’De vooruitzichten zijn nog nooit zo goed geweest’

Zwolle – De dagen tot de opening van het EK Inline-skaten in Heerde en Zwolle zijn nog net niet op twee handen te tellen. Het Nederlands team zet momenteel in een laatste trainingskamp de puntjes op de i onder toeziend oog van bondscoach Desly Hill. De van oorsprong Australische, die zelf ook lange tijd actief was in de sport, ziet het kampioenschap met veel vertrouwen tegemoet: “In de zes jaar dat ik hier nu ben, zijn de vooruitzichten nog nooit zo goed geweest.”

De Nederlandse ploeg werkte gisteren in Heerde een korte training af in verband met de regen. De parabolische piste is voor de skaters bekend terrein. Een thuisvoordeel, aldus Hill: “In België en Frankrijk zijn er ook zulke pistes, maar verder is dit vrij uniek.” Ook over het wegparcours bij het FC Zwolle stadion is ze goed te spreken: “We hebben het mede bepaald, dus voor zover het mogelijk was hebben we het voor onze rijders geoptimaliseerd. Het is een mooi pittig parcours. Voor onze fysiek sterke rijders is dat een goede zaak.”

Dat laatste geldt ook met betrekking tot het marathonparcours in het centrum van Zwolle, waarmee de ploeg en de coach deze dagen voor het eerst kennismaakten. “Persoonlijk had ik dit als sporter een erg zwaar parcours gevonden”, licht Hill toe. “Er zit ongeveer een kilometer aan klinkers in, en een helling. Het is in ieder geval niet ‘smooth’. We hebben misschien niet de grootste supersterren in de ploeg zoals Bart Swings (België, red.) of Yann Guyader (Frankrijk, red.) of de Duitse dames, maar er zit – mede dankzij de ervaring van de meesten op het ijs – veel kracht in dit team.”

Over haar ploeg is Hill meer dan tevreden: “Ze vertrouwen elkaar, vullen elkaar aan. Ondanks dat het om individuele sporters gaat, is het team het belangrijkst. Hier in Nederland is de vraag wie de beste van het land is soms belangrijker dan presteren op een Europees- of wereldkampioenschap. Ik vind dat raar. Het is dan ook mijn specialisme om te zorgen dat we straks als team, thuis hier in Nederland, de beste zijn. Daarvoor moet iedereen zijn eigen belang soms opzij kunnen zetten. Ik denk dat we dat goed voor elkaar hebben, voor het eerst hebben we alle negativiteit opzij kunnen zetten. Sterker nog, op het EK hebben wij denk ik van alle deelnemende landen, ondanks het beperkte budget, de beste papieren. Zowel bij de dames als bij de heren.”

Hill zegt tot slot blij te zijn dat de sport steeds serieuzer wordt genomen in Nederland: “De faciliteiten voor de sporters zijn professioneel, we hebben goede medewerking van de schaatsteams waar onze rijders ook actief zijn. En we hebben een goed begeleidingsteam met twee coaches die mij ondersteunen en zelfs een masseur. Het programma is zwaar, vooral voor de dames omdat we vier sterke vrouwen hebben die eigenlijk alles moeten rijden. Bij de mannen is er meer ruimte om te rouleren. Maar ik denk dat we er klaar voor zijn. Medailles zitten er zeker in, maar we gaan ook meedoen om de titels.”

Artikel delen:
Reacties 3

Reageer