Onvoldoende beoordeling voor FC Zwolle

Zwolle – De nieuwe categorie-indeling van de clubs in het betaald voetbal is maandag bekendgemaakt door de KNVB. Volgens weekblad Voetbal International behoren op basis van hun ingediende begroting dertien clubs tot Categorie 1 (onvoldoende). FC Zwolle hoort daar ook bij, ondanks de huidige categorie 2 indeling, en ondanks het positieve netto resultaat van circa € 400.000,- (Lees verder).

Uit de Jupiler League zijn AGOVV Apeldoorn, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Emmen, Helmond Sport, SC Veendam, Willem II en FC Zwolle in gedeeld in Categorie 1. Vijf ploegen die uitkomen in de Eredivisie vallen ook in de gevreesde categorie: Excelsior, Feyenoord, NAC Breda, NEC en Roda JC Kerkrade. Deze clubs moeten van de KNVB werken aan het verbeteren van hun financiële situatie. Zij doen een voorstel voor het plan van aanpak, dat moet worden goedgekeurd door de licentiecommissie. Binnen drie jaar dient een club vervolgens weer structureel in minimaal Categorie 2 te kunnen worden ingedeeld.

ADO Den Haag, Ajax, Almere City FC, AZ, SC Cambuur, FC Eindhoven, Fortuna Sittard, De Graafschap, FC Groningen, SC Heerenveen, Heracles Almelo, VVV-Venlo, PSV, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, FC Utrecht en Vitesse zijn door de KNVB in Categorie 2 ingedeeld. Go Ahead Eagles, MVV Maastricht, Telstar, FC Twente en FC Volendam zijn de gezondste clubs in het betaald voetbal en vormen daarom Categorie 3.

Bij het voorlaatste (april/mei) meetmoment werd FC Zwolle onverwacht door de licentiecommissie van de KNVB ingedeeld in categorie 1, veroorzaakt door een intern misverstand. Tegen deze indeling is beroep aan getekend bij de licentiecommissie van de KNVB, een beroep dat recent op formele gronden is verworpen. Hangende het beroep bleef de club ingedeeld in categorie 2, hetgeen door zowel door de KNVB, en als gevolg daarvan door de club is gecommuniceerd.

Niet geheel verrassend is de club bij het laatste meetmoment (juli/augustus) formeel weer opnieuw door de KNVB ingedeeld in categorie 2. Echter op basis van de spelregels geldt nu wel de negatieve beoordeling van het voorlaatste meetmoment, waardoor nu door de KNVB een categorie-indeling 1 is gepubliceerd; dit ondanks de huidige categorie 2 indeling, en ondanks het positieve nettoresultaat van circa € 400.000,-

Voorzitter Adriaan Visser recent: "Ondanks deze situatie blijft een kritisch punt dat de Club door een relatief korte balans (geen stadion en spelers opgenomen op de balans) en met een lening met (te) snelle aflossingsverplichtingen door de KNVB (terecht) financieel wat kritisch wordt beoordeeld."

Artikel delen:
Reacties 6

Reacties zijn gesloten.