Zwolle zet in op verdubbeling bed & breakfast adressen

Zwolle – Zwolle gaat het openen van een bed & breakfast in de stad zo makkelijk mogelijk maken. De Overijsselse hoofdstad verwacht dat het aantal gastenverblijven bij mensen thuis de komende tijd kan verdubbelen als voor de hele stad slechts een aantal praktische voorschriften gelden voor ‘B&B’s’. Nu telt Zwolle ongeveer 20 bed & breakfastadressen.

De vraag naar kwalitatieve, bijzondere verblijfmogelijkheden voor toeristen en bezoekers neemt toe in Zwolle. Burgemeester en wethouders van de stad willen Zwollenaren die in hun woning met een gastenverblijf op commerciële basis in deze vraag willen voorzien de kans daarvoor geven. Het college denkt dat de markt zelf kan zorgen voor een goede afstemming van vraag en aanbod. Zwolle wil slechts een beperkt aantal regels handhaven om mogelijke overlast te voorkomen.

Op de kaart

De gemeente werkt op allerlei fronten samen met partners in de stad aan de aantrekkelijkheid van Zwolle. Wethouder René de Heer, onder meer verantwoordelijk voor toerisme: “Zwolle doet het goed: de stad komt steeds meer landelijk op de kaart als een plek waar het goed toeven is. Steeds meer mensen bezoeken onze stad, en dat is een goede zaak. Niet alleen omdat we trots zijn op Zwolle en de pracht van de stad graag delen, maar ook omdat bezoekers onze ondernemers klandizie opleveren. Toeristen en andere bezoekers moeten uit een breed aanbod van hotels en accommodaties als bed & breakfast kunnen kiezen. Als college denken we dat door zo weinig mogelijk, maar duidelijke regels in de hele stad voor de vestiging van een B&B we de markt zelf te laten zorgen voor goede gastenverblijven op de juiste plekken in de stad.”

Regels

De regels die gaan gelden voor een bed & breakfast zijn erop gericht overlast door permanente bewoning en parkeerdruk tegen te gaan. Zo moet de hoofdbewoner van het pand waarin een B&B gevestigd is aanwezig zijn, mag niet meer dan een derde van het oppervlakte van een huis voor de B&B gebruikt worden en zijn zelfstandige keukens in een gastenverblijf niet toegestaan. De kans op parkeeroverlast wordt per geval apart beoordeeld.

Wethouder De Heer: “Een stijging van het aantal bed & breakfastadressen in de stad is een goede aanvulling op de toename van het aantal hotelkamers. Bezoekers die gedurende meerdere dagen onze stad leren kennen blijken vaak uitstekende ambassadeurs van Zwolle. Die mensen komen terug en bevelen de stad aan bij anderen.”

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Ha, dat zijn goede ontwikkelingen.Blijkbaar heeft de gemmente Zwolle het Amsterdamse b&b regelement wat ik hen heb gegeven gelezen.

  Ik hoop ook dat wij op termijn op een parkeerkaart voor onze B&B gasten kunnen kopen. Nu moeten ze eerst aan de meter staan in onze straat tot 18.00 uur, dan kunnen ze voor ons huis parkeren. De volgende dat hoef je aan de meter pas om 9.00 uur te betalen, terwijl het vergunninghoudersparkeren al om 8.00 begint. Dus moeten onze gasten hun auto ’s avonds laat weer verplaatsen. Op koopzondagen is het nog zotter: volgens de paar parkeermeters in onze straat moet je dan betalen, maar het vergunninghouderssysteem geldt dan niet en dus mag je overal staan.

  Mijn idee is dat wij een tweede kaart voor b&b gasten kunnen aanschaffen of een gastenkaart voor hetzelfde tarief als de parkeervergunning van onszelf.

  Dat er volgens hr. De Heer niet meer dan 20 bb adressen in Zwolle zijn, ligt er aan hoe je telt. Ik weet dat er bij de gemeente niet veel bb’s bekent zijn, maar wanneer ik de adressen van verschillende websites bij elkaar op tel, kom ik op een heel ander getal. Laat zich raden hoe dat komt………….

  Rest mij nog één opmerking. Dat wij toeristenbelasting moeten betalen voor mensen die tijdens hun vakantie of weekendje uit Zwolle bezoeken en bij ons overnachten, begrijp ik. Maar waarom moeten wij die belasting ook neertellen voor al die zakenlui, gastdocenten en opleidingsartsen van Isala?
  Wanneer de gemeente Zwolle de regels eenvoudiger gaat maken, mogen ze daar ook aan denken.

  Verder is iedereen welkom in onze Duijventil hoor! http://www.duijfathome.nl/bb

  Met vriendelijke groet,

  Jenny Duijf  ⚠️ Meld

Reageer