Dat is voor mij het verschil met de huidige gesubsidieerde ‘kunstenaars’ die je veel te veel ziet. Uitzonderingen daar gelaten.

    Info straattheater festival:
    http://www.straattheater.net/verhaal.asp?id=240

  12. Rembrand was geen kunstenaar. Heden ten dage zou het een (pas)fotograaf zijn. Dat wij zijn kiekjes nu kunst noemen is iets anders.

  13. Dat ben ik gedeeltelijk met je eens, Japser.

    Jimi Hendrix was een neger op LSD met lawaairock en Dahli een schizofrene prutser in de tijd dat ze bekend werden.

    Later is men het gaan waarderen. Rembrand was wat verder voor mijn tijd dus weet niet hoe dat is gegaan.

    Kunst wordt meestal na de dood van een persoon gewaardeerd.

  14. Ik weet niet wie Bert038 is, maar het lijkt wel of ik hem iets heb aangedaan, wat een aantijgingen allemaal. Een stortvloed van kritiek en ongezoute meningen; wat een groot ongenoegen spreekt hier uit. En dan ook nog persoonlijk aan mij gericht, terwijl ik je niet ken. Waar heb ik dat aan te danken? Stond er een rekening open?
    Langs deze weg wil ik hem in ieder geval zeggen dat ik niet naar Thailand ga, maar gewoon ga kamperen op een camping municipal in Frankrijk.

  15. M131 in totaal krijgt de zorg er vele miljarden bij. Het wordt alleen anders verdeeld dan voorheen. Lees je in voor je commentaar levert dat nergens op slaat.

  16. @Niek van der Sprong: waar heb ik het over jou gehad hier? Neen.

    Wel in een ander reactie en dat is de enige ‘aantijging’. De rest is kritiek op ZwArt en niet persoonlijk. Anders had ik je naam nog wel genoemd. Dat het ongezouten of niet genuanceerd is, tjah. Kan het niet mooier verpakken.

    Thailand verhaal in een vorige reactie was een beeldspraak. En nu haal je het uit het verband.

    Kan je natuurlijk niet anders een hele fijne vakantie wensen!

Reacties zijn gesloten.