Diverse activiteiten rond Moderne Devotie in Zwolle

Zwolle – De hervormingsbeweging van Geert Grote en Thomas a Kempis uit de veertiende en vijftiende eeuw lijkt herboren. Overal duiken initiatieven op die te maken hebben met deze Moderne Devotie. Het hart van deze activiteiten vinden we terug in Zwolle en Deventer. Sommige initiatieven zijn eenmalig, anderen zijn structureel en duurzaam zoals het Geert Grote huis(wordt gebouwd) en het integreren van waarden uit de Moderne Devotie in de samenleving van Zwolle.

Het komend najaar staat bol van de activiteiten rond de Moderne Devotie. Het lijkt erop dat de vorige Paus antwoord gaat krijgen op zijn vraag aan de Nederlandse Bisschoppen, om het gedachtengoed van de Moderne Devotie nieuw leven in te blazen. Zijn verlangen was naar een nieuwe beweging die weer teruggaat op de basis van het christelijk geloof. Komend najaar, vanaf september, vinden de volgende activiteiten plaats; 2 september – onthulling van het beeld van Johan Cele op het Celepleintje te Zwolle. 16 september – wandeling door Zwolle, langs plekken van Thomas a Kempis en pratend over Europese waarden die belangrijk zijn(nationale en internationale chr.organisaties organiseren deze wandeling).

15 oktober – 15 januari – tentoonstelling over de Moderne Devotie in de drie musea van Zwolle, nl. het museum de Fundatie, het Stedelijk Museum Zwolle en het Historisch Centrum Overijssel.

31 oktober – de burgemeesters van Zwolle en Deventer ondertekenen het verdrag van Windesheim, een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van de Moderne Devotie, gericht op verleden, heden en toekomst (13.30 uur)

31 oktober – grote bijeenkomst in Zwolle over het integreren van de waarden van de Moderne Devotie in de samenleving, met de kerken, het bedrijfsleven, het onderwijs, de gemeente en de politiek (waaronder in ieder geval twee Tweede Kamerleden) (20.00 uur)

2 november – Thomas a Kempis lezing gekoppeld aan christelijke meditatie, door Thom Breukel en Mink de Vries te Zwolle

3 november – Presentatie boek Rudolf van Dijk over Zerbolt van Zutphen in het HCO

4 november – 6e Thomas a Kempis lezing door Huub Oosterhuis in de OLV Basiliek

5 november – Thomas a Kempisdag Zwolle, informatieve wandelingen/fietstochten in Zwolle en omgeving.

Artikel delen:

Reageer