Briljanten huwelijk voor echtpaar Blok-Ouweneel

Zwolle – De heer en mevrouw Blok-Ouweneel waren op zondag 28 augustus 65-jaar getrouwd. Loco-burgemeester Erik Dannenberg ging bij het gelukkige stel op bezoek en feliciteerde hen met schaal een van de Zwolse kunstenaar Jan Kamphuis opgemaakt met bonbons.

De heer Johannes Hubertus (Hans) Blok is geboren te Delfshaven/Rotterdam op 29 januari 1921. Mevrouw Gretha (Gré) Ouweneel is geboren te Rotterdam op 30 november 1923. Beiden zijn geboren in Rotterdam, maar na de bombardementen met hun ouders verhuisd naar Barendrecht. Hans en Gré hebben letterlijk en figuurlijk een spannende verkeringstijd in de oorlog gehad. In die spannende periode was er ook veel plezier met een grote vriendenclub van de korfbal en de toneelclub de Babioto. De jeugd kwam bij deze toneelclub wekelijks bijeen waarbij Hans voor een vrolijke noot zorgde met zijn pianospel. Romantische verhalen over Hans en Gré tijdens de “verduistering” staan dan ook in de dagboeken van deze toneelclub geschreven. Op 28 augustus 1946 is deze romantiek tot uiting gekomen tot een huwelijk. Hans en Gré zijn getrouwd in het Oude Raadhuys te Barendrecht. Binnen het jaar werd hun 1e dochter (Liesbeth) geboren. Hans werkte als meubelmaker bij de Velo-fabriek in Barendrecht.

In 1953 en 1954 hebben de Blokken de watersnood aan den lijve ondervonden. Nadat het eerste jaar hun huis onder water kwam te staan, is tijdens de 2e watersnood het huis ingestort. In die periode werd hun 2e kindje (zoon Willem) geboren. Hans en Gré zijn naar Rotterdam verhuisd. Hans ging bij een architectenbureau als fotograaf werken en Gré werd verkoopster bij de Bijenkorf. Nakomertje Hanneke maakte als 3e kind het gezin compleet. Nadat Hans in 1983 de VUT was ingegaan zijn Hans en Gré naar Zwolle verhuisd om dichter bij hun 2 oudste kinderen met kleinkinderen te wonen. In die periode genoten zij van veel vaartochten met de door Hans zelfgebouwde houten waarschip “Zowaar”.

Hans en Gré zijn in Zwolle 3 maal verhuisd. Momenteel wonen zij in Zandhove. Vanaf begin dit jaar wonen zij, na bijna 65 jaar onafscheidelijk te zijn, niet meer samen in een appartement. Gré woont vanwege gezondheidsproblemen intern in Zandhove. Gelukkig wonen zij wel onder één dak en gaat Hans dagelijks zijn Greetje ophalen om na een wandeling door het bos, gezellig samen thuis een kopje thee te drinken.

Hans heeft afgelopen januari zijn 90e verjaardag met een groot feest voor alle familie en vrienden gevierd. Bijzonder bij Hans en Gré is dat zij tot op heden nog regelmatig contact hebben met kennissen en vrienden uit alle perioden van hun leven. Zoals bv. de vriendentoneelclub uit de oorlogsperiode, de oud-buren uit Barendrecht, Rotterdam en Zwolle, de oud-collega’s van het werk waarmee zeilweekenden gehouden werden, maar ook de (achter)neefjes en nichtjes die vroeger vaak bij oom Hans en tante Gré mochten komen logeren. Bij Hans en Gré was altijd iedereen welkom en komt men tot op heden nog graag op visite.

Uit hun huwelijk zijn 3 kinderen voortgekomen: Liesbeth (1947-1996), Willem (1954) en Hanneke (1959). Hans en Gré hebben 6 kleinkinderen en sinds dit jaar zijn zij de trotse opa en oma van hun eerste achterkleinkind “Hugo”. Het 2e achterkleinkind is op komst.

Hobby’s: vroeger is er erg veel gewandeld (de natuur in) en gezeild (het water op). Er werd veel muziek in het gezin gemaakt. Momenteel doet Gré binnen Zandhove mee aan de dagbesteding. Ze houdt van zingen (liedjes van vroeger) en muziek. Hans is nog erg actief voor zijn 90-jarige leeftijd. Hij woont zelfstandig en is een goede kok. Binnen Zandhove is hij behulpzaam bij de verhalenkeuken. Hij speelt piano, fotografeert, schildert en zit dagelijks achter zijn computer te mailen en te skypen. Wanneer er iets kapot is vindt Hans wel een oplossing om het weer aan de praat te krijgen.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Ik ga het voor de vrijwilligers van Weblog Zwolole opnemen. Zusenzo, als je zo graag foto’s van jubilea wilt zien, meld je aan bij WZ en ga zelf op zondagmiddag erop uit om iets goeds te doen voor iedereen hier. ZOOO makkelijk kritiek geven op je luie stoel >:(

Reageer