166 deelnemers voor Zwolse zonnepanelenactie

Zwolle – Dit voorjaar hebben enkele Zwollenaren het initiatief genomen om een zonnepanelenactie te starten. In zeer korte tijd hebben 166 particulieren en bedrijven uit Zwolle zich als deelnemer aangemeld, goed voor in totaal 2.080 zonnepanelen. Woensdag is de subsidieaanvraag ingediend bij de provincie Overijssel. 

 

zonnepanelen.jpg

 

Het initiatief is dit voorjaar ontstaan tijdens een informatiebijeenkomst over buurtenergie, georganiseerd door de Gemeente Zwolle. “Met de provinciale subsidieregeling voor duurzame energieopwekking in het achterhoofd, ontstond het idee om een zonnepanelen-actie te starten”, vertelt initiatiefnemer Raphaël van der Velde. Met enkele medestanders heeft hij dit idee voortvarend opgepakt. Vanwege de vakantieperiode is meteen gestart met de werving van belangstellenden en zijn bij verschillende bedrijven offertes  opgevraagd voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. Op basis van prijs en kwaliteit is er een bedrijf uit de regio geselecteerd. Bij toezegging van de subsidie verzorgd het geselecteerde bedrijf de aanschaf en aanleg van de zonnepanelen.


“We zijn enorm verrast door de grote belangstelling om zonnepanelen aan te schaffen. Dit is uniek voor Nederland”, aldus Raphaël van der Velde. “Behalve de aanleg van 2.080 zonnepanelen, verwachten wij dat het project er ook aan zal bijdragen dat deelnemers bewuster met hun energieverbruik zullen omgaan en dat het project uitstraling zal hebben op de overige bewoners van Zwolle”.

De provinciale subsidiepot is van beperkte omvang en er is sprake van concurrerende aanvragen uit de provincie. De initiatiefnemers hebben echter goede hoop dat het ingediende project vanwege het grote aantal deelnemers wordt gehonoreerd. Begin december wordt duidelijk of de aanvraag wordt gehonoreerd en 166 daken van zonnepanelen worden voorzien. Met de realisatie van dit project komt er bijna 0,5 Megawatt aan zonne-energie vermogen bij in Zwolle en verminderd de CO2 uitstoot jaarlijks met 241 Kiloton.

Artikel delen: