Caravan mag maximaal drie dagen voor de deur staan

Zwolle – De vakantie is weer voorbij. Het gewone leven begint weer. Maar eerst nog even alle vakantiespullen opruimen. En de caravan uitpakken, schoonmaken en winterklaar maken. Bedenk daarbij dat recreatievoertuigen niet langer dan drie dagen op de openbare weg geparkeerd mogen worden. Houdt u zich hier niet aan, dan loopt u het risico dat u een dwangsom opgelegd krijgt.
Tijdens het kampeerseizoen stallen veel mensen hun caravans, campers en vouwwagens voor langere tijd op de weg. Daar ontvangt de gemeente elk jaar veel klachten over. De recreatievoertuigen nemen immers parkeerplaatsen in en belemmeren het uitzicht. En dat laatste leidt ook tot onveilige verkeerssituaties. Binnen de gemeente Zwolle is het verboden om caravans, campers, vouwwagens en andere recreatievoertuigen langer dan drie dagen op of langs de openbare weg te plaatsen. Met de openbare weg wordt bedoeld de weg volgens de Wegenverkeerswet. Dit omvat, naast de rijweg, pleinen, stoepen, parkeerplaatsen, open plaatsen, plantsoenen, parken, speelweiden, passages en galerijen. Een termijn van drie dagen is in het algemeen ruim voldoende om uw recreatievoertuig bij thuiskomst uit te laden en weer gereed te maken voor de winterstalling.
Denk hieraan als u uw recreatievoertuig gebruikt in de vakantieperiode. Het team milieuhandhaving van de gemeente Zwolle houdt controle op recreatievoertuigen die op of langs de openbare weg zijn geparkeerd. Bij overtreding van de regels kunt u een dwangsom opgelegd krijgen.

Artikel delen:
Reacties 13
 1. Ik weet dat iemand zijn caravan al meer dan een week ergens op een openbare parkeerplaats heeft staan. Errug irritant, want nu zijn er twee parkeerplekken minder… Maar ja, melden kun je het volgens mij nergens en ik heb nog nooit iemand van het team milieuhandhaving van de gemeente langs zien komen. Dus er zal wel niet tegen opgetreden worden. Beetje errug onfatsoenlijk om zolang parkeerplaatsen te bezetten. De caravan is allang uitgepakt en schoon…

 2. Lijkt me makkelijk. Je kan toch zelf de eigenaar erop wijzen de caravan te verplaatsen. Neem je dit artikel van WeblogZwolle gewoon mee 🙂
  En anders heb je Meld Anoniem ook nog, maar ik zie dit niet als een Misdaad. Het algemeen politienummer kan altijd.

 3. Melden kan heel gemakkelijk bij de Gemeente Zwolle op telefoonnummer: 14038 – afdeling 'Handhaving'.

 4. @Mar10e:
  Inderdaad een belletje naar het nummer dat Mr. E al noemt en anders mailtje naar postbus@zwolle.nl
  Hiermee heb ik vorig jaar ook een veel te lang geparkeerde caravan weggekregen.

 5. Hoe zit dat met grote bedrijfsbussen inclusief dubbelassige aanhanger? Die staat hier in het weekend ook wel eens drie dagen achtereen mijn uitzicht te belemmeren. En hoe zit het ?berhaupt met aanhangers en (paarden)trailers? Die laatsten stoor ik me niet zo aan, maar ik vraag me dan wel af of daar dezelfde regels voor gelden. Waar ligt de grens?

 6. aanhangers, paardentrailers enz.
  is de zelfde regel als caravans lijkt mij

  busjes is gewoon het zelfde als auto's
  staat hij in de weg ? pech;)

  Hoe zit dat met grote bedrijfsbussen inclusief dubbelassige aanhanger? Die staat hier in het weekend ook wel eens drie dagen achtereen mijn uitzicht te belemmeren. En hoe zit het ?berhaupt met aanhangers en (paarden)trailers? Die laatsten stoor ik me niet zo aan, maar ik vraag me dan wel af of daar dezelfde regels voor gelden. Waar ligt de grens?

 7. Voor een camper moet je wegenbelasting betalen. Dat is dan weer hetzelfde als een bedrijfsbus zou je zeggen, maar toch mag een camper/kampeerbus ook maar maximaal 3 dagen op de openbare weg staan. Aan de andere kant kunnen paardentrailers en/of aanhangers ook recreatief gebruikt worden. Dus inderdaad waar ligt de grens?????

 8. Als je er last van hebt dan ga je toch als eerst naar de eigenaar? Je gaat toch niet achterbaks eerst de gemeente bellen en dan verklikken wat er gaande is? en dan vervolgens zeker lachen als de caravan of wat dan ook weg gehaalt is. ik ruik een beetje nsb gehalte..

 9. Geld dit ook voor aanhangers? Wat als de aanhanger nou verplaatst wordt? Wat staat daarover in het regelement?

Reacties zijn gesloten.