Overval buschauffeur

Zwolle – Op vrijdag 15 juli werd rond 00.25 uur bij de bushalte WKC de Dobbe aan de Merwedelaan (voor de hoofdingang van het zorgcentrum Rivierenhof) een gewapende overval gepleegd op een buschauffeur.

politie_logo_4.jpg

Een onbekende man maakte onder bedreiging van een mes een onbekend geldbedrag buit. Het gaat om een getinte man, vermoedelijk van Marokkaanse afkomst, ongeveer 1.70 meter lang met een tenger postuur. Hij heeft halflang donker krullend haar en een lang smal gezicht met donkere ogen. Hij is ongeveer 25 jaar oud. Hij droeg een witte cap, een zwarte dikke gewatteerde jas en een donkere broek. De man is weggelopen in de richting van de Rijnlaan. De buschauffeur had de overvaller kort daarvoor ook gezien op de Waallaan. De politie roept getuigen, of mensen die iets gezien hebben wat te maken kan hebben met de overval, op zich te melden via 0900-8844. Op het moment van de overval zaten er geen andere passagiers in de bus.

UPDATE: Uit nader onderzoek naar de overval op de buschauffeur aan de Merwedelaan bij winkelcentrum de Dobbe, is vastgesteld dat de overvaller er met de geldlade van de buschauffeur vandoor is gegaan. De onbekende man is met de roestvrij stalen geldlade van ca. 30 x 10 cm weggerend in de richting van de Rijnlaan/Dommel. Mogelijk heeft hij de geldlade onderweg van zich afgegooid of naderhand ergens achtergelaten. De politie roept mensen die de geldlade mogelijk ergens hebben aangetroffen op zich te melden via telefoonnummer 0900-8844.

Artikel delen:
Reacties 67
 1. Laf. En aub geen commentaar op huidskleur, blanke snotjochies doen zulk soort dingen ook.

  Sterkte aan de meestal altijd vrolijke buschauffeurs uit deze stad voor het leven met extra angs op de nachtelijke ritten. Met nadruk natuurlijk voor deze buschauffeur in kwestie.


  ⚠️ Meld

 2. @tim,

  Tuurlijk zullen onze soort ook geen lieverdjes zijn en zulke dingen ook doen.. Maar geef eens eerlijk toe, het is toch wel vaak de andere ‘cultuur’ die dit soort dingen doen of moeten we allemaal blijven zwijgen en beweren dat ze t niet doen?? ( ik doel op opsporing verzocht )

  Heel veel sterkte gewenst aan de bus chauffeur, hopen dat de dader snel gepakt wordt.


  ⚠️ Meld

 3. Wat een hufter! We weten toch ook onderhand wel, dat een bus chauffeur helemaal niet zoveel geld bij zich heeft?!? (Mooi voordeel van de OV chipkaart trouwens). Zat er verder niemand in de bus?

  Dat dat tuig gewoon gaat werken voor hun geld!

  Tim, ja blanke jochies doen dit ook. Maar hier is geen sprake van een blank jochie. Ik moet zeggen, dat ik Evert’s verwijzing naar Opsporing Verzocht wel begrijp.

  Bovenal: sterkte voor de chauffeur en hopen dat de dader gepakt wordt!


  ⚠️ Meld

 4. @hierboven iemand noemde het woord ‘cultuur’. Daar ben ik het niet mee eens. Het is nergens cultuur om buschauffeurs te overvallen.

  Ik wilde eigenlijk alleen maar zeggen dat huidskleur geen referentie is met de overval, enkel referentie met het signalement.

  Ik wil wel verder uitweiden maar dat is offtopic en is nergens goed voor.


  ⚠️ Meld

 5. Och, och zo’n man nog even op zijn laatste rit naar het station overvallen voor verdomme nog geen 100 euro.. heeeeel zwak dit

  Ik hoop dat die gast zo snel mogelijk wordt gepakt


  ⚠️ Meld

 6. – Editted –

  Zal het maar niet hebben over de grote percentages van criminaliteit en bijstand onder de Marokkanen.

  Hoop dat hij snel wordt opgepakt.  ⚠️ Meld

 7. Tim waarom wil je hier niet over hebben, het is toch algemeen bekend dat deze mensen 90 procent van de overvallen plegen in dit mooie land.Jarenlang is hier het zwijgen over gedaan door oa de pvda, d66 en groenlinks en nu zitten we met de gebakken peren.Ik zou zeggen als men deze man de grens over kan pleuren gelijk doen.


  ⚠️ Meld

 8. Die man moet toch gemakkelijk te vinden zijn? Er zijn toch niet zo heel veel mannen in Zwolle die een dergelijk signalement hebben?


  ⚠️ Meld

 9. Het advies van Bert038 om te googlen is een goede. Ik ben het met hem eens dat het belangrijk is om feiten en cijfers te achterhalen om te voorkomen dat we op basis van meningen en onderbuikgevoelens oordelen. Het is even zoeken naar betrouwbare gegevens: je moet een brij van sites door waar allerlei berichten uit het verband zijn gerukt en onder elkaar zijn geplaatst voor je bij het CBS bent. Om het gemakkelijker te maken onderstaand de link. Ik heb me geconcentreerd op cijfers voor geweldsmisdrijven. In 2008 waren er 41.720 verdachten, waarvan 25.410 autochtoon, 16.310 allochtoon en daarvan waren er 2.750 van Marokkanse afkomst. In percentages dus: 60,9% Nederlander, 39,1% allochtoon (een van de ouders geboren in buitenland). Van het totaal was 6,6% Marokkaans.
  Ook interessant is het aandeel Marokkaanse verdachten van het Totaal verdachten van misdrijven (203.040): dat is 6,9%.

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80317NED&D1=0&D2=0&D3=0-2,42&D4=0&D5=a&D6=a&HDR=G5,G4,G3,T&STB=G1,G2&VW=T


  ⚠️ Meld

 10. Mooie cijfers Dame. Ik kom hier heel vaak misdrijven tegen die gepleegd zijn door allochtonen. Ook in andere media kom ik meestal allochtonen tegen die een misdrijf hebben gepleegd. Kun jij me vertellen waar de misdrijven staan vermeld (m.u.v. het CBS) die door autochtonen zijn gepleegd of komen die niet in het nieuws? Enne ik heb geen onderbuikgevoelens. 8)


  ⚠️ Meld

 11. Op een bevolking waarvan ongeveer één op de zestien allochtoon is vind ik het percentage allochtonen die een misdrijf hebben gepleegd heel hoog.


  ⚠️ Meld

 12. @Dame, maar als je deze percentage’s afzet tegen het aantal autochtone inwoners en allochtone inwoners van Nederland.

  In 2008 waren er 41.720 verdachten, waarvan 25.410 autochtoon, 16.310 allochtoon en daarvan waren er 2.750 van Marokkanse afkomst. In percentages dus: 60,9% Nederlander, 39,1% allochtoon (een van de ouders geboren in buitenland). Van het totaal was 6,6% Marokkaans.  ⚠️ Meld

 13. @Dame een belangrijke omissie lijkt me in dit geval, dat mensen met Marokkaanse afkomst van de nieuwe generaties, toch onder autochtoon vallen. Dus de cijfers van CBS zijn m.i. niet meer relevant: er zijn erg veel autochtone mensen met een Marokkaans uiterlijk.


  ⚠️ Meld

 14. Lijkt mij niet mogelijk assendörper. Wanneer ik een x niet ingelogd ben en wil ik dan toch onder mijn eigen naam reageren. Wordt er gelijk aangegeven dat mijn naam al geregistreerd staat.


  ⚠️ Meld

 15. Grappig dat cijfers zoveel reacties oproepen. Zeker is het zo dat er significante verschillen zijn tussen percentages verdachten bij de verschillende bevolkingsgroepen. Dat laten de cijfers duidelijk zien. De opmerking van Janus dat 90% van de overvallen door allochtonen worden gepleegd is echter wel gelogenstraft.
  De opmerking van Hans van Eijsden over de definitie snijdt op zich hout. De vraag die dan overblijft is wanneer iemand zich autochtoon mag noemen? Hoeveel generaties moeten hier geboren en getogen zijn voordat iemand zich met recht Nederlander mag noemen? Of moeten niet-westerse allochtonen eerst van kleur of geloof verschieten?


  ⚠️ Meld

 16. Ik heb een tijdje bij het CBS gewerkt. Daar heb ik ook dit soort Statline rapportages gemaakt. Ik weet in ieder geval wel, dat men zeer goed oplet dat er uit de cijfers geen “vooroordelen” kunnen komen.

  Verder is wat Hans zegt helemaal waar! We hadden ooit op de middelbare school een docent Maatschappijleer. Hij voelde aan, dat niet iedereen al te positief stond tegenover allochtonen. Toen kregen we ook dit rekensommetje. Maar je moet echt niet voorbij gaan aan de 2e en 3e generatie! Deze jongeren worden meestal gerekend onder autochtoon, maar gedragen zich schandalig!

  Die eerste generatie allochtonen die ze hierheen hebben gehaald om onze rotklusjes op te knappen zijn helemaal niet zo verkeerd. Dat zijn vaak mensen die zich nog aan bepaalde tradities houden en daarom misschien wat apart lijken. Ze weten waar ze vandaan komen. De 2e en 3e generatie daarna maakt vaak misbruik van hun afkomst op een manier waarop hun ouders er schande over zouden spreken!


  ⚠️ Meld

 17. Er is heel veel interessant feitenmateriaal te vinden bij het CBS of in diverse wetenschappelijke studies. Die moffelen het ‘probleem’ niet weg, maar plaatsen het wel in het juiste perspectief. Ik realiseer me goed dat niet iedereen daar behoefte aan heeft omdat velen zich liever baseren op berichten over incidenten en daarbij niet altijd lijken te beseffen dat niet alles in de krant komt of dat sommige berichten meer opvallen dan andere. Wat percentages verdachten per bevolkinsgroep betreft is dit artikel (wel wat oud, 2002) illustratief:

  In Nederland waren er in 2002 in totaal 56 allochtone bevolkingsgroepen
  met een bevolkingsomvang van minimaal 4.000 personen. Daarvan
  tellen de Dominicaanse (5,9%) en Antilliaanse (5,6%) bevolkingsgroepen het
  hoogste percentage geregistreerde verdachten. Onder de bovenste vijftien
  bevolkingsgroepen met hoge verdachtenpercentages bevinden zich veel
  groepen van Afrikaanse herkomst. Angola (4,9%), (4,5%), Sierra Leone (3,9%),
  Tunesië (3,7%) en Algerije (3,7%), Marokko (3,3%), Kaapverdië (3,3%), Nigeria
  (3,2%), Somalië (3,1%) en Ethiopië (2,7%) kennen hoge percentages.
  Suriname (3,6%), de voormalige Sovjet-Unie (3,1%) en Iran (2,8% ) maken
  deel uit van de vijftien herkomstgroeperingen met de hoogste percentages.

  Van de 1,2% van de gehele bevolking die als verdachte van een misdrijf stond geregistreerd was 0,9% autochtoon en 2,2% allochtoon (westers en niet-westers).


  ⚠️ Meld

 18. Ik heb al heel vaak op dit log cijfers over dit onderwerp geplaatst. Niettemin blijven er toch steeds dezelfde type reacties onder verschijnen. Ik vraag me daarom weleens af waarom ik alle moeite doe. Ik blijf echter van belang vinden om met elkaar in gesprek te zijn op basis van onderzoeksmateriaal in plaats van op meningen en oordelen.
  Het is ook interessant om naar de slachtoffers te kijken. In 2009 was 26,5% van de autochtonen slachtoffer van enige vorm van crimonaliteit, van geweldsdelicten, inbraak en vermogendelicten tot vandalisme en fietsdiefstal. Bij de westerse allochtonen een bijna gelijk percentage van 26,4. Bij de niet-westerse allochtonen was het percentage 30,5.


  ⚠️ Meld

 19. Met ingang van augustus 1999 is CBS-breed de standaarddefinitie ingevoerd. Volgens deze nieuwe definitie wordt een persoon tot de allochtonen gerekend als ten minste één ouder in het
  buitenland is geboren.

  Dat betekent dus, Plantje, dat de 2e generatie wel degelijk tot de allochtonen wordt gerekend. De 1e generatie zijn immers de mensen die in het buitenland zijn geboren en hiernaar toegetrokken zijn. En dan ook maar meteen de vraag naar de 3e generatie niet-westerse allochtonen die door de definitie in de statistieken verdwijnt. Dit wordt nu niet geregistreerd. In 2011 zou deze naar schatting bestaan uit 71.000 mensen.

  Wat deed je voor een werk bij het CBS, onderzoek?


  ⚠️ Meld

 20. Nee Dame, IT werk op het gebied van Statline rapporten.
  Ik heb het dan inderdaad fout gezien.

  Maar hoe is het dan mogelijk dat we zo vaak hetzelfde lijken te zien? Of stellen we ons aan?


  ⚠️ Meld

 21. Kun jij me vertellen waar de misdrijven staan vermeld (m.u.v. het CBS) die door autochtonen zijn gepleegd of komen die niet in het nieuws? Enne ik heb geen onderbuikgevoelens.

  Kennelijk sla je die berichten over Assie, want ik lees ze hier wel (overval Daisy, overval benzinepomp, mishandeling begeleider roeivereniging, moord Karsten etc). En uiteraard is elk misdrijf door wie dan ook gepleegd er een teveel.


  ⚠️ Meld

 22. Ik zou het geen aanstellen noemen, Plantje, want zoals gesteld zijn er wel degelijk grote verschillen in percentages verdachten per bevolkingsgroep. Er is dus wel aanleiding om daar iets aan te doen. Oorzaken achterhalen en effectieve straffen geven. Ik denk anderzijds wel dat door het vergrootglas dat er op misdrijven van allochtonen wordt gezet, het werkelijke beeld vertekent. Let maar eens op het aantal reacties onder dit soort berichten: bij een autochtone dader slechts enkele en bij een allochtone hele epistels. En aan dat laatste draag ik nu ook bij. 😉


  ⚠️ Meld

 23. met wat die buit heeft gemaakt kan die misschien net een bakkie patat voor kopen. want volgens mij hebben de chauffeurs niet zo veel bij zich. de schade er om heen is groter (emotionele schade).ik wens de betrokken chauffeur dan ook heel veel sterkte.


  ⚠️ Meld

 24. Ik lees net een tweet van Femke Halsema:

  Als je overvalrisico sterk wil verminderen is een bordje ‘verboden voor mannen’ wellicht het meest effectief.

  Hoe waar is dit. Overvallers zijn altijd mannen. Zou zij dit topic soms ook gelezen hebben.


  ⚠️ Meld

 25. @plantje en Tim
  Na invoering van de OV Chipkaart kan je niet meer met een strippenkaart reizen. Het blijft echter wel mogelijk om een rittenkaart (met chip) bij de chauffeur te kopen, dit voor de mensen die niet in het bezit zijn van een persoonlijke chipkaart.
  (Logisch ook, dit zou anders inhouden dat geen enkele toerist gebruik zou kunnen maken van het openbaar vervoer. Zij beschikken immers niet over een OV Chipkaart).
  Dus ook na invoering van dit ‘registrerende’ reisbewijs zal de chauffeur een geldlade bij zich dragen.


  ⚠️ Meld

 26. @ Bernard is dat dezelfde Femke die haar kinderen van de gemengde school heeft gehaald omdat ze met kerst geen stukje varkensvlees mocht afleveren?:o


  ⚠️ Meld

 27. Zoals altijd weet Janus het weer precies:

  Femke Halsema heeft haar kinderen van de zwarte school afgehaald in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost. De tweeling zat op school met een groot aantal islamitische kinderen. (…) De kinderen gaan nu naar een kunstmagneetschool, waar veel aandacht is voor creativiteit en politiek.

  Kunstmagneetschool? Even googlen (want dat is je vriend heb ik van Bert038 geleerd):

  De Kraal ligt in het voormalige Polderweggebied aan Paradijsplein 2. De Kraal is een veelkleurige, openbare buurtschool voor basisonderwijs. Op onze school zijn alle kinderen welkom, van iedere achtergrond, cultuur of geloof.

  De school telt 320 leerlingen, ingedeeld in zeventien groepen van gemiddeld twintig kinderen. Onze school telt: dertien verschillende nationaliteiten. 44 % is van Marokkaanse afkomst, 15 % is Turks, 14 % is van Nederlandse en 9 % van Surinaamse afkomst. De overige 19 % bestaat ondermeer uit kinderen van Duitse, Franse, Britse, Spaanse, Italiaanse, Colombiaanse, Braziliaanse, Afghaanse, Pakistaanse, en Nepalese afkomst.

  Oh, dus Halsema heeft haar kinderen van een zwarte school gehaald en naar een zwarte school gebracht, maar dat laatste vergeten we maar even want dat past niet in ons straatje.


  ⚠️ Meld

 28. Bericht door janus, op 16 juli 2011 om 17:53

  @ Bernard is dat dezelfde Femke die haar kinderen van de gemengde school heeft gehaald omdat ze met kerst geen stukje varkensvlees mocht afleveren?

  Dat weet ik niet. Ik ken haar niet persoonlijk.  ⚠️ Meld

 29. Euhm….

  Bericht door Dame, op 15 juli 2011 om 23:16

  Dat betekent dus, Plantje, dat de 2e generatie wel degelijk tot de allochtonen wordt gerekend. De 1e generatie zijn immers de mensen die in het buitenland zijn geboren en hiernaar toegetrokken zijn. En dan ook maar meteen de vraag naar de 3e generatie niet-westerse allochtonen die door de definitie in de statistieken verdwijnt. Dit wordt nu niet geregistreerd. In 2011 zou deze naar schatting bestaan uit 71.000 mensen.

  Hoe kom je aan die getallen?

  Ik vind dit op CBS


  ⚠️ Meld

 30. WFvN De vraag was naar het aantal derde generatie allochtonen, dus de mensen van wie beide ouders in Nederland zijn geboren, mar waarvan een der grootouders in het buitenland is geboren. Die groep wordt niet geregistreerd en ‘verdwijnt’ dus in de statistiek. Ik zie de groep ook niet staan in de tabel waarnaar jij verwijst. Zoals gezegd betreft het dus een schatting. Deze groep van 170.000 bestaat voor een groot deel uit kinderen < 10 jaar.


  ⚠️ Meld

 31. Als het om mijn veiligheidsgevoel gaat denk ik meestal niet in groepen of statistieken, dus ik ben hier niet zo van onder de indruk allemaal.
  Maar de indruk die sommige personen op me maken door hun gedrag, hun uiterlijk of hun kledingcode maakt me wel eens extra alert.
  En geloof me, zo wordt er door de surveillerende politie ook naar het publiek gekeken hoor.


  ⚠️ Meld

 32. Dank. NOS is denk ik ook wel betrouwbaar genoeg.

  En @Ingrid:

  maar als je deze percentage’s afzet tegen het aantal autochtone inwoners en allochtone inwoners van Nederland.

  Totaal van verdachten aan misdrijven in 2008 was 203040
  Autochtoon: 126730
  Allochtoon: 76300
  Marokkaan (er staat alleen bevolkingsgroep apart genoemd): 14010

  Dat maakt:
  Autochtoon 62%
  Allochtoon 36%
  waarvan marokkaan: 7%

  Kijk je naar de samenstelling van de bevolking (waarbij ik het gemiddelde heb genomen van 2005 en 2010 omdat 2008 niet beschikbaar is):

  Totale bevolking: 16440257,5 100%
  Autochtoon: 13199097,5 80%
  Allochtoon: 3241160 20%
  Waarvan Marokkaan: 332413 2%

  Ik had de gegevens nooit opgezocht maar schrik er toch wel van.


  ⚠️ Meld

 33. WFvN Die cijfers heb ik hier gisteren (20:40 uur) ook al neergezet en daarna andere relevant feitenmateriaal. De cijfers zijn idd zorgwekkend. Om een probleem aan te pakken is het van belang het probleem in zijn exacte omvang te kennen, de feiten te analyseren en een aanpak te bedenken. Dat gebeurt al volop. Overigen neemt de jeugdcriminaliteit de laatste paar jaar wat af. Er is hoop dus.
  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veiligheid-recht/publicaties/artikelen/archief/2011/2011-jeugdcrim-art.htm


  ⚠️ Meld

 34. zucht… ik begrijp dat statistisch gezien dit allemaal klopt en er misschien meer allochtonen crimineel gedrag vertonen, maar ik word er soms zo moe van dat er helemaal nooit zo’n discussie ontstaat als het een Nederlander was. Het is erg wat er gebeurd is laten we daar bij stilstaan en op zoek gaan naar wie het was en zo!!!!!


  ⚠️ Meld

 35. @Dame:

  Ingrid vroeg naar de vergelijking percentages misdrijven tegenover percentages bevolkingsgroepen van de totale bevolking, die 80%, 20%, 2% zie ik niet staan.


  ⚠️ Meld

 36. Mocht het er wel staan maar zie ik het niet, dat kan ook aan mij liggen, zit al vanaf donderdag met koorts met 40.4 als topper. Vandaar ook het nogal wazige moment van plaatsen van deze berichten. M’n thermostaat is op hol geslagen en m’n klokje werkt ook niet helemaal goed.


  ⚠️ Meld

 37. Welke stelling Bernard ? En hoezo zijn de cijfers van Dame altijd betrouwbaar leg eens uit of kennen jullie mekaar gewoon goed dat je dit hier zo maar neer zet?


  ⚠️ Meld

 38. @WFvN Je hebt gelijk, die cijfers zocht ik wel, maar heb ik niet gepost doordat ik alerlei andere interessante feiten tegenkwam. Beterschap trouwens.
  @Proud Ook jij hebt gelijk. Toch vind ik het beter om je op onderzoeken te baseren dan op onderbuiken.;)


  ⚠️ Meld

 39. Je kunt beter de oogkleppen is afdoen dame dat is veel beter dan telkens voor dat tuig in de bres te springen, die onschuldige mensen beroven en bespugen of nog erger zwaar verwonden.


  ⚠️ Meld

 40. Je l*lt, Janus, ik spring niet in de bres voor berovers en andersoortige criminelen en ik accepteer ook niet dat je dat van mij zegt. Kennelijk bevallen de cijfers je niet, maar dat is jouw probleem. Je kunt de werkelijkheid niet op je politieke overtuiging aanpassen, maar je zult deze moeten accepteren en op basis daarvan effectieve maatregelen nemen.


  ⚠️ Meld

 41. Of nog erger Janus….Volkert, die kerel die tijdens Koninginnedag zoveel mensen vermoordde, die Tristan in dat winkelcentrum, al die roomblanke kindermisbruikers, ook op die peuterspeelzaak, die moeders die hun eigen kinderen vermoordden. Ja Janus, das nog veel erger.


  ⚠️ Meld

Reageer