Zorgen over nieuw systeem huurwoningen bij SP

Zwolle – In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces zal de fractie van de SP vragen stellen over het nieuwe woonruimteverdeelsysteem. Dit is het nieuwe systeem dat de Zwolse woningbouwcorporaties hanteren voor woningzoekenden. Het is een digitaal systeem, waarin woningzoekenden hun wensen voor een nieuwe huurwoning kenbaar kunnen maken. Onlangs bleek dat 10.000 woningzoekenden in Zwolle zich nog niet voor het nieuwe systeem hebben aangemeld. Dat vindt de SP zorgelijk.

SP raadslid Edwin Koster: ‘Ik maak mij zorgen om de 10.000 mensen die zich nog niet in het nieuwe systeem hebben aangemeld. Ik wil van het stadsbestuur horen wat de reden hiervan is en of er op een effectieve wijze is gecommuniceerd met woningzoekenden. Bovendien is de SP er bang dat woningzoekenden de opgebouwde rechten verliezen doordat zij te laat inschrijven. De wachttijd voor een huurwoning is al aan de hoge kant, soms zelfs twee jaar of meer. Daar zou het nieuwe systeem juist verandering in moeten brengen.’ De SP heeft niet voor niets gelijktijdig met de introductie van het nieuwe verdeelsysteem ook een meldpunt geopend. De partij houdt graag een vinger aan de pols als het gaat om huurwoningen.

   
Artikel delen:
Reacties 10
 1. Tja met zo’n bevestiging krijg je natuurlijk gelijk een grote opruiming. Bij het het oude systeem kon je gratis meedoen (nu moet je inschrijfgeld betalen) en er waren genoeg mensen die meededen terwijl ze niet echt op zoek waren naar een woning, maar vast punten wilden opbouwen voor ’t geval dat ooit… EN er stonden natuurlijk ook nog mensen ingeschreven die al lang een woning op een andere manier of in een andere plaats hebben gevonden.
  Mensen die niet bevestigd hebben hebben ook nog een herhalingsoproep gekregen, dus zo slecht lijkt ’t allemaal niet geregeld…


  ⚠️ Meld

 2. Nijntje, daar hadden de woningbouwverenigingen onderzoek naar kunnen doen dus eerst vragen wie nog mee wil doen had ook veel werk gescheeld.

  Ik sta ook ingeschreven en heb nog niet betasalt krijg een acceptgiro, maar wanneer?
  Tot dan voel in mij geen ingeschrevene.
  Negen euro is natuurlijk maf maar ook niet onoverkomelijk.
  Wie zijn die mensen die nu niet meer mee doen?
  Mensen zonder computer…?


  ⚠️ Meld

 3. Bovendien ben ik van mening dat de communicatie hierin wel wat beter had gekund. De informatie die ik van de woningbouwcoorporaties (maar ook vanuit de media) heb ontvangen over de op handen zijnde mutatie, was destijds aan de magere kant. Een wat frequentere communicatie hierover zou een groot deel van het probleem al hebben verholpen lijkt me.

  Misschien een puntje dat voor verbetering vatbaar is?


  ⚠️ Meld

 4. De woningzoekenden zijn zelf verantwoordelijk voor het opnieuw inschrijven en aanvullen van gegevens in het nieuwe systeem.

  Als je in het oude systeem iedere twee weken kan inloggen om een woning te zoeken, dan moeten de bovenstaande handelingen ook geen probleem zijn.

  Het werd daarnaast een half jaar van te voren aangekondigd dat er een nieuw systeem zou komen en heb je volgens mij twee maanden de tijd om in te loggen.

  Effectief gecommuniceerd, lijkt mij dus wel. Wel bij mij als woningzoekende. Lastig om de gegevens opnieuw aan te vullen op een vernieuwde website? Nee.

  Met bovenstaande te weten lijkt het mij niet dat die 10.000 staan te popelen om een woning te huren. Dat ze de punten verliezen, is aangekondigd op de website en in de brief.  ⚠️ Meld

 5. @zusenzo: de vraag die je stelt over de acceptgiro is afhankelijk van je inschrijfdatum. Voordat deze verloopt krijg je een acceptgiro.

  Stond in de brief en op de website.  ⚠️ Meld

 6. er is ruimschoots optijd post geweest van de woningbouwvereniging en later nog een keer dat je kom inloggen om je inschrijving te bevestigen en kwam je er niet uit werd je prima geholpen door de woningbouwvereniging, mijn inloggen ging niet goed maar de medewerkster van Deltawonen heeft mijn prima geholpen:D:D:D:D


  ⚠️ Meld

 7. Welke inschrijfdatum? Dus je hebt niet begrepen dat het niet meer gaat om woonduur maar om een fictieve inschrijfdatum die afhankelijk is van je punten?

  Misschien de informatie nog een keer lezen of hulp vragen.


  ⚠️ Meld

 8. Ik moet Bert038 over de communicatie vanuit de woningbouwverenigingen
  gelijk geven. Het werd allemaal ruim van te voren aangegeven dat het ging veranderen, en zo ik mij kan herinneren zelfs bijna al een jaar van te voren. Alleen wat ik wel slecht vind is dat nergens via de media of via brief werd aangekondigd dat je er tegenwoordig ervoor moet betalen. Dat is het enigste wat ik eraan slecht vind.


  ⚠️ Meld

Reageer