Bevrijding Zwolle herdacht

Leerlingen van de basisscholen Geert Grote en Koningin Emma verzorgden op vrijdagmorgen een korte herdenkingsplechtigheid bij het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark in Zwolle. Burgemeester Meijer woonde de plechtigheid bij namens de gemeente Zwolle. Leerlingen van basisschool De Octopus organiseerden traditiegetrouw om 9.30 uur een herdenking bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid. Dit vond plaats in aanwezigheid van wijkwethouder Knol.

De Geert Grote school en Koningin Emmaschool organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid op 14 april bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark om de bevrijding van Zwolle te vieren. Kinderen van de Octopus herdenken bij het monument aan de Pilotenlaan in het bijzonder de vliegers die zich voor onze vrijheid hebben ingezet. Omdat 14 april dit jaar op een zaterdag valt, stonden de kinderen vrijdag bij de bevrijding van de stad stil.

Foto’s: Hans Smit

Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De meeste scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument. Sommigen scholen koppelen de herdenkingsplechtigheid aan de nationale dodenherdenking. Andere geven de voorkeur aan een plechtigheid op de datum die aanleiding was voor oprichting van ‘hun’ monument (bijvoorbeeld de datum van een fusillering of het neerstorten van een vliegtuig).

Artikel delen:

Reageer