GGD IJsselland adviseert over ramadan

Zwolle – Voor moslims in Nederland vindt maandag 1 augustus tot en met maandag 29 augustus de vastenmaand ramadan plaats. GGD IJsselland adviseert onder meer over medicijngebruik en de betekenis van vasten voor bepaalde doelgroepen.

De ramadan is voor moslims een periode van bezinning. Veel volwassen moslims zien het als hun plicht om gedurende deze maand te vasten van zonsopkomst tot zonsondergang. Ze onthouden zich dan van eten, drinken en geslachtsverkeer. Het vasten is bedoeld om de ziel te zuiveren, de onderlinge band te versterken, het lichaam te leren beheersen en God te danken. Tevens herinnert het de rijken eraan hoe het is arm en hongerig te zijn. Voor gezonde mensen blijkt de jaarlijkse ramadan geen gezondheidsproblemen op te leveren. Het lichaam stelt zich over het algemeen opnieuw in op het veranderde eetpatroon en slaapritme. Dit kan met name in het begin wel leiden tot klachten als hoofdpijn (‘first of ramadan headache’) of misselijkheid. Daar staat tegenover dat door de ontspannende en spirituele activiteiten tijdens de ramadan het geestelijk welbevinden toeneemt. Dit kan een positieve invloed hebben op fysieke klachten.

Medicijngebruik

De meeste stromingen binnen de islam zien het innemen van medicijnen als verbreken van het vasten. Om onveilig en onjuist gebruik van medicijnen te voorkomen is een goede begeleiding tijdens het vasten noodzakelijk, meent de GGD. Daarvoor is contact met arts of apotheker belangrijk. Kleine kinderen, zieke of erg oude mensen en zwangere vrouwen hoeven niet te vasten.
De ramadan eindigt met het Suikerfeest (Turks) of het Eid-al-Fitr (Marokkaans). De dag van het verbreken van het vasten is een van de belangrijkste islamitische feestdagen.

Meer informatie

Kijk op www.netwerkneo.nl/introductie-ramadanproject en www.ramadan-medicijnen.nl. Ook heeft het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) een document met algemene gezondheidstips gemaakt, wat op de website van GGD IJsselland staat.
Eventueel kan contact opgenomen worden met het team Infectieziektebestrijding van GGD IJsselland, telefoon: 038 – 42 81 656, e-mail: infectieziekten@ggdijsselland.nl.
 

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

1 gedachte over “GGD IJsselland adviseert over ramadan”

  1. Iedereen mag natuurlijk doe wat ie wil, maar het lijkt me niet gezond de hele dag niet te eten en vooral niet te drinken, als je gewoon lekker vegetarisch/veganistisch eet doe je het hele jaar goed voor mens, dier, en milieu volgens mij is dat wat God bedoeld heeft. 😉

Reacties zijn gesloten.